Várható volt, hogy az idei Oscar nem fog elmúlni emlékezetes beszéd nélkül, csak az volt a kérdés, hogy kitől és milyen formában érkezik majd. Nos, a 2018-as díjátadó legemlékezetesebb beszédét a legjobb női főszereplő, Frances McDormand, mondta és bár csak pár órája hangzott el, már meg is kellett magyaráznia.

A Három óriásplakát Ebbing határában főszereplője először felállította az összes női jelöltet, majd azt mondta: 

Mindannyiunknak vannak elmesélendő történetei és olyan projektjeink, amiket meg akarunk valósítani. Ne a mai bulikban beszéljetek velünk ezekről, hanem néhány napon belül hívjatok meg az irodátokba, vagy gyertek el a miénkbe és akkor megbeszéljük ezeket

Ám nem is ez volt a legérdekesebb a beszédében, hanem az a kifejezés, amivel lezárta.

Két szót szeretnék még itt a végén mondani: inclusion rider.

Ez a szókapcsolat még az angol nyelvű lapok munkatársait is zavarba hozta és azonnal elindult a találgatás, hogy vajon mit jelenthet. Végül maga a színésznő magyarázta el a díjátadó utáni sajtótájékoztatón, így derült ki, hogy az inclusion rider arra utal, hogy aki a filmes szakmában egy munkáról tárgyal, a szerződésben kikötheti, hogy a törekedni kell a nemi és faji egyenlőségre és a stáb legalább felét a szakmai kritériumokon kívül, ezen az alapon kell kiválasztani.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Frances McDormand olyat mondott az Oscaron, ami azonnal magyarázatra szorult

A legjobb női főszereplő díj győztese egy olyan új kifejezést hozott be a köztudatba, amit még az amerikai lapok sem értettek elsőre.

27 · Mar 05, 2018 09:36am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Forrás: Just Jared