Meghalt Leonard Cohen – derül ki a kanadai énekes, dalszerző és költő hivatalos Facebook-oldalán november 11-én, péntek hajnalban közzétett üzenetből. A zenész 82 éves volt.

Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen már nincs közöttünk. Cohennel a zene egyik legnagyobb tiszteletben álló és legtermékenyebb látnoka távozott

– áll a bejegyzésben, ami alapján a művész gyászszertartása egy későbbi időpontban Los Angelesben lesz, a család pedig nyugalmat kér, hogy gyászolhasson.

Leonard Cohen rengeteg zenészt megihletett, neve bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, és hazája legmagasabb kitüntetését, Kanada Érdemrendjét is elnyerte. Gyakran melankolikus dalai csak ritkán lettek slágerek. Legismertebb dalát, a Hallelujah-t viszont 1984-es megjelenése óta több százan dolgozták fel.

Pályafutása során a kanadai zenész több tucat zenei és irodalmi elismerést, köztük Juno-díjat, Grammy-díjat és Glenn Gould-díjat is kapott. 1967-től összesen 14 stúdióalbumot készített. Utolsó lemeze, a You want it darker mindössze három héttel ezelőtt, október 21-én jelent meg.