Avril Lavigne-t öt évvel ezelőtt diagnosztizálták Lyme-kórral, ami miatt látványosan visszavonult a közszerepléstől. Azóta nem is nagyon lehetett róla tudni semmit, csupán annyit, hogy két év házasság után elvált a Nickelback énekesétől, Chad Kroegertől, és hogy új lemezen dolgozik. Amikor épp volt ereje, fellépett azért itt-ott, de nem ez jellemezte az életét az utóbbi években.

 

Egészen eddig nem is nagyon részletezte, milyen nehéz volt megküzdenie a betegségével, most azonban, annak apropójából, hogy szeptember 19-én új kislemezének egyik dalával (Haead Above Water) tér vissza a közönség elé, nyílt levelet írt a weboldalára, amelyben erről is beszélt. 

Az elmúlt öt év életem legrosszabb időszaka volt, harcolnom kellett fizikai és érzelmi értelemben egyaránt.

- írta, majd azzal folytatta, hogy a rengeteg szenvedést egyedül arra volt jó, hogy tudta kamatoztatni a munkájában, és erre kifejezetten büszkén tekint vissza.

Az ágyban vagy a kanapén írtam a dalaimat, és nagyrészt ott is vettem fel őket. A szavak és a dalszövegek csak úgy dőltek ki belőlem, és máig tökéletesen tükrözik az akkori állapotomat. A zene segített meggyógyulnom. Ez tartott életben.

Mivel tudja, hogy a harcnak korántsincs vége, és alighanem egy életen át küzdenie kell a betegsége ellen, nagyon hálás érte, hogy a rjongók ilyen türelmesen viszonyulnak hozzá.

A Head Above Watert szintén az ágyban írtam életem egyik legijesztőbb pillanatában. Akkor elfogadtam a halált, és éreztem, hogy a testem feladja. Fuldokoltam. Úgy éreztem, mintha víz alatt lennék, és csak fel kellene jönnöm a felszínre. Nem kaptam levegőt. Imádkoztam Istenhez, hogy segítsen a fejemet a víz felett tartani. 

Úgy érezte, az igazat kell mondania a kínjairól, hiszen nyitott és sebezhetőbb, mint valaha. Egy része ugyanakkor szerette volna megtartani magának a problémáit, de végül arra jutott, hogy fontosabb felhívnia az emberek figyelmét arra, mennyire súlyos betegség is a Lyme-kór, és az, amikor egy nyomorult rovarcsípés szétcseszi az ember egész életét.