Ugyan engem még sosem ért az az elképesztő megtiszteltetés, hogy egy nagyon nívós eseményen, ezermilliárd ember előtt énekelhetem el a himnuszt, mégis el tudom képzelni, micsoda iszonyú stressz lehet egy ilyen szituáció az ember életében. Mindenki árgus szemekkel néz, még árgusabb fülekkel hallgat, miközben nem valami nyomoronc dalocskát, hanem egyenesen a nemzeti himnuszt készülöd elénekelni, tehát baromira nem illene belesülnöd, mert egy életre eláshatod magad.

Persze hamar ki is áshatod, hiszen minden csoda három napig tart - gondolhatná Fergie is, aki február 19-én, az NBA All Star-gálán enyhén szólva is túlszexizte és túlfree-jazzelte az amerikai nemzeti himnuszt, ami miatt később persze hevesen exkuzálhatta magát. De sajnos szomorú hírünk van a számára, ugyanis az internet korában az efféle csodák sokkal tovább tartanak, mint három nap, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy szemvillanás alatt össze tudtuk szedni x ultraciki himnuszéneklést (igen, a jó királylindázással együtt), amelyeket, ha lehet, még kellemetlenebb végignézni, mint a Fergie-féle verziót. 

Felkészült? Akkor tessék! 

 

Kezdjük is a sort a már beígért Király Linda-féle előadással, ami sajnos már csak egy "szánalmas:(" címmel ellátott videóban lelhető fel a neten. Az énekesnő egyébként nem egyszer járta meg a magyar himnusszal, a második alkalommal Mága Zoltán jótékonysági buliján lépett fel, aztán a Himnusz közös éneklése előtt távozott. Akkor azt nyilatkozta, hogy nem tudta, hogy az is a repertoár része, neki erről ugyanis senki semmit nem mondott

A szöveggel akadt gondja Christina Aguilerának is, aki a hangi adottságai alapján még simán elénekelhette volna tökéletesen is a himnuszt a 2011-es Super Bowl-on, végül mégsem sikerült megugrania. Viszont legalább nem blokkolt le, nem kért segítséget, inkább lazán egybegyúrta a második és a negyedik sor szavait, amiből egy egészen más dalszöveg kerekedett ki, mint ahogy az eredetileg megíródott. Az innovatív megoldást persze nem sokan díjazták. 

Talán éppen Steven Tyler az a személy, akinek a hangja a legalkalmasabb a világon arra, hogy végigóbéga végigénekelje az amerikai himnuszt. Így is tett 2001-ben az Indianapolis 500 autóversenyen, hallgassa csak végig, ha bírja. 

Most pedig hadd mutassuk be Roseanne Barr színésznőt (személyes kedvencem a felhozatalból), aki az 1990-es San Diego Padres Game-en mutatta meg, hogy mit tud: semmit. Sokan, ahelyett, hogy remekül szórakoztak volna rajta, inkább felháborodtak, ezért Madonna a saját koncertjén állt ki mellette, és biztosította róla, hogy ne aggódjon, ő tudja, hogy ez csak egy vicc volt. 

Ami viszont nem vicc, hogy a dominikai Kat DeLuna állítólag még mindig nem tudott teljesen felépülni a 2008-as Dallas Cowboys-meccsen nyújtott alakításából, amit valahol meg tudunk érteni. Nyilván mi sem lennénk képesek, még csak hasonlóan sem elénekelni a himnuszt, de nem is kényszerít erre senki - bár élünk a gyanúperrel, hogy az ő fejéhez se fogtak fegyvert, amíg nem állt ki a porondra, hogy kisikítozza magából a kisikítoznivalót. Lehet, hogy az ellmúlt 10 évben rengeteget fejlődött, de itt még bőven lett volna mit gyakorolnia, ahelyett, hogy úgy tesz, mintha maga lenne Beyoncé. 

Egyre inkább úgy tűnik, a himnuszéneklésből adódó stresszel majdnem mindenkinek meg kell küzdenie. Vagy azért, mert nem jönnek ki a hangok, vagy mert a szöveg marad benn. Persze ez valahol érthető, az amerikai himnusz nem könnyű falat sem dallamában, sem pedig szövegében, ezért is nagy merészség kiállni és megpróbálkozni a majdnem lehetetlennel

Most, hogy már a könyökén jön ki az Egyesült Államok nemzeti himnusza, befejezzük, előtte azonban hadd mutassuk meg a világ egyik legcsodálatosabb, épp idepasszoló jelenetét, amelyet Leslie Nielsennek és a Csupasz pisztoly című filmnek köszönhetünk. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Nem Fergie az egyetlen, aki leégette magát a himnusszal

Összegyűjtöttük a legkellemetlenebb himnuszos pillanatokat, igen, a királylindásat is.

6 · Feb 24, 2018 09:00am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments