Bob Marley rövid életét annak szentelte, hogy a zenéjén keresztül minden fontosnak ítélt gondolatát megossza a közönségével. Nem számított, hogy politikai töltetű üzenetek ezek vagy csak egyszerű ideák, elérte velük, hogy még 36 évvel a halála után is töretlen rajongás övezze a személyét. A reggae-zene és rasztafári vallás világméretű elterjesztése mellett emberjogi aktivistaként is komoly szerepet vállalt. Nagyon korán, 36 évesen halt meg melanómában. 

Állítólag.

Noha a világ elfogadta, hogy a halálát rák okozta, a zenész életének körülményeit figyelembe véve valahogy nem áll össze a történet, még ennyi év múltán sem. Az alább közölt információk egy elmélet részei, amelyet tényként kevéssé kezelhetünk, de annyira azért logikus az érvelés, hogy eljátsszunk a gondolattal: Bob Marley élete nem úgy ért véget, ahogy eddig gondoltuk.

Kezdjük is az első érvvel, azzal, hogy Marley kínosan ügyelt arra, hogy egészséges életet éljen.

Miért gyűlölte a CIA?

Vegetáriánus volt, rengeteget edzett, és ha most félreteszünk minden előítéletet és csak az orvosi tényekre szorítkozunk: azzal, hogy rendszeresen szívott marihuánát, gyakorlatilag  a rákon kívül  akármiben meghalhatott volna. Azt mondják ugyanis, hogy a fűben található THC komoly rákmegelőző hatással bír. Halálának oka ezek tudatában már önmagában is szokatlan, de persze ettől még előfordulhat hasonló.

Olyan viszont már ritkábban, hogy az embert a CIA akarja eltenni láb alól.

Bob Marley gyakorta hirdette vallási és aktivista nézeteit a zenéin keresztül, ezzel pedig komoly hatással volt a jamaicai politikai életre. Ő nem az erőszakot és a háborút, sokkal inkább a békét és az intelligens gondolkodást hirdette, amitől a CIA nemigen volt elragadtatva, így persze magától Marley-tól sem. Mivel gyakorta berzenkedett a szervezet destabilizáló és Jamaicát szisztematikusan aláásó politikája miatt is, nem számíthatott tőlük túl sok jóra. 

A támadás

1976-ban fegyveresek törtek be az otthonába, és elkezdtek lődözni Marley-ra, a feleségére és a menedzserére, Don Taylorra. A támadás nem ért egyértelműen célt: csupán a zenész karját sebesítette meg egy golyó, más bántódása nem esett. Feltételezések szerint azonban az egyik támadó CIA-tag volt.

Az eset miatt ugyan két évre külföldre menekült, a sorsát mégsem kerülhette el - legalábbis az elmélet hívei szerint. 

Smile Jamaica

A lövöldözés után két nappal mégis képes volt végigcsinálni a Smile Jamaica-koncertet, ami bátor vállalkozás volt annak nyilvánvaló politikai töltete miatt. Noha csak néhány igazán bennfentes volt tisztában a helyszínnel, valaki, fotósnak álcázva magát mégis simán meg tudta környékezni őt, hogy közölje vele: alig várja, hogy fényképeket készítsen a show-ról. Később róla is kiderült, hogy nem fotós volt, sokkal inkább a CIA vezetőjének, William Colbynak a fia,  Carl Colby.

Vele kapcsolatban ugyan semmiféle atrocitás nem érte, aznap mégis történt valami szokatlan. Bob Marley ajándékcsizmát kapott valakitől, valahonnan, amelyet azonnal magára is öltött, de abban a pillanatban felkiáltott a fájdalomtól. A csizmában apró, rézszínű kavicsok voltak, amelyekről utólag kiderült, hogy karcinogén mérgeket tartalmaztak. 

Öt hónappal később a megsebesített lábujj még mindig nem akart gyógyulni, ezért orvoshoz ment, ahol megállapították, hogy rákja van. Mivel Marley rasztafári hitéből fakadóan kategorikusan elzárkózott az amputáció lehetőségétől, esélye sem volt, hogy meg tudják állítani a rákot, ezért az hamarosan az egész testében elterjedt, majd a zenész halálát okozta.

Forrás: Sickchirpse