Idén sikerült elvenni a tavalyi, Túlságosan Fehér Az Oscar botrány élét azzal, hogy a Holdfény (Moonlight) című filmet, amiben rengeteg színes bőrű színész szerepel, nyolc díjra is jelölték. Viszont nem ez, hanem egy másik alkotás, az egekig ajnározott Kalifornia álom kapta a legtöbbet. Ez még alapból nem baj, de látszik, hogy a két film a legesélyesebb a legfontosabb kategóriákban. 

A lehetséges forgatókönyv így néz ki:

Köztes megoldás nincs. Persze a díjakat el lehet úgy osztogatni, hogy mindegyiknek jusson bőven, de akkor is ott van a fő kategória, A Legjobb Film, amiért mind a kettő ugyanakkora eséllyel indul. Mondjuk ebben az esetben a többi alkotás is szóba kerülhet, akár a Hell or High Water, a Fences, A régi város, az Érkezés, az Oroszlán,  A számolás joga, illetve Mel Gibson filmje, A fegyvertelen katona is nyerhet.

Ami még érdekes ebben a versenyben, hogy az eddig felsoroltak mindegyikében szerepel minimum egy, de inkább több Nagy Név. A Holdfény viszont úgy sikeres, a mozipénztáraknál is, hogy egy sztár se szerepel benne, csupa névtelen színészek vannak a filmben. (Kivéve egy valakit, Mahershala Alit, aki a közönség számára két Netflixes sorozatból, a House of Cardsból, illetve a Luke Cage-ből lehet ismerős, de ő sem tekinthető még A-listás hollywoodi ismertségnek - a szerz.)

Szóval fel van adva a lecke a döntéshozóknak.

Február 26-án kiderül, hogy mekkora lesz a balhé.

(BBC)