Korábban már megírtuk, hogy Vajna Tímea fánkozójának újranyitása körül több dolog sem stimmelt.

  • Úgy volt, hogy november 4-én megint lehet menni a Mr. Funkba, de akkori információink szerint még november 3-án se tudtak egyértelmű választ adni az alkalmazottak hivatalos újranyitás dátumáról.
  • Volt, aki hallott róla, hogy egy elromlott gép alkatrészére kell várni, hogy megérkezzen Amerikából, de volt olyan is, aki egyáltalán nem tudott semmi ilyesmiről.
  • A legérdekesebb, hogy az alkalmazottak a zárástól függetlenül a holt időszakban ugyanúgy bejártak dolgozni, úgy csináltak, mintha nyitva lennének. Megsütötték a fánkokat, amiknek egy része elfogyott, sőt, a Miss Universe versenyzőinek is jutott belőle, de a maradék feltehetőleg a kukában végezte.

A nyilvánvalóan felmerülő kérdéseken túl – hogy a kamu melóért is ugyanúgy megkapták-e a fizetésüket a dolgozók, hogy rendesen be vannak-e jelentve, - több érdekességre is fény derült pár cégbírósági végzésből.

Volt egy időszak, amikor vezető tisztségviselő nélkül működött a cég,

de van itt egy 40 millió forintos befizetés is.

Kezdjük az elején!

A Mr. Funk Kft-t 2015. december 2-án jegyezték be az 5. kerületi Vigadó utca 2-es szám alá, ahova Vajnáné cége, a Beauty Enterprises Hungary és az Andy Vajna tulajdonában lévő AV Investments is be van jelentve [itt található a Las Vegas Casino Tropicana is – a szerk.]. Attól a naptól kezdve Gomez Norbert volt a fánkozó ügyvezetője, majd Vajna Tímea is megkapta ez a titulust 2016. július 12-től.

De volt egy időszak 2016. május 25. és július 12. között, amikor vezető tisztségviselő nélkül állt a cég.

Kit és miért lehet eltiltani?

A gazdasági társaságokról szóló törvény szerint - egyebek mellett - az olyan cégvezetőt lehet eltiltani az ilyen pozíciótól 5 évre, akinek a cége felszámolása után kifizetetlen tartozása maradt, vagy akit a bíróság a vezető tisztség gyakorlásától eltiltott.

Gomez Norbert egy korábbi cége, a Starskymatic Europe Kft. ellen még az APEH indított el végrehajtó eljárást. 

Gomez Norbert 2016. március 17-től eltiltás hatálya alatt áll.

via

Az történt, hogy a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága automatikus úton értesült Gomez Norbert ügyvezető eltiltásáról. 

49 nap

Másfél hónapig nem jogszerűen működött a cég, de mivel 60 napon belül sikerült új vezetőt találni Vajnáné személyében, ezért a Mr. Funk Kft.-t nem kellett felszámolni. Az adott időszakban, május 25. és július 12. között volt pár változásbejegyzési kérelem, amit a cégbíróság pont amiatt utasított el, hogy a vezető nélküli fánkozó – de akármilyen más cég esetében is ez az eljárás – először azt intézze el, hogy legyen vezetője.

A végzés ellen Gomez Norbert június 24-én postai úton fellebbezett, amit a cégbíróság hivatalból elutasított, hiszen a törvény szerint nem gyakorolhat ilyen tisztséget. 2021-ig semmilyen cégben nem lehet ügyvezető. Így szükségszerű volt, hogy Vajna Tímea lássa el ezt a szerepet. 

A formalitás megvolt, jöhetett a beruházás.

A már új vezetővel rendelkező Társaság törzstőkéjének felemeléséről szóló határozat érvényesnek bizonyult. A céginfóban is látszik, hogy július 25-től 300 ezer forinttal megemelték a Mr. Funk Kft. minimumra bejegyzett 3 millió forintos törzstőkéjét. De van itt egy, a Gomez Norbert vezetői tisztségtől való eltiltása miatt keletkezett anomália miatt kialakult, egy hónappal korábbi, június 21-vel keltezett határozat, ami a tőketartalék közel 40 millió forintos felemeléséről szól. Ezt az összeget Vajna Tímea cége, a Beauty Enterprises Hungary Kft. vállalta magára, és a papírok szerint az összeget már másnap, június 22-én befizették a Mr. Funk Kft. számlájára.

A tőketartalék emelése azt a célt szolgálja, hogy a jegyzett tőke drasztikus növelése nélkül is arányaiban több pénzt lehessen a cégbe fektetni, amiből ugyanúgy lehet gazdálkodni. Ez a könyvelési részletek nélkül nagy vonalakban csak annyit jelent, hogy így szabadabban tud működni cég. De most ennek a bizonyos 40 millió forintnak a forrása érdekes.

