Phil Collins megírta Not Dead Yet című memoárját, ami akár közepesen unalmas is lehetne, ő azonban inkább az olyan sztorikra ment rá, amelyek főleg arról szólnak, hogy hogy égette le magát vagy került kellemetlenebbnél kellemetlenebb szituációkba, többek közt az angol királyi család előtt.

A zenész a nyolcvanas évek elején elég tehetségesen bevágódott náluk (ő szervezte Károly herceg 40. születésnapját), szóval jó viszonyt ápoltak. Egyszer fogorvoshoz ment Londonban (még egy Phil Collinsnak is kell néha), és az utcára kilépve megállt mellette egy BMW, amelyben Diana hercegnő és az akkori asszisztense/szeretője, James Hewitt ült. 

A hercegnő megkérdezte Collinst, hogy mit keres arra, de még mielőtt választ kaphatott volna, gyorsan hozzátette:

Én most jövök egy jó kis vastagbéltükrözésről. Nagyon pazar volt. Ki kéne próbálnia! 

Phil Collins gyakorlatilag köpni-nyelni nem tudott, csak azon gondolkodott, hogy ez most tényleg megtörtént?

A másik eset pont Károly herceg 40. születésnapján történt, amikor a zenész Erzsébet királynő elé állt kéretlenül, majd bemutatkozott. Ez azért sem túl illendő, mert meg kell várni, hogy maga a királynő menjen oda a vendéghez, ne pedig fordítva. A találkozás kellemetlenségét a zenész még azzal tetézte, hogy 

Őméltósága helyett Királyi felségnek hívta a királynőt. 

Szerencsére II. Erzsébet nem vette a lelkére, és pompásan szórakozott a buli további részében. 

Egyszer csak megláttam, hogy Fülöp herceggel jive-olnak a Rock Around the Clock-ra. Sosem fogom elfelejteni azt a látványt.

- emlékezett vissza Collins. 

Ha szeretné ön is elképzelni, hogy mit látott, akkor az alábbi videót ajánljuk figyelmébe.