A Fyre fesztivál volt 2017 egyik legnagyobb, legluxibbnak, legexkluzívabbnak szánt eseménye, aminek végül totális csalódás lett a vége. Nagyon szépen indult, tényleg úgy tűnt, hogy ez lesz az igazi luxusfesztivál. Egyrészt azért, mert 2000 dollár volt a legolcsóbb belépő. Másrészt pedig azért, mert olyan sztárok adták a nevüket és az arcukat az egész bulihoz, mint Emily Ratajkowski, Bella Hadid és Kendall Jenner. Szerepeltek a fesztivál YouTube-ra kirakott promóciós videójában, illetve Instagramon is megosztották az eseményt. Így általuk (ha összeadjuk a követőik számát), akkor akár 143 millió emberhez is eljuthatott a fesztivál és annak menőségének, exkluzivitásának híre. Plusz akkor nem vettük bele azt, hogy esetleg egyes újságok is írtak a posztok alapján a Fyre-ről. A  lényeg, hogy ez a neten gerjesztett hype sikerrel zárult, özönlöttek az emberek a fesztiválra, ami egyáltalán nem tükrözte azt a képet, amit a videókban, insta-posztokban felvázoltak nekik.

Az egész jelenséggel most két dokumentumfilm is foglalkozott. Az Index összefoglalójából kiderül, hogy a szervező srác, mániákus hazudozó, de 27 évesen át is verte Amerika újgazdag fiataljait. Billy McFarland már 6 évig tartó börtönbüntetését tölti, de még mindig van egy 100 millió dolláros kártérítési per ellene és szervezőtársa, JaRule ellen. 

Eddig úgy nézett ki az ügy, hogy ugyan a világ legismertebb influenszerei is segítettek a lehúzós fesztivál népszerűsítésében, de a fő bűnös a szervező, Billy McFarland. Most viszont olyan dokumentumok kerültek elő, amik alapján a bíróság engedélyezte a már említett modelleket, Emily Ratajkowskit, Bella Hadidot és Kendall Jennert képviselő ügynökségek beidézését. 

Ezek az ügynökségek is kaptak pénze a Fyre fesztiváltól. 

  • Kendall Jenner 275 ezer dollár,
  • Emily Ratajkowskit képviselő cég 299 ezer dollár,
  • Bella Hadid és Elsa Hoskot menedzselő ügynökség öszesen 1 millió 214 ezer dollár juttatásban részesült.

Most épp 26 millió dollár rejtélyes eltűnése után nyomoznak, ami pont a fesztivál becsődölése előtt vált köddé. Ennek egy kisebb szeletéről, 5,2 millió dollárról szeretne részletesebben is tájékozódni a bíróság. Elvileg ennyi pénzt kaptak összesen a modelleket foglalkoztató ügynökségek. A kérdés, hogy mire ment el ez a pénz?

Ha kiderül, hogy bármilyen szinten is közük volt a csaláshoz, akkor abból még a mostaninál is nagyobb botrány lehet, hisz akkor nem csak a szervezőt, de a megnevezett promótereket is meg lehet vádolni azzal, hogy átvertek egy csomó embert.

(TMZ)