A pénz útja

Vajna Tímea rendezvényszervező cégének - ami amúgy Andy Vajnáé is - volt miből adnia, hisz a Beauty Enterprises Hungarynek 2014-ben még csak 24 millió forintos saját tőkéje volt, ami 2015-re 180 millió lett.

A maga tavalyi 60 milliós bevétele mellett is 21 millió forintos veszteséget termelő vállalkozásról van szó, amibe csak úgy ömlik a pénz.

Honnan? Ott van például a Miss Universe Hungary döntője, ami lehet, hogy 150 millióba került a TV2-nek. (A nézettségi adatok szerint akármennyibe is került a produkció, 18-49-es korosztályban a 10,4%-os közönségaránnyal elvérzett az RTL klubon futó, 20,4%-ot megugró Hobbittal szemben.)

Mennyi az annyi?

Megkerestük a TV2-t, hogy kiderítsük ki és mennyiért készítette a szépségverseny vasárnapi döntőjét, mire az alábbi választ kaptuk.

„Piaci pletykákra nem szoktunk reagálni, most csak azért tesszük, mert az elmúlt hetekben teljesen fals számok jelentek meg a sajtóban. A műsor pontos gyártási költsége természetesen üzleti titok, de annyit elárulhatunk, hogy a költségvetése megfelelt az iparági standardnak, és jóval kevesebb, mint amit megírtak korábban. A Miss Universe Hungary-t évek óta Vajna Tímea csapata készíti a TV2 szakembereinek támogatásával.”

Tehát Andy Vajna tévéjében lement egy általa és a felesége által felesbe jegyzett céghez tartozó szépségverseny döntője, amit lényegében maguk is készítettek "iparági standard árakon".

De Vajna Tímea rendezvényszervező cége, az említett szépségversenyt is tető alá hozó Beauty Enterprises nem csak a tévén keresztül köthető férjéhez, Andy Vajnához, illetve az ő egyik cége, az AV Investments által kezelt milliárdokhoz: 2014. november 26-tól a Beauty Enterprises Hungary társtulajdonosa az AV Investments Kft, ami 90%-ban Vajna András György (ismertebb nevén Andy Vajna) és 10%-ban a Cinergi Pictures Entertainment Inc. tulajdona.

Az AV Investments a 2015-ös adatok szerint egy 70 ezer saját- és 24 millió dollárnyi idegen tőkével működő cég. (Forintban 20 millióról és közel 7 milliárdról beszélünk.) Tehát 1% saját tőke sincs a cégben, ami meg hatalmas hitelt illeti, az egy kapcsolt vállalkozástól jött, egész egyszerűen Andy Vajna saját magának adott kölcsönt, így ez a pénzmozgás nagy valószínűséggel némi átcsoportosítást takar. [Vajna cégeivel és azok hátterével 2014-ben Oroszi Babett hosszabban foglalkozott az Átlátszón.]

Forint? Dollár?

Az RSM Audit Hungary Zrt. által készített könyvvizsgálatnak van egy pontja, ahol kimaradt a pénznem, pedig jó lenne tudni, ha a többségben dollárban megadott összegek akkor sem forintban vannak megadva, amikor a cég tartós részesedéseiről van szó (a hozzá kapcsolható vállalkozásokban). Ott van egy 927 765-ös tétel a Beauty Enterprises Hungary Kft. javára, ami forintban nem egy nagy durranás,

de dollárról forintra átszámolva ez már 266 milliós összeg.

Nagy valószínűséggel itt dollárról van szó, és van is ennyi pénz a rendezvényszervező cégben. Mint írtuk, az AV Investments felerészben tulajdonosa a Beauty Enterprisesnak, és előbbi cég részéről elég nagyvonalú nagyjából egymillió dollárt, 266 millió forintot adni egy veszteséges, valamint arányaiban jóval kisebb, mindössze 8 millió forintra bejegyzett cég felének. 

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján elérhető beszámoló bizonyítja, hogy van egy 5 évnél hosszabb időre kölcsönbe adott 110 millió az AV Investments jóvoltából, Vajnáné rendezvényszervező cégének javára. De volt már rá példa, hogy Andy Vajna cége 50 plusz 7 millió forint kamatot elengedett a Beauty Enterprisesnak.

Röviden, miből van a fánk?

Úgy néz ki, Andy Vajna közel 7 milliárdból működő cégének 260 milliós kölcsönével/befektetésével megtolt másik, feleségével közös vállalkozásából befizetett 40 millió forintból készülnek az Arany János utca 19. alatt a Mr. Funk fánkjai és bageljei. Amik olykor visszaköszönnek Andy Vajna tévéjének, a TV2 felületén, hol direktbe promózva, hol burkoltan, mondjuk  Vajna Tímea szépségversenyének döntőjét reklámozó kisfilmekben.

A cikkben szereplő információk a cégbíróságon bárki számára elérhető online iratokból, a céginfón található adatokból, valamint az Igazságügyi Minisztérium honlapján közzé tett elektronikus beszámolókból származnak.