Az elmúlt pár évben már megkezdődött, sőt,  mára már talán teljesen le is csengett, kifulladt a magyar gasztroforradalom. Rengeteg kézműves söröző, hamburgerező, pizzázó, ramenező, pho levesező, vietnami gulyásozó nyílt. A nagy ürességbe egyszer csak berobbant egy videó, ami Benke Laci bácsi válogatott gasztrobűneit sorakoztatta fel, és rántotta ki vegetás keresztpanírban.

Hogy a videóban szereplő receptek förtelmesek vagy zseniálisak, valamint az azokat elkészítő mesterszakács a magyar gasztronómia jelenlegi állapotáért felelősségre vonható bűntettet hajtott-e végre vagy nem, azt nehéz megmondani. Megoszlanak a vélemények. Az ország két táborra szakadt. 

A Bors megszólaltatta a szakácsot, aki azt mondta, hogy

Benke László

Magyar mesterszakács, mestercukrász. Dolgozott a Gundel Étterem séfhelyetteseként, Párizsban a Magyar Ház séfjeként, majd hazatérése után, 1974-től a Gundel Károly Vendéglátó Technikum tanára volt 18 évig, ahol „Kiváló pedagógus” kormánykitüntetéssel ismerték el. 1979-ben szerezte meg mesterszakácsi, 1980-ban pedig mestercukrászi vizsgáját. 1980-ban a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakán végzett. 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerte a nemzetek nagydíját. 1996-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Szövetség életműdíját. 2000-ben saját szakácskönyvet adott ki, de ezen felül is több szakácskönyv szerzője is.

via Wikipedia

ma internetes bloggerek határozzák meg, mi a jó étel, és mi nem. Kérdés, hogy ha az ilyen sznobokat odaállítanák a tűzhely mellé, mit tudnának főzni.

Ezzel kapcsolatban megkerestük az ország egyik legismertebb gasztrobloggerét, Fördős Zét, (a Street Kitchen blog atyját és a Konyhafőnök című műsor zsűritagját), aki amúgy már 2-3 éve felfedezte magának Benke művészetét, jókat röhögött a videókon, úgyhogy egy kicsit sajnálta is, hogy ezek most így sokak számára ismertek lettek, mert mintha elvettek volna tőle egy féltve őrizgetett kincset.

Mit szólsz, ahhoz, hogy le lettél sznobozva?

Nem tudom, hogy itt kikre gondolhatott. Lehet, hogy csak védekezésből mondta, de nem is tudja, hogy kik a magyar gasztrobloggerek, és az online étel- étteremkritikusokra célzott. Én egyáltalán nem tartom magamat sznobnak. Sőt! Az egész Street Kitchen filozófiája is az, ami talán látszik a receptjeinkből, hogy bárki számára, akár hipermarketekben beszerezhető alapanyagokból készítsünk kreatív kajákat.

- mondta Fördős. 

Az, amit ő állít, hogy szükség van arra, hogy egyszerű alapanyagokból házias kajákat készítsen, hogy viszi a magyar hagyományokat, hétköznapi alapanyagokból dolgozik, és így tovább, az tök jó. Csak ott van a bibi, hogy amit csinál, az nem ez. A szándék oké. Én is azt mondom, hogy hajrá Laci bácsi, merjünk egyszerű alapanyagokból jó kajákat csinálni!, de a vegetás besameles ámokfutás rettenetes irány. 

– mondta.

Szerinted miért rossz az, amit csinál?

Benke Laci bácsi saját magát teszi támadhatóvá azzal, hogy a gasztronómiában elért sikereivel, a szakmai múltjával példálózik, hogy szakácsolimpiát nyert, meg 20 évig volt szakács a Gundelben. Mindezek után, amilyen recepteket készít a videóiban, azok sem esztétikailag sem sehogyan nem felelnek meg a közízlésnek. Mindezt szakácskabátban és szakácssapkában teszi, amiknek a viselése nagy felelősséggel jár(na). Erre jön a ketchupos-vegetás világ, ami minden gasztronómiai alapszabálytól és kultúrától távol áll.

Kétségtelen, hogy az elmúlt pár napban Benke Laci bácsi hatalmas sztár lett, ezért eljátszottunk a gondolattal, hogy mennyire durva lenne, ha az új Konyhafőnök évadban Fördős Zét a keresztpanírozás magyarországi helytartójára cserélnék.

Az lenne ám a szürpríz.