A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivált idén májusban Kijevben rendezik meg - a hazai válogató verseny már javában tart, a február 18-i döntőben tudjuk meg, hogy idén ki képviseli hazánkat Ukrajnában. Most, hogy már összeállt az elődöntők mezőnye A DAL 2017-ben, összeszedtük azt a 10 dalt, amelyet tényleg jónak és vállalhatónak tartunk az Eurovízió 62 éves története során. A lista természetesen szubjektív és most nem is arra mentünk rá, hogy melyik fellépő volt a legviccesebb és legnevetségesebb. 

Hogyan írjunk tökéletes eurovíziós dalt?

Aki szeretné tudni, hogy hogyan kell tökéletes Eurovíziós dalt írni, annak ajánljuk ezt a görbe tükröt, amit maguk a szervezők tartottak maguk elé:

 France Gall: Poupée de cire, poupée de son

1965-ben egy 17 éves lány, France Gall nyerte meg a fődíjat, méghozzá Luxemburg színeiben. A zeneszerző-szövegíró Serge Gainsbourg, a hangszerelő-karmester Alain Goraguer volt. A mai napig az egyik legjobb eurovíziós dal. 

ABBA: Waterloo

Természetesen nem hiányozhat a listáról a svéd zenekar slágere, amellyel az 1974-es Eurovíziót nyerték meg - ők voltaképpen ezzel a sikerrel kezdték meg útjukat a világhírnév felé, és nem mellesleg Svédország első győzelmét szerezték meg a dalfesztivál történetében. Nagyívű sláger, azonnal fülbemászó refrén, nem is kell több.

Gigliola Cinquetti: Non ho l'età 

  

Az olasz táncdalénekesnő 1964-ben vált nemzetközi hírű előadóvá, amikor a Non ho l'età című dallal megnyerte előbb a San Remói dalfesztivált, majd még ebben az évbe megnyerte a dalversenyt - Olaszországnak első alkalommal. Ráadásul ez az a dal, ahonnan Angelo Badalamenti "kölcsönözte" a Twin Peaks főcímzenéjének basszus témáját, szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy instant klasszikus született '64-ben. 

Lordi: Hard Rock Hallelujah

Alighanem az Eurovízió bő hatvan éves történetének legnagyobb meglepetése az volt, amikor 2006-ban egy szörnymaszkos, finn metálzenekar, a Lordi vitte el a fődíjat, a hard rock zenét ünneplő dalával. Csak hogy szemléltessük az eredmény bizarr mivoltát: ez volt az a versenyt, ahol korábban az ABBA, Olivia Newton-John vagy Celine Dion karrierje indult.

Greta Salóme Stefánsdóttir - Raddirnar

Izland gyakorlatilag nagyhatalomnak számít a popzenében, hiszen ott van nekik Björk, Gus Gus vagy éppen a Sigur Rós. Az Eurovízión is egy markáns és karakteres előadót indítottak 2012-ben, majd 2016-ban is - Gréta Salóme Stefánsdóttir vagy színpadi nevén Gréta Salóme zeneszerző-énekes tavalyi dala akár egy foci-eb vagy téli olimpia indulója is lehetne. 

Justs: Heartbeat 

A 21 éves Justs Sirmais első saját dalával rögtön meg is nyerte a lett nemzeti válogatót, így ő képviselhette 2016-ban Lettországot Stockholmban. Ahhoz képest, hogy milyen fiatal az énekes, és hogy valóban ez volt az első saját száma, meglepően jó lett a végeredmény - igaz, a tavalyi döntőben végül a 15. helyen végzett.

Loreen: Euphoria

Biztosan emlékszünk még a 2012-es győztesre: a marokkói származású, svéd nemzetiségű különc egyéniség, Loreen toronymagasan nyerte az az évi versenyt az Euphoria című dalával. Az talán mindennél többet elmond arról, hogy milyen ez a szám, hogy a dalt mai napig játsszák a rádiók.  

Compact Disco: Sound Of Our Hearts

De hogy ne csak külföldi zenekarokat hozzunk fel példának, álljon itt néhány hazai emlékezetes és jól sikerült dal is: a Compact Disco is abban az évben indult, amikor Loreen fölényesen megnyerte a dalok Európa-bajnokságát, és végül 24. helyen végeztek, pedig a Sound of Our Hearts egyáltalán nem rossz dal a maga műfajában.

Kállay-Saunders András: Running

Kállay-Saunders András dala elég jól szerepelt a 2014-es megmérettetésen: ötödik helyen végzett a koppenhágai döntőben, ez a második legjobb helyezés, amit magyar versenyző el tudott érni a dalfesztiválok történetében. 


Bayer Friderika: Kinek mondjam el vétkeimet

Azért az elég sok mindent elárul az eurovíziós dalversenyek történetében legjobb helyezést elérő dalról, hogy mai napig érkeznek rá pozitív kommentek külföldi országokból. Igen, ez volt az az egy szál gitárral és egy mikrofonnal előadott fohász(!), amely a mai napig a legjobb helyezést, 

vagyis a negyedik helyet 

söpörte be az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon. 

Melyik a legjobb dal a fentiek közül?