Vasárnap este rendezték az MTV-díjátadók európai verzióját, az MTV-EMA-t. Lady Gagától Beyoncéig a legnagyobb neveket jelölték, nem jött el mindenki, de így is volt kinek sikongatni a tiniknek. Sőt, azok a nevek kapták a legnagyobb ovációt, akit 25 év felett már nem nagyon illik ismerni. Megnéztük a helyszínen a show-t, tényleg olyan színes és szagos-e, amilyennek a tévében tűnik. De lássuk pontokban, milyen az, amikor kis szerencsével akár Joe Jonast is megérinthettem volna. 

1.  Az üres színpadnál még a füstgép is megérdemel egy hú-t

A rotterdami arénában összegyűlt nézők átlagéletkora maximum 18 lehetett, de a többség inkább alulról súrolta a gimnáziumot. A legkitartóbb, leghősiesebb rajongók már vagy 3 órával a kezdés előtt nekidőltek a színpadnak, hogy valóban úgy érezzék, hogy nem a szélgép, hanem a Green Day lehelt rájuk. 

Mielőtt még bármi elkezdődött volna, csak MTV-s videók mentek a háttérben. Innen lehetett tudni, hogy kit imádnak a legjobban a tinik. Az a helyzet, hogy a Beyoncé-Rihanna versenyben egyértelműen Beyoncé győzött, de Justin Bieber még őket is messze túlszárnyalta. Azt hittem a dobhártyám már aligha szakadhat tovább, és aztán kiderült, hogy mégis. A kivetítőn megjelent Shawn Mendes, a 18 éves kanadai srác, aki úgy lett egy második Bieber, hogy észre se vettük. Jöhet itt bármilyen Sorry , fül nem marad szárazon, ha Mendes a 12-17 éves korosztály előtt leül a zongorához, és azt mondja, hogy Mercy . A sikítóteszt jó módszer, tökéletesen le lehet mérni, hogy mit hallgatnak a nagyon fiatalok. Illetve csak majdnem, ott bizonytalanodott el az ember, amikor a közönség az üres színpadot melegítő füstgépnek is tapsolt és huhogott. Ott már nem tudtam, hogy akkor Bieber vagy a füst nyert. Egyezünk ki döntetlenben. 

2. Ez nem koncert, ez egy klip

Az EMA elsősorban egy tévéműsor, nem annak a pár ezer embernek szól, akik a helyszínen stasztitálnak tombolnak. Így kézenfekvő, hogy a díjátadók közötti fellépők nem a közönséggel kommunikálnak, hanem a kamerával. Neki mondják, a túlfelén ülő millióknak mosolyognak. Az aréna kivetítőjén pedig olyan, mintha egy élő klipet néznénk. Bruno Mars kirobbant a backstage-ből, de nem vette észre a helyszínen álló tömeget, illetve csak később foglalkozott velük egy keveset, amikor már a kötelező köröket letudta. 45 másodperc a tévének, 45 a közönségnek. 

Persze az is belefér, hogy a sok kéznyújtás, és make some noise az imidzs része. A DNCE (dienszí, nem densz!) az új kedvenc, a Jonas Brothers vagy a One Direction helyett, ha lemaradt volna. A zenekar a levegőből szállt alá, és úgy dobogtak a lábukkal, hogy tényleg aggódtam, nehogy baj legyen. Joe Jonasék (igen, a Jonas Brothers-es egyik brother) végig úgy viselkedett, mintha ez lenne életük fellépése, életük rajongóival. Ez igazából tisztességes hozzáállás, akár a csatornának szól, akár nem. 

3. Csak a tűdő bírja másfél percig

Ha már a kimeríthetetlen energiánál tartunk, tegyük hozzá, hogy az összes előadó életét, vagy legalábbis az összes levegőjét adta másfél percért. Az MTV EMA-n aztán nem történt olyan, mint Rihannával a Szigeten. Mindenki beleadott apait, anyait, hogy ő legyen a legvidámabb, legfiatalosabb, legfrissebb, leglegebb. Lehet, hogy nem egy másfél órás koncertet kell végigugrálni, de akkor is le a kalappal. Bebe Rexhától kezdve a The Weekndig mindenki hozzátett valami pluszt, ami nemcsak a tévében mutatott jól. Ha én most újra 13 éves lennék, lehet, hogy kikönyörögném otthon a jegyet. Persze nem kapnám meg, de a kanapéról tuti fájna a szívem az állóhelyekért. 

Az egész este házigazdája Bebe Rexha volt, ami főleg a produkcióiból állt. Például egy szőrős, szemes U betűn kezdett énekelni, és a fenékrázás közben már én féltem, hogy vajon mikor fogy el a levegője. Nem fogyott, úgyhogy rögtön playbackkel gyanúsítottam, mert olyan tisztán énekelt, ami ezekben a pózokban azt gondoltam, nem lehetséges. A székszomszédaim viszont azonnal kioktattak, hogy ez bizony élő, nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. 

4. A plafonról, sarokból, gömbből is énekesek potyognak

Mindenhonnan! Nem egészen világos, hogy miért kell minden produkciót máshonnan kezdeni, de hiszek az MTV-nek. A vizuálra nem lehetett panasz, úgyhogy elfogadom. Azt se tudtam, hirtelen honnan jön a hang. Egyszer az egyik oldali plafonról ereszkedett le a Kylie Jenner hasonmásnak tűnő Bebe Rexha egy tojásban, máskor lifttel jött valaki. A The Weeknd egy búra alatt énekelt. A One Republic esőben a bal sarokban, Martin Garrix meg a jobb sarokban kevert valamit. 

5. Csak a szívárvány hiányzott

Füstgép, szélgép, durranó óriás-csillagszóró, tűzijáték, lángszóró, eső. Remélem, nem hagytam ki semmit. Annyi tuti, hogy mindig volt valami új. Nem aprózták el, a kivetítő semmire sem elég, kell még egy kis robbanás. Itt megjegyezném azt is, hogy a lángszóró még szektorokkal arrébb is forró, a tűzijáték nagyot durran. Olykor minden yeah után összerezzentem.

6. Bebe Rexha tud twerkelve konferálni

Vagy konferálva twerkelni. A lényeg ugyanaz. ha valamit, akkor ezt érdemes volt megtudni a kanadai énekesnőről.  


Bebe Twerks At The EMAs! by videosuploaded01

7. Kings of Leon < Shawn Mendes

Ez a helyzet, nincs mit szépíteni. A Kings Of Leon az MTV EMA közönségének már nem nagyon kellett. Kellemetlenül topogott a földszint, udvariasan megvárták, amíg vége lesz a produkciónak. Shawn Mendes bezzeg helyettük is kapott hú-zást. 

8. Jaden Smith legalább olyan laza, mint ahogy képzeltük

Ha nem jobban. Will Smith fiával eddig leginkább azért foglalkoztunk, mert a Twittere igazi kincs. Smith még csak 18 éves, de olyan bölcs, hogy azt bármelyik guru megirigyelné. Jaden Smith nemcsak annyit tud, hogy Jaden Smith. Legutóbb például a Get Down című sorozatban kapta meg egy idegesítő graffitis gyerek szerepét. Szóval akár komolyabb színészi pálya is várhat rá. Amíg ez elérkezik, marad a Twitter, és a rezzenéstelen arckifejezés, amit minden eseményen előhúz. A vasárnapi gálán díjat adott át, és igen, valóban olyan laza és kúl, amilyennek képzelte. Tenyerében az egész szakma. 

9. Justin Bieber vitte az estét, mégse láttuk sehol

Mégpedig azért, mert nem jött el. Pedig lett volna sikítás rendesen. A legnagyobb nevek távol maradtak, és videóban üzentek, mennyire szeretik a rajongóikat, és sokat jelent nekik a díj. Így tett Lady Gaga is, aki a legjobb női előadó lett 2016-ban. 

10. egy valaki elfelejtette a bugyiját

Méghozzá Elettra Lamborghini a spanyol Geordie Shore-ból. Bárhogy is kerestük, bugyi nem volt. De ez még nem jelent biztos sikert. Lamborghini anyátlanul ült az afterpartin egy barátnőjével. Nem vetette bele magát a bulizásba.