Aki járt már a Facebookon szinte biztos, hogy belefutott Erzsibe, a macskába, a magyar internet egyik celebállatába, akinek több mint 70 ezres rajongótábora van és most adta ki a harmadik könyvét. Erzsi azért is különösen érdekes influenszere a hazai szcénának, mert amellett, hogy macskáskodik elég fontos politikai, közéleti szereplő is. És persze nemcsak ő, hanem a szolgája (szigorúan nem gazdája!) Homonnay Gergely is, aki egyfelől Erzsi szócsöve, ám Erzsi is hasonló funkciót tölt be az ő életében, hiszen a macskán keresztül hallatja a hangját közéletei témákban.

Sőt, mostanában, az áprilisi választást követő hetekben, Erzsiről leválva is megjelent a politikai porondon, mint az elmúlt hetek tüntetéseinek egyik főszervezője és szónoka. Így pedig természetes volt, hogy mikor Erzsivel közös új könyvük (Az elnökasszony) megjelenése kapcsán találkoztunk vele, a politizálásukról is beszélgettünk. Például arról, hogy Erzsi miért nem indult a választáson?

“Szó volt arról, hogy indul, de végül azért nem indult, mert a társadalom egy olyan politikai szegmensét fedte volna le, amivel a mostani ellenzéket gyengítette volna. Erzsinek van egy nagy rajongó tábora, akiket meg tudtunk volna szólítani és akár több mint egy százalékot elértünk volna, legalább annyit mint a Kétfarkú Kutya Párt. Akkor most nagyon gazdag ember lennék, de szembe is köptem volna magamat, hiszen azokat a szavazatokat a mostani ellenzéktől vettük volna el” - magyarázta Homonnay Gergely, aki azt is hozzátette, több politikai párt is felkérte együttműködésre a választás előtt.

Erzsikét két párt is megkereste a kampányidőszakban, mert politikusok is követik. Egyesek csak lájkolgatják, de volt olyan politikus is, aki verset írt hozzá, ennek pedig eléggé örülök, mert ez számomra azt jelenti, hogy akkor meghallgatják azt, amit én a macskán keresztül mondok.

Ám Erzsinek nem csupán politikai téren vannak céljai, hanem egyfajta népnevelést is folytat az interneten. “Erzsinek egy missziója van. Azon túl hogy szórakoztat, kinyit, de legalábbis megpróbál kinyitni ajtókat a világra. Van olyan, hogy líra tanfolyamra íratja be az embereket, hiszen ha nem olvasunk verseket, magunkat fosztjuk meg egy nagyon jó dologtól. Erzsi pedig tavaly kitalálta, hogy ha valaki nem tartja be az oldal szabályait, akkor szonettet kell írnia, és így egyre több rajongója tudja már, hogy ki volt Petrarca vagy Shakespeare. Ezt legalább elértük.”

Azonban az, hogy Erzsinél ilyen szigorú szabályok vannak és még keményen politizál is elég jelentős bevételtől fosztja meg. „Erzsikém kiscica korától kezdve politizált, kiscica korától kiáll a számára fontos értékek mellett. És van, hogy ez nekem nagyon sok pénzembe kerül. Volt már olyan, hogy szponzor, reklámcég, kommunikációs cég megkeresett egy ajánlattal, és mikor jött az, hogy írjuk alá a szerződést, akkor közölték, hogy a szerződés lejártáig Erzsi nem politizálhat. Nem írtuk alá.

Engem egyébként másfél évvel ezelőtt rákkal műtöttek, és az mindet felülírt. Addig nagyon nagyon fontos volt számomra a pénz, de mikor van egy ilyen fordulópont az ember életében, rádöbben, hogy nem ezek a fontos dolgok. Ezután az vált fontossá, hogy jól érezzem magam, önazonos lehessek minden helyzetben, ne kelljen úgy lefeküdnöm többé, hogy jaj baszki, most megint milyen ciki dolgot csináltam. Ilyenekbe már nem megyek bele” - mondta Homonnay.

De aggodalomra semmi ok, Erzsi így is megengedheti magának a a prémium alutasakost.

Erzsiből szerencsére így is meg lehet élni. Elég jól kerestem újságíróként, viszont akkor döntöttem el, hogy felmondok, mikor három egymást követő hónapban is több volt a bevétele mint nekem. Persze sokkal több pénz lehetne belőle keresni, ha nem politizálnék, de akkor ez nem én lennék.