Dacára annak, hogy a  Csengetett, Mylord?  című sorozat Angliában közel sem gyűjtött túl sok rajongót maga köré, nálunk lassan harminc éve töretlen sikerrel bír, és gyakorlatilag mindig van egy-egy tévéadó, ami leadja, csupán azért, hogy nekünk jó legyen. 

Nem valószínű, hogy szükséges túlmagyarázni a háttérsztorit, mert az csak egy alap ahhoz, hogy földön fetrengős röhögésben törjünk ki minden harmadik másodpercben, amikor elhangzik egy poén. Na, jó, a történet nagy vonalakban egy arisztokrata család és a körülöttük dolgozó szolgálók mindennapjairól szól, és a  20-as évek Angliájában játszódik. 

Idén nyáron néhány rajongó igazán szerencsésnek mondhatta magát, ugyanis a Meldrum-ház előtt találkozhattak a tiszteletreméltó Teddyvel, a szobalány Rose-zal és James Twelvetrees-zel, a lakájjal. A házban egyébként az a kifejezetten érdekes, hogy csupán a pilot-epizódot forgatták a helyszínen, de akkora zaj volt az utcán folyamatosan, hogy a stáb kénytelen volt a BBC egyik parkolójában felépíteni az épület mását, és a további részeket ott elkészíteni. A jelenlegi tulaj egyébként pont ezen a közönségtalálkozón szembesült azzal, hogy micsoda ikonikus helyszínként funkcionált az otthona annak idején.

Na de ha már ilyen kollektív imádattal vagyunk a sorozat iránt, érdemes kicsit a kulisszák mögé is nézni, és  megismerni a főbb szereplők valós életének néhány érdekfeszítő részletét. 

Ideje, hogy visszatérjünk a viktoriánus erkölcsökhöz!

George Meldrum, a család feje és a ház ura. Igazi erkölcscsősz, képmutató, régi, viktoriánus erkölcsöket valló alak.

Az őt játszó Donald Hewitt eredetileg nem éppen színésznek készült, sőt, az egyetemen meteorológiát és földrajzot tanult. A II. világháborúban, a hadsereg tagjaként ő jelentett az időjárásról az Atlanti-óceánon közlekedő konvojoknak, ami olyan jól ment neki, hogy később hadnaggyá léptették elő.

A háború után viszont már szerepelt pár pantomim-előadásban (többek között a tiszteletreméltó Teddyt játszó Michael Knowles-szal, aki meg eredetileg orvosnak készült), későbbi szerepei meg alkalmazkodtak korábbi életéhez: szinte minden filmjében felső osztálybeli, katonai személyiséggel ruházták fel. Élete során eddig három nőt vett feleségül, persze némi időeltolódással. 

Ó, hallgass, Szabad!

Lady Lavender Southwick George Meldrum anyósa, és az élete nagy részét az ágyában tölti, onnan osztja az észt a ház többi lakójának, kiváltképp Ivynak, akit konzekvensen Ethelnek szólít. Van/volt egy papagája, Dolby kapitány, aki az asszony ifjúkori szerelmének nevét kapta.

A Lavendert alakító Mavis Pugh sok komédiában feltűnt 2006-os haláláig, például a nálunk is ismert Waczak Szállóban. Őt is sokszor alkalmazták megszokott idős, bolond, arisztokrata asszony karakterére. Férje, John Clegg is színész, két Csengetett, Mylord? részben fel is tűnik, Franklynként, az ügyvédként (2 perc 21 másodpercnél egész közelről láthatja ebben a videóban). 

Jaj, szegény pára! 

Az Ivy Teasdale-t alakító Su Pollard elég sokoldalú személyiség, ahhoz képest, hogy kiválóan el tudta játszani a sorozat legszerencsétlenebb és legnaivabb karakterét, a valóságban egészen másképp fest: Hewitthez hasonlóan ő is jeleskedik a pantomim műfaj terén, de több lemeze is megjelent már, amelyeken halál komolyan énekel a szájával. Érdemes megtekinteni, biztosíthatjuk arról, hogy kifejezetten agyba beleégős. 

Ne szólj szám, nem fáj fejem! Mindig ezt mondom.

James Twelvetrees lakáj, az elvek embere, a leghőbb vágya, hogy komornyik lehessen és elismert tagja a családnak, akiket szolgál. Reménytelenül szerelmes Miss Poppyba, aki számára nem csak a tökéletes nő, de remény arra is , hogy egyszer a Meldrumok közé tartozhasson.

