Miután tavaly karácsonykor megjelentek a hírek, hogy II. Erzsébet beteg, egyre többen kezdtek el foglalkozni azzal, hogy mi lesz Nagy-Britanniával, ha a királynő meghal.

The Guardian közölt egy gigacikket, amiből kiderül, milyen is lesz nagyjából a már percről percre előre megtervezett, és bizonyos helyeken el is próbált menetrend.

Az elsők, akik tudomást szereznek a királynő haláláról

A közvetlen családtagokon kívül a miniszterelnök is az elsők között lesz, akit értesítenek, amikor a királynő meghal. Rajta kívül a Nemzetközösség vezetőivel és a legmagasabb pozícióban lévő katonai vezetőkkel is hamar tudatják majd a hírt.

A BBC-nek külön riasztója van az esetre

A brit közszolgálatnál működik egy külön riasztórendszer, amit még a hidegháborúban üzemeltek be, arra az esetre, ha támadás érné az országot. Ma már az a terv, hogy ha a királynő meghal, akkor is ezen keresztül riasztják majd a BBC dolgozóit. A lapnak az egyik alkalmazott elmondta,

mivel legtöbben még tesztelés során sem tapasztalták, milyen működés közben a rendszer, ezért bármikor valami furcsa hangot hallanak a szerkesztőségben, az első gondolatuk az, hogy a riasztó szólalt meg. A legtöbben azt sem tudják, milyen hangja van.

Ezen kívül a csatornán természetesen műsorváltozás is lesz, a riporternek gyászruhát kell majd ölteniük és minden humoros műsort kivesznek a programból a temetés utánig. Ha pedig II. Erzsébet éjszaka távozik az élők sorából, a BBC csak reggel 8 után fogja kiadni a hírt.

Külön playlistek vannak bekészítve a rádióknál

Természetesen minden médium a maga módján készül a királynő halálára. Nagy-Britanniában a rádióállomásokon is van riasztórendszer, ami fénnyel fogja jelezni az éppen adásban lévő műsorvezetőnek, mi történt. Ekkor azonnal lekeverik a zenét és átváltanak hírműsorra, amikor pedig annak vége, akkor az előre bekészített playlistet rakják be. Ebből egyébként kettő van, a „Mood 1”, ami szomorú dalok gyűjteménye és a „Mood 2”, amiben pedig a legszomorúbb slágerek vannak.

Ha valaha meghallod a rádióban a Sabres of Paradise, Haunted Dancehall (Nursery Remix) című számát, azonnal kapcsold be a tévét, mert valami szörnyűség történt

– írta 2011-ben a Huffington Poston a BBC egyik producere.

Mindeközben a Buckigham palotánál

Egy gyászruhába öltözött inas megy majd ki a palota kapujához, hogy arra kiakasszon egy értesítést a királynő haláláról. A palota honlapja pedig ideiglenesen egyetlen fekete lapból áll majd, amin egy gyászszöveg lesz olvasható.

A levegőben is értesülnek majd a hírről

Azok se fognak lemaradni II. Erzsébet haláláról, akik éppen repülnek. A pilótákat értesítik majd a földről és ők fogják bejelenteni a hírt az utasoknak.

A britek milliárdokat fognak bukni

A királynő halála a gazdaságra is hatással lesz, hiszen a londoni tőzsde is bezár majd egy időre, amivel az ország milliárdokat fog veszíteni.

Persze ezzel együtt rengeteg turistára is számítanak, akik kifejezetten a temetésre érkeznek majd. A királynő koporsóját egyébként a Westminster apátságban fogják kiállítani négy napra, és ezeken a napokon a templom ajtaja 23 órán keresztül nyitva lesz a gyászolók előtt.

A temetésre kilenc nappal Erzsébet halála után kerül sor.

És hogyan tovább?

Bár időről időre felreppenek a pletykák, hogy a trónt Vilmos herceg örökli, ez egyelőre, hivatalosan nem így van. Abban a pillanatban, hogy Erzsébet meghal, fia, Károly lesz a király, feleségéből pedig Kamilla királyné lesz. Édesanyja halálának estéjén Károly beszédet fog mondani, majd elindul egy négy állomásos turnéra, Angliába, Walesbe, Skóciába és Írországba.

Ezzel egy időben pedig a nemzeti himnusz szövege is meg fog változni, „Isten, óvja a királyt” kezdetűre.

Ám míg mindez be nem következik,

Isten óvja a királynőt!