Modellek ma is vannak, de nem szuperek, annak vége. Stephanie Seymour, az aranykor egyik legfontosabb manökenje kijelentette, hogy a mai lányoknak ki kell érdemelniük a saját megnevezésüket, addig maradnak azok a lányok (it girls). Nem úgy van az, hogy a leghíresebb modellek automatikusan megnyerik a szuper előtagot.

Egy korábbi cikkünkben pontosan ezzel a jelenséggel foglalkoztunk, hogyan változott a divatvilág a '90-es évek óta, mennyit számít a social média a piacon. Most pedig ismerje meg közelebbről azokat a nőket, akik ha akaratlanul is, de megteremtették a szupermodellek korszakát. És kivel is kezdhetnénk, ha nem az egyik alapítótaggal, a ma már 50 éves Cindy Crawforddal. 

Lány a szomszédból egy kis amerikai beütéssel

Crawford egy vérbeli amerikai lány, aki Illinois-ban született. A szülei korán házasodtak, anyja 16 éves korában szülte. Nyaranta a kukoricamezőn dolgozott. Igen, valószínűleg pontosan olyan farmer shortban, ami már súlyos milliókat ért a Pepsi-reklámban. A gimnázium után ösztöndíjjal ment a Northwestern Egyetemre, de fél év után kicsapták a modellkedés miatt.

Ekkor fordult 180 fokot Cindy Crawford élete, New Yorkba költözött. 

Innentől csak felfelé vitte az út, Vogue címlapok, a legnagyobb tervezők bemutatói, reklámkampányok. Crawford szerencsés volt, nemcsak a 175 centije, és gyönyörű adottságai miatt, hanem mert több piacra jó volt az arca

Olaszországban azt hiszik, hogy olasz vagyok. Dél Amerikában azt, hogy latin. Görögországban pedig megkérdezik, hogy görög vagyok-e. A világon sok helyen élnek barna hajú és barna szemű emberek.

Ami pedig a híres szépségpöttyét illeti, nem mindenki gondolta úgy, hogy ez lesz később Cindy Crawford védjegye. Egyes megbízók leszedették volna, de a modell anyja szavaival védte a pöttyét. 

Anyukám mindig azt mondta, hogy tudod, hogy néz ki az anyajegyed, de azt nem, hogy fest majd a heg a helyén. 

Akkor is lehetsz szupermodell, ha nem iszol senkit az asztal alá

Crawford nem illett bele a szokásos képbe, ami a szakmát az 1980-as évek végén és az 90-es években jellemezte. Nem volt egy Naomi Campbell vagy Kate Moss, akik legalább négy végén égették a gyertyát meg a kokaint. 

Mindig könyvet olvastam a backstage-ben. Egyfelől kihagytam egy csomó dolgot, talán több lehetőséget kellett volna kipróbálnom, de nem akartam rossz színben feltüntetni magam. Túl gyakran mondtam nemet, mondhattam volna igent is. 

– mondta Crawford egy GQ-s interjúban. 

Az, hogy a modell nem tartozott a bulis, laza lányok közé, még nem azt jelenti, hogy nem élt volna reflektorfényben, fényűzően. Ne felejtsük el, hogy 25 évesen hozzáment a 42 éves Richard Gere-hez.  A házasságuk végül mindössze 4 évig tartott, Crawford évekkel később a korkülönbséggel indokolta a szakítást. 

Hát, nem akarok csak követni valakit, néha vezeti szeretnék, és egymás mellett sétálni.

Crawford mindössze 21 éves volt, amikor 1987-ben Herb Ritts fotós kerti partiján megismerte a színészt. Rögtön randizni kezdtek. A modell ma is egy nagyon intelligens és érdeklődő férfinak tartja Gere-t, úgy fogalmazott, hogy ez a házasság életének egyik szuper fejezete volt. Akkoriban, Richard Gere mellett lett igazán ismert. A válása után nem sokkal Rande Gerber üzletemberrel jött össze, aki egyébként George Clooney egyik üzlettársa. Gerberrel két gyerekük született, Presley és Kaia Gerber is a modellszakmában keresi a helyét, anyjukra ütöttek, van esélyük, hogy hasonló karriert fussanak be. De ez már egy másik éra, sokszor egészen más szempontok alapján válogatnak a divatcégek. 

hol volt az Instagram, amikor szükség volt rá?!

Az 50 éves modell tisztában van vele, hogy a divat krémje nem úgy működik, mint az ő idejében. Crawford rohamtempóban ugyan, de végigjárta a kötelező lépcsőfokokat. A kukoricaföldek után Chicagóban töltött két évet, csak később költözött New Yorkba. Elmondása alapján az ügynökségek akkoriban nem hosszútávra terveztek, rövid karriert láttak a lányokban. Instagram se volt, a modellek nem feleltek azért, milyen képek kerülnek ki róluk. Szerepeltek egy kampányban, bemutatón, címlapon, és slussz. 

Ma Cara Delevingne kinézhet valahogy a fotóin, de egy másik oldalról is bemutathatja magát, ahogy ő akarja, a social médián keresztül. Ez egy nagyszerű lehetőség, és nagy felelősség. Nem mindenki használja ki megfelelően. 

A 90-es években még nem tölthetted fel a közösségi oldalaidra, hogy mit csináltál péntek este, vagy milyen egy fotózás. A profi stáb készítette képekkel hirdettek a modellek, és nem a saját profiljaikkal. Ma már előfordul, hogy a hírnév mellé jár a modellkarrier és nem fordítva. 

Nem azért lettem modell, hogy híres legyek, ez nem úgy ment, mint most. Annyira mást jelent a hírnév. Régen egyfajta siker párosult mellé. Ma hírnév egyszerűen csak hírnév, nincs mögötte tartalom.

– kemény szavak ezek attól a nőtől, aki már több mint 30 éve van a pályán, és a gyerekei is követnék a már jó előre kitaposott úton. 

Kaia Gerber 15 éves, a bátyja, Presley Gerber 17, de már mindketten komoly karriert tudhatnak maguk mögött. Crawford lányát fotózták a Vogue-nak, a fiát pedig éppen most vitte a Dolce & Gabbana Caprira egy fotózásra. Bár Presley Gerber egyedül kevésbé érdekes, mint sorstársaival. És hogy kik azok?! Sztárgyerekek. Jude Law, Pamela Anderson fia, vagy éppen Sofia Richie lánya. 

Övék a jövő. Jó génekkel, hozott háttérrel, jól csengő névvel a divatszakma mindenki előtt nyitva áll.