Jeffry Holland játssza őt, aki, ha nem színésznek ment volna, biztos, hogy borkereskedő lenne, mert egyrészt imádja az ízét, másrészt szerinte ez az a munka, amelyben mindig lehet új dolgokat megtanulni. Ő volt a hangja Lady Lavender papagájának, így amikor az elhalálozott a sorozatban, vele együtt a munkája egy része is megszűnt. A színész kedvenc karaktere Ivy. Ja, és ha már a sorozatban nem jött össze, a valóságban csak elvett egy Miss Poppy-hajszínű színésznőt, Judy Buxtont.  

Nem is tudom már, mikor ettem utoljára...

Brenda Cowling játssza a Meldrum-ház szakácsnőjét, Mrs. Blanche Liptont, aki csodálatos ételeket főz, a meggyes lepénye kiváltképp kedvelt a társaság körében.

Cowling gyerekkori álma volt a színésznősködés, de azért a biztonság kedvéért kitanulta a gyors-és gépíró szakmát, majd titkárnőként kezdett dolgozni. Először amatőr darabokban játszott Palmers Greensben, de aztán 1948-ban elnyert egy ösztöndíjat, így tanulhatott a Royal Academy of Dramatic Artban, ahol évfolyamtársa lett Jimmy Perrynek, a Csengetett, Mylord? egyik írójának. Hamarosan névtelen szerepet kapott a Rémület a színpadon című Hitchcock-filmben, később pedig a Polipka című James Bond-moziban szerepelt.

Érdekes, hogy Mrs. Lipton mindössze két évvel fiatalabb a sokkal öregebbnek tűnő Mabel Wheelernél (Barbara New), aki a ház takarítónője, és állandóan éhenkórászkodik. Mindkét színésznő 2010-ben halt meg, New utolsó szerepei egyike az Ali G Indahouse-ban volt. 

Ne törődj vele, csak tedd, amit mondanak!

 Alfred "Alf" Stokes, azaz Paul Shane szokta mondani, amikor Ivy nekiáll kérdezősködni. Ő a lány apja, a Meldrum-ház komornyikja, aki azért került a házhoz, mert a háborúban James Twelvetrees segítségével megmentette az ifjabb Meldrum életét. Paul Shane eredeti foglalkozása szerint bányász volt, és a szerencsének köszönhette, hogy színészi babérokra törhetett. 1979-ben találkozott a sorozat egyik írójával, Jimmy Perryvel, aki felajánlott neki egy szerepet a Hi-de-Hi! című sorozatban, majd 9 évvel később ő lett a Csengetett, Mylord? főszereplője. Noha a sorozatban Su Pollarddal apa-lánya viszonyban vannak, a színésznő és a színész között csupán 9 év korkülönbség volt (nyilván Shane javára). 2013-ban halt meg, 72 évesen

Mégis hová vezetne ez?!

A nem túl iskolázott, mégis számos dologban éles eszű, állandóan pofonokat kapó Henry Livingstonet Perry Benson játszotta a sorozatban. A színész az évek során nem sokat változott, láthatóan a szemüveg sem a szerep kelléke volt, ő ilyen, és ilyen is marad. Teljesen más jellegű filmekben játszott a széria után, például a Gyilkos elmékben és a Kívülállókban. Mindössze 165 centi, és egyszerűen sehol sincs nyoma annak, hogy valaha lett volna párkapcsolata. (Vagy egyszerűen csak kiválóan megtartja magának a privát szféráját). Az alábbi videó értelmezését pedig most önre bízzuk: 

Apa, igazán képmutató vagy!

A modernista nézeteket valló, férfiruhákban járó Cecily "Cissy" Meldrum a való életben nem leszbikus, Catherine Rabettnek ugyanis két gyere született Kit Hesketh-Harveyval kötött házasságából, sőt, előtte sem utasította vissza a férfiúi udvarlást: jó ideig járt York hercegével, Andrew Albert Christian Edwarddal. Az viszont tény, hogy ő volt az első leszbikus karakter a szituációs komédiák történetében. Egyébként ezen a szerepen kívül nem vitte túlzásba a színészkedést, bár volt néhány ütős szerepe, mint például, amikor eljátszotta Elizabeth Levenzát, Victor barátnőjét az Örök Frankenstein című filmben. Így festett akkoriban. Mármint a filmben.