Egy hagyományos koncertturné úgy néz ki, hogy az előadó fogja, és bejárja a világot, mindenhol egyszer fellépve, aztán továbbutazva. Ez (főleg bizonyos életkor felett) egy igen fárasztó életforma, ami azért baj, mert az élő fellépés manapság az első számú pénzkereseti forma az énekes előadók számára. Vajon lehet a két dolog előnyeit úgy ötvözni, hogy a kecske is jóllakjon (azaz dőljön a lé), de a káposzta is megmaradjon (azaz ne kelljen folyamatosan utazgatni)? Igen, és a választ egészen pontosan úgy hívják, hogy

Las Vegas Residency.

Ezt a konstrukciót valószínűleg a híres zongorista, Liberace vitte először sikerre, és a dolog lényege az, hogy az ember rezidens lesz egy Las Vegas-i helyszínen, ahol minden este fellép élőben. Évtizedekig a dolog a süllyesztőnek számított, de az ezredforduló óta egyre nagyobb nevek vállalják be a Las Vegas-i rezidenciát, ezen a héten például Gwen Stefani állandó műsora kezdődött meg a Planet Hollywoodban, azon belül is a Zappos nevű előadóteremben.

Így aztán ezen a héten a heti trendben a legnevesebb Las Vegas-i dívákat hasonlítjuk össze. Ha ön ma este Las Vegasban lenne, és mind a hat nő fellépne, melyikük előadására ülne be a legszívesebben? Van egy csomó fotónk, legalul várjuk a szavazatokat.

Gwen Stefani

Hát akkor kezdjük is a legaktuálisabbal, Gwen Stefanival, akiről a fenti képösszeállítás a megnyitóünnepségen készült fényképeket tartalmazza, ahol a ruházatával csak egy kis ízelítőt adott abból, hogy feltehetőleg mi várja majd a Just a Girl című előadás nézőközönségét. Ahogy nézzük, Las Vegas kedvéért Gwen Stefani a poszteren megtartotta rokkercsajos allűröket, de élőben átvedlett tipikus showgirlbe, szóval a műsor feltehetőleg tartalmaz ezt is, azt is. Gwen Stefaninak valószínűleg úgyis minden jól áll.

Céline Dion

A Las Vegas-i állandó koncertek nagy úttörője az ezredforduló után Céline Dion volt, aki a Caesars Palace nevű helyen már jóval több, mint ezerszer lépett fel. Először 2003-tól 2007-ig tolta, aztán 2011 óta a Celine című show megy, igaz, az énekesnő férjének halála miatt rengeteg előadás elmaradt, de a performansz 2019-ig még biztosan látható lesz. Céline Dion eredetileg a Cirque du Soleillel együttműködve hozta létre a show-ját, ami természetesen a mai napig bővelkedik a látványos díszletekben, de a mostani verzió szemlátomást kevésbé cirkuszos, és az énekesnőt mint klasszikus dívát mutatja be. Céline Dion a magánéletben sokkal vegasosabban öltözködik, mint a színpadon.

Mariah Carey

#1 to Infinity címmel adta elő Mariah Carey listavezetővé vált slágereit esténként 2015-től tavalyig, szintén a Caesars Palace-ben Las Vegasban. A fotóösszeállításban megtekinthető képek az első előadások egyikén készültek, és igen, Mariah Carey pontosan úgy kirakta a melleit, ahogy máshol-máskor is szokta, viszont a szokásosnál jóval göndörebb volt a haja. Ez egy relatíve rövid rezidensi karrier volt, mert csak 50 előadást tartalmazott.

Britney Spears

Na ha van valaki, akinek nagyon jól áll Las Vegas, az biztosan Britney Spears, akinek a karrierje mindig is elsősorban a szexizésről és a gigashow-ról szólt, nem pedig mondjuk a hangszálakrobatikáról. 2013-ban kezdődött el a Piece of Me sikersorozata, eredetileg úgy volt, hogy két évig megy majd a műsor, de aztán persze nem szűnt az érdeklődés, úgyhogy az utolsó előadás most januárban volt. Britney Spearsnek nem sokat kellett alakítania magán ahhoz, hogy tökéletesen passzoljon Vegasba, ezért itt is nagyjából ugyanolyan volt, mint mindig: szőke, szexi, szuperul megkoreografált, látványos kosztümökben.

Jennifer Lopez

Na de aztán jött Jennifer Lopez és elég erősen rálicitált Britney Spearsre, már ami a riszálást illeti. Az ő Las Vegas-i műsorának címe All I Have, ami 2016 januárja óta fut, és idén szeptemberben kerül majd le a műsorról. Ami őt megkülönbözteti a kolléganőitől, az az, hogy őneki van egy New York-i vagánycsajos énje, amit bele is vitt a műsorba. Persze, megkapjuk a tipikus vegasi showgirlös show-t is, de azért Jennifer Lopez fontosnak tartja demonstrálni, hogy neki nem csak ez az egy arca van.

(Totál mellékszál, de érdekes belegondolni, hogy bár Jennifer Lopez 12 évvel idősebb Britney Spearsnél, mindkettejüknek ugyanabban az évben, 1999-ben jelent meg a debütáló gigasláger első dala, Lopeztől az If You Had My Love, Spearstől a ...Baby One More Time. Vajon a most, 2018-ban debütálók közül ki lesz az a két énekesnő, akik szintén hasonlóan felejthetetlen sikereket érnek el, és 20 múlva is cikkeznek majd róluk, első slágereiket felemlegetve? Lesz egyáltalán köztük legalább egy ekkora egyéniség, nemhogy kettő? Meglátjuk.)

Cher

Kinek a show-ja érdekelné önt a legjobban?

És komoly ember természetesen nem beszél állandó Las Vegas-i műsorokról Cher említése nélkül. Elvis Presley nyomdokain haladva Cher az elsők között volt, akik Las Vegasban bevállalták az egyhelyben turnézást, és a művésznő jelenleg a harmadik rezidenciáját tapossa sok-sok évtized után a Monte Carlo Resort and Casinóban. A mostani műsor címe Classic Cher, tavaly februárban adták elő először és jelenleg novemberig vannak előirányozva előadások. Amint az címből és a fotókból is egyértelmű, Cher itt azt adja, amit a közönsége vár tőle: a régi nagy slágereket és a régi ikonikus öltözékeket. Ugyan Cher már 72 éves, de egyáltalán nem lepődnénk meg, ha tíz vagy húsz év múlva már megint/még mindig itt lenne ugyanezen a színpadon ennek a műsornak egy újabb verziójával.