A Velvet nem szokott írni kvízműsorokról, de most kivételt teszünk. Kénytelenek vagyunk, mert 

fantasztikusan szórakoztató műsor volt a tévében csütörtök este.

A kérdéses műsor a TV2 Az 50 milliós játszma  című játéka, amelynek műsorvezetője Majka, játékosai pedig Pápai Joci és felesége, Anita voltak.

Ha valaki tévéműsorról ír kritikát, vagy összefoglalót, ahogy olykor mi is megtesszük, kétféle okokból szokták megkérdőjelezni a végterméket: mert jó dolgokat is kiemel, és akkor biztos fizettek érte, vagy mert rossz dolgokat tesz szóvá, és akkor meg biztos egy másik csatorna fizetett érte, vagy csak simán a szerző rosszindulatú. Most mégis vállaljuk az előbbi kockázatát, mert nagyon rég láttunk olyat főműsoridőben, ami ennyire szórakoztató lenne –és ne csak a rosszról írjunk már mindig.

Mi ez?

Az 50 milliós játszma egy kvízshow, aminek az a lényege, hogy van egy laza és szellemes műsorvezető (Majka, akit mintha a jóisten erre a műsorra teremtett volna), és egy, civil mivoltából fakadóan kicsit visszafogottabb, esetenként mulya játékospár. A pár kap ötvenmilliót, és nyolc kérdést, mindegyikre négy válaszlehetőséggel. Amelyikre akarják, felteszik a pénzt (tetszőleges mennyiséget, de mindet szét kell osztani a válaszlehetőségeket jelölő tálcákon). Aztán a rossz válaszokra tett pénzt elvesztik, a nyolcadik kérdés után pedig hazavihetik a maradékot, ha eljutnak addig.

Na de mitől volt jó?

Pápai Jocit a közönség mostanában A Dal megnyerése miatt láthatta, ő fogja képviselni Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ott viszont előadóként visszafogottan viselkedett.

Itt nem. A műsort vezető Majka és Pápai rettenetesen szórakoztatóan működtek együtt adásban, nagyrészt nyilván annak köszönhetően, hogy tizenöt éve barátok. Ez elsülhetett volna rosszul is, főleg, hogy élő tévéműsorról volt szó, de nem egy kívülről nézve kellemetlen, belterjes valami lett belőle, hanem két jó humorú, kellően (ön)kritikus ember folyamatos zrikálása, amelyben mindkettejüknek sikerült a műsor harmadik szereplőjére, Pápai feleségére is odafigyelni, nem nyomták el, pedig jelentősen visszafogottabb személyiség, mint ők.

A műsort online három részre osztva itt érhetik el, a 49. adást kell keresni. Mi most az első részt tesszük ide, de nem csodálkozunk, ha ez nem lesz elég.

Már a megérkezésükkor sejthető volt, hogy a szokásosnál élénkebb lesz a műsor, mert Majka hosszú másodpercekig parodizálta Pápai előadásmódját a háttérben szóló zenére, amin az érintett is kitűnően szórakozott. Ez a piszkálódás a szereplésük végéig kitartott, és idővel csak fokozódott.

Nézd meg nagyon, mert ennyit még nem láttunk soha, de nem is nagyon fogunk még egyszer!

– reagált Pápai az összegre, aztán szépen lassan kiderült, hogy a felesége azért a legtöbb dologban elég tájékozott. Részben ezért is tudott jól működni a műsor (élőben!), mert amellett, hogy a két férfi között remek volt a dinamika, a nő is fontos része volt az eseményeknek, a férjével könnyedén parodizálva a sablonos, civakodó házaspár szerepét, Majka pedig egyszerre szellemesen és tisztelettel beszélt vele. És mindeközben a zenész egyre jobban kinyílt, és egymás után eresztett meg egyre jobb beszólásokat. Az adás legviccesebb pillanatait mégis felesleges volna kilistázni, egyrészt, mert kontextus nélkül nem szólnak akkorát, másrészt, mert azzal elrontjuk a potenciális nézői örömöt.

Komolyan reméljük, hogy Majka és Pápai kapnak egy közös műsort a közeljövőben.