Eléggé hozzá vagyunk szokva, hogy Magyarország ott van az Eurovízió döntőjében, mert Ádok Zoli volt az utolsó olyan magyar előadó, akit már az elődöntőben kiejtettek a versenyből, és az még 2009-ben volt. 2010-ben nem indultunk, de 2011 óta minden évben bejutott Magyarország a döntőbe. Szóval rajta az ország szeme Pápai Jocin, hogy hat év döntőbejutás után hetedszerre is sikerüljön bekerülnie egy magyar előadónak a világ legnézettebb olyan tévéadásába, ami nem sporttémájú.

Csakúgy, mint kedden, a csütörtök esti elődöntőben is 18 ország versenyez, közülük 10 jut tovább, azaz valamivel több, mint 50% az esélye a sikernek. Hát nézzük, hogy többek között kiket kell lenyomnia Pápai Jocinak ahhoz, hogy a döntőbe juthasson.

Szerbia – Tijana Bogićević

Hála az Eurovízió Youtube-csatornájának, a főpróbán készített videók segítségével már előre bele lehet nézni abba, hogy milyenek lesznek a ma esti műsorszámok. Elég erősnek tűnik a szerb dal például, amelynek a címe In Too Deep. Az Eurovízió közönsége (mint minden egyéb bárminek a közönsége) értékelni szokta a csinos és szexi nőket, szóval Tijana Bogićevićnek egészen jók az esélyei a továbbjutásra.

Macedónia – Jana Burčeska

Macedónia is egy csinos nőt küldött az idei Eurovízióra, és ugyan a fenti próbavideó alapján nem tűnik különösebben bombasztikusnak ez a szám, azért senki ne becsülje a Dance Alone-t. Egy jópofa, modern és fülbemászó diszkósláger ez, teljesen profin és ízlésesen megcsinálva, szinte túl jó is az Eurovízióra. A dal eredeti klipje az Eurovízió csatornáján a legnézettebbek közé tartozik 2,5 millió megtekintéssel, ami elég biztató jel Macedónia számára. Ehhez képest az Eurovízió csatornáján azt a videót, amin Pápai Joci az Origót adja elő A Dalban, csak félmillióan tartották megnézésre érdemesnek, és ez a szám némi aggodalommal tölt el minket.

Románia – Ilinca feat. Alex Florea

Romániából is egy csinos lányt küldtek Kijevbe, van vele egy férfiénekes, és ketten együtt egy Yodel It! című dalt adnak elő. Nem viccel a cím: tényleg jódliznak ebben a számban, szóval az osztrákoktól biztos számíthatnak valamennyi szavazatra. Tipikus eurovíziós abszurd ez a román performansz, valószínűleg kiröhögi mindenki, de az is lehet, hogy véletlenül pont bejön a közönség nagy részének és tarolni fog, mert az egyik legemlékezetesebb a sok szépruhában balladát éneklő díva között.

Dánia – Anja

És ha már a dívákat emlegettük, mutatjuk is a csütörtök este egyik legesélyesebbjét. Ő Anja Dániából, aki szüntelenül hulló aranyeső előtt adja elő megrendítő dalát. Jól néz ki, elképesztően erős hangja van, és ugyebár skandináv származású, ami ebben a versenyben előny szokott lenni (igaz ugyan, hogy a keddi elődöntőből szegény izlandi lány kiesett).

Svájc – Timebelle

Svájc 1988-ban, Céline Dionnal nyert utoljára Eurovíziót, de mostanában annyira nincsenek formában, hogy az utóbbi 10 évben csak kétszer tudtak bejutni a döntőbe. Na de majd talán idén Timebelle! Az egész produkció egy az egyben mintha egy Disney-filmből került volna a színpadra, az énekesnő ráadásul egy olyan színű ruhában énekli az Apollo című dalt, amilyet Belle visel A szépség és a szörnyeteg csúcsjelenetében. Belle és Timebelle, nem lehet véletlen az utalás! Amekkora sikerei vannak mostanában a Disney-nek, lehet, hogy végre egyszer Svájc jó lóra tett.

Bulgária – Kristian Kostov

Azért vannak fiúénekesek is az Eurovízión, és hatalmas hiba lenne úgy csinálni, mintha nekik nem teremne babér. Nagyon is terem, az első elődöntőből például simán továbbjutott a Kristian Kostovhoz hasonló kaliberű ausztrál srác. Fiatal, szimpatikus és lefegyverzően jól énekel, szóval abszolút esélyes a továbbjutásra a Beautiful Mess bolgár előadója.

Írország – Brendan Murray

Hasonlóan veszélyesen szimpatikus fiúval indul az Eurovízió Svédország után legeredményesebb országa, Írország. Brendan Murray balladájának címe az, hogy Dying to Try, és a fene se tudja az Eurovízión eldönteni, hogy az pozitívum vagy negatív lesz-e a szavazóközönség szemében, hogy ha nem nézi az ember a videót, csak hallgatja, akkor olyan, mintha egy nő énekelne.

Izrael – IMRI

És szintén egy tipikusan eurovíziós dalt vittek Kijevbe az izraeliek. A fülbemászó szerzemény címe az, hogy I Feel Alive, az előadó pedig egy vonzó és fitt fiatalember, IMRI, jó hanggal és még jobb mozgással. Mondjuk szexepilben szerintünk Freddie-nek a közelébe nem jön, de ezt talán csak az elfogultság mondatja velünk, plusz az a tapasztalat, hogy az Eurovízió közönsége eléggé kiszámíthatatlan tud lenni, és általában baromi nehéz megjósolni, hogy ki nyer majd.

Szóval egyelőre csak reménykedni tudunk, hogy Pápai Joci legalább annyira tetszik majd Európa közönségének csütörtök este, mint fenti nyolc versenytársa.

Vagy még jobban.