horoszkóp
GettyImages-632310730

Jessica Chastain kiáll az egyenlő bánásmódért Hollywoodban

2017.04.23. 14:48

A Mentőexpedíció és a Zero Dark Thirty - a Bin Láden hajsza filmekből is ismert színésznő a Variety magazinnak adott interjúban beszélt arról, hogy milyen nagy erőfeszítéseket kellett tennie, hogy minden egyes filmjénél egyenlő bánásmódban - és színészgázsiban - részesüljön.

Többé nem vállalok el olyan filmes munkát, amelyért negyedannyit ajánlanak fel, mint a férfi színésztársaimnak. Nem engedhetem meg ezt magamnak

- nyilatkozta a színésznő a magazin aktuális számának, amely azokról a nőkről szól, akik kiállnak magukért és a nők egyenjogúságáért a szórakoztatóiparban - ez a szám egyébként összesen hat címlappal jelenik meg.

@jessicachastain explains in our #PowerofWomenNY issue how she negotiates for equal pay. (Courtesy of @marcogrob)

Variety Magazine (@variety) által megosztott bejegyzés,

Chastain már évek óta következetesen küzd azért, hogy ne kapjon kevesebb fizetést valaki csak azért, mert nőnek született. A színésznő elmondta, hogy akkor döbbent rá, hogy eddig nem állt ki magáért, amikor Amy Pascal (filmproducer, női egyenjogi aktivista és a Sony ex-elnöke) beszédét hallgatta.

Amy arról beszélt, hogy a nők részben azért keresnek kevesebbet a férfiaknál, mert nem kérnek többet. Ez a mondat nagyon megfogott, és ekkor döbbentem rá, hogy a nőknek igenis ki kell állniuk magukért és azért, hogy megbecsüljék a munkájukat.

A híresség korábban a Huffington Postnak elárulta, hogy például a Mentőexpedíció filmért ő csak Matt Damon gázsijának a töredékét kapta meg. Azt is elmondta, hogy most már mindig megkérdezi egy filmnél, hogy egyenlően fizetnek-e, és csak úgy vállal filmszerepet, ha az egyenlő bánásmód megvalósul. 

Megkérdezem, mennyit kap a férfi kollégám. Nem az érdekel, hogy én mennyit kapok, tisztában vagyok vele, hogy túlfizetett szakmában dolgozom, de nem vagyok hajlandó részt venni egy olyan forgatáson, ahol ugyanazt a munkát végzem, mint valaki más, aki ötször annyit keres érte, mint én.

Chastain elárulta azt is, hogy nemrég visszautasított egy szerepet egy nagy költségvetésű produkcióban. Hozzátette azt is, hogy számára ez már nem a pénzről szól. Egyszerűen nemet mondott és a film készítői ezek után már nem is keresték többször. Később sokat vívódott, és úgy érezte, hogy ez az egész hiba volt, de aztán rájött arra, hogy egyáltalán nem hibázott, mert ezzel felhívta magára a figyelmet, és Hollywoodban mindenkihez eljutott a híre.

A színésznő szerint az ilyen cselekedetek befolyásolják az ember hírnevét, megítélését.

A magazinnak egyébként azt is elárulta Jessica Chastain, hogy imád karaokézni és ebben a rövid videóban arról is beszél, hogy melyik a kedvenc száma, amire szeret énekelni.

Curious what @jessicachastain's go-to karaoke song is? Head to Variety.com for seven secrets on the #PowerofWomenNY honoree.

Variety Magazine (@variety) által megosztott bejegyzés,

via Huffington Post, IndieWire