Szegény fine diningot mindig ugyanaz a kritika éri. Olyan kicsi, de színes az adag, hogy egy hobbievő nem tud mit kezdeni a falatnyi textúrákkal. Az RTL Klubon futó Konyhafőnök is a pici, de szép tányérokkal dogozik, szifon nélkül már nem is igazi az a krumplipüré, sőt, még jobb, ha az a püré karfiolból készül, a krumpli a múlté. Persze egy szót se szólnánk,

ha egy Michelin-csillagos étterem degusztációs menüjét kéne végigenni, vagy a műsor séfzsűrije, Sárközi Ákos főzne nekünk, de a tévé előtt egyszerű lehurrogni a fogásokat.

A műsor a profi konyhákat és az otthoni vacsorákat kombinálja, amihez kell egy kis gasztrosznobizmus. Jó olyan technikákat kritizálni, amiket sosem próbálunk ki, de igazából irigyeljük őket, bárcsak játszhatnánk fining diningosat minden hétfőn. 

Mutatunk pár trükköt, amit A Konyhafőnökben láttunk, és nem valószínű, hogy gyakran fogjuk őket alkalmazni, viszont lehet villogni a menzán ebéd közben, mennyit tudunk a gasztronómiáról. 

répatextúrák és barátaik

Vasárnapi ebéd, rántott hús. De ez így nem elég, a roppanós hús mellé még kell valami. A megoldás a textúra. Lehetőleg egy olyan alapanyagból, amitől a legtöbben fintorognak. Az egy dolog, hogy inkább csak azért, mert a répát legtöbben a húslevesben tudják elképzelni atomjaira szétfőzve. Pedig mennyi lehetőség van benne. Itt az ideje, hogy ma ön is kísérletezzen a gyökerekkel. A Konyhafőnök ajánlata a múlt heti adásból:

Egy kis lazacpisztráng, répatextúrák, de látom, hogy egy kis Jakab kagyló is befigyel. 

– vezette fel Fördős Zé, akinek már a kagyló sem szent, simán lehagyta a Szent Jakab kagyló titulusát. 

Egyszerű és nagyszerű blansírozott citromsárga és lila, hajszálvékony répaszeletek ropogós csicsókával és répapürével. Jó étvágyat. 

szifon

Mindennek az alapja, konyhánk kötelező eleme, amiből nem szóda jön, hanem krém. A Konyhafőnök már a negyedik évadnál tart, rengeteget szifonozást láttunk, édeset, sósat, jó habosat és spriccelőset. Az egyik legutolsó, és legemlékezetesebb recept egy parajleveshez kapcsolódik. A leves még egészen hagyományos módon készült, a buggyantott fürjtojás után is csak fél vállat vontunk. A csavar a levesbetétnél jött,

mikrós szivacspiskóta szifonból.

Egy kis tojásfehérje, liszt és joghurtpor, cukor és só mehet a turmixba, aztán egyből a szifonba. Műanyagpohárba kell fújni a masszát, és a mikróban fél perc szivacs lesz belőle, ami a spenót tetejére való. Pofonegyszerű.

ecsettel húzott színes püré vs. akármilyen szósz

Ha besétálnánk egy profi konyhára, ahol igazán adnak a tálalásra, jó sok tubust találnánk. Így kevés szószt lehet a tányérra pakolni, viszont annál pontosabban. Sokszor a hús alá nyomják a versenyzők a mártást, de (karfiol)pürét sem a fogás mellé szokás halmozni. Ha pedig szégyen szemre a malacpofa köré pöttyözik a paradicsommártást, jön Sárközi Ákos és azonnal újratálal. Megmutatja, hogyan csinálják ezt a nagyok. 

Így ne!

Így igen!

Könnyű vacsora: sertésláb borjúmiriggyel és kucsmagombával

A pénteki adásban az encsi Anyukám mondta étterem séfje és tulajdonosa, Dudás Szabolcs főzött. Fel kell kötni ilyenkor a kötényt, nem lehet valami átlagos kaját a tévénézők elé tenni, amit esetleg megcsinálnának karácsonyra. Éppen ezért Dudás is olyat hozott, amit ön még biztosan nem evett. De itt az alkalom, utánozza le!

A láb töltelékéhez, a borjúmirigyet babérlevéllel kell forralni 5 percig, aztán jégre tesszük, ugyanis így könnyebb lehártyázni, majd feldarabolni. Közben gombát aprítunk. Vajon megpirítjuk a borjúbrízt (MIRIGY) és hozzáadjuk a hagymát, gombát.

Közben csirkét aprítunk tojásfehérjével és tejszínnel, péppé keverjük és összekeverjük a miriggyel. Az előfőzött lábat töltögetjük meg a masszával, majd ezt alufóliával csavarjuk be és gőzfürdőben készre sütjük. Tádámm. A találást ropogósra sütött disznóbőrrel és redukált vörösboros mártással érdemes befejezni, különben az egész nem ér semmit. 

Őszintén reméljük, hogy hasznos tudással gazdagodott. 

via GIPHY