Volt olyan időszak, nagyjából az internet őskorában vagyis a kilencvenes években, amikor még menőnek és különlegesnek számított az, ha egy filmnek külön honlapja van. Ma már - a filmes adatbázisok, a streaming oldalak és az imdb korában - persze ez egyáltalán nem nagy szám, viszont érdemes megnézni, hogy melyik filmes honlapok vannak fenn a mai napig a neten régészeti leletként. 

Az internet nem felejt: természetesen találtunk néhány témába vágó webkikötőt a világháló hajnaláról, íme a Top 5 őskori lelet.

Space Jam

Sajnos azok a webszájtok, amelyek több mint egy évtizede már léteztek, és még most is megvannak, teljesen átalakultak, és megfelelnek a mai kor kihívásainak. Na, a Space Jam filmes honlapja nem ilyen, igazi műkincs és ínyenc vacsora, 2 in 1! 

A Warner Brothers által működtetett webszájt Krisztus után 1996 évvel készült, és olyan fantasztikus kontenteket találhatunk rajta, mint: 

A szerelem hálójában

Az 1998-as romantikus komédia, A szerelem hálójában webszájtja is tartogat meglepetéseket és kuriózumokat. Rögtön egy "Üdvözöljük honlapunkon!" szöveggel indít az oldal, majd a mozihoz stílszerűen kapcsolódó menüpontokban találjuk magunkat (a film ugye arról szól, hogy két szomszédos könyvesbolt tulajdonos egymásra talál az interneten, és rövid időn belül egymásba szeretnek a hálón).

Itt is további kincsekre lelhetünk: vannak letölthető háttérképek, poszterek és webkártyák (!), megismerkedhetünk a film alapjául szolgáló karakterekkel, de van egy beszélgetés a forgatókönyvíró Nora Ephronnal is, és még egy korai AOL messenger program is letölhető a honlapról. 2016 októberében ez az egész webkikötő egyszerre archaikus, aranyos és imádnivaló! 

Jurassic Park

Steven Spielberg 1997-es nagyszerű akció/thrillerjéhez a Universal filmstúdió egészen professzionális honlapot készített - mármint a kilencvenes évek webkikötőihez képest.
Itt is olvashatunk a szereplőkről és a forgatásról, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a filmkészítők külön készítettek egy honlapot az InGen (International Genetics Technologies) vállalatnak, ami ugye a filmben szereplő dinoszauruszokat klónozó cég. Az pedig csak hab a webtortán, hogy virtuálisan is bejárhatjuk az InGen cég multimilliomos vezetőjének és a Jurassic élménypark ötletadójának, Mr. Hammondnak az irodáját. Ez a honlap még 2003-as fejjel (és internettel) is menő!

A HOLLÓ

Az talán nem újdonság, hogy miért lett emlékezetes az 1994-ben bemutatott amerikai fantasy film - a főszereplőt alakító Brandon Lee a forgatás során egy tragikus balesetben életét vesztette, nyolc nappal a film elkészülte előtt. A színész befejezetlen jeleneteit a forgatókönyv átírásával, testdublőrrel és speciális effektek segítségével forgatták le (az elkészült filmet Lee-nek és menyasszonyának, Elizának ajánlották).

Ehhez a filmhez készült a kilencvenes években egy rajongói oldal, ami részletesen bemutatja a film történetét, a szereplőket és külön emlékoldalt szentel az elhunyt színésznek. 

Valami Amerika

Régészeti kutatásunk során próbáltunk magyar példát is felhozni, de csak egyet sikerült előbányászni, a magyar filmek nagy része sajnos csak adatbázisban érhető el a MAFAB vagy a NAVA honlapján például. A Valami Amerika 2001-ben készült weboldala volt a kivétel, itt a szokásos tartalmak (szereplők, háttér, stáb, werk) mellett a filmzene a legizgalmasabb menüpont: itt a Vetkőzés című betétdal filmes verzióját is megnézhetjük és még a filmzene CD plakátját is  elérhetjük eredeti méretben.