Az idei Oscar egyetlen magyar vonatkozása és botránya is egyben, hogy Andy Vajnáról nem emlékeztek meg a szervezők a filmes díjkiosztón. Vajna Tímea ki is jelentette, hogy ezt nem fogja annyiban hagyni.

A Bors megkereste Koltai Lajost, aki maga is tagja az Oscar-díjakat odaítélő 7000 főből álló bizottságnak. A laptól tudta meg, hogy mi történt, mire egyből azt mondta, hogy ez szégyenletes hiba. 

  Hihetetlen, mert nála kevésbé elismert szakemberekről is meg szoktak emlékezni, nem beszélve arról, hogy Andyt imádta a szakma, nagyra becsülték mint embert és szakembert is.

- mondta, majd azt is megjegyezte, hogy ő és a díjak sorsáról döntő bizottsági tagok a műsor ezen részével kapcsolatban nem döntenek, nem ajánlanak megemlékezésre méltó filmes személyeket, mivel ez a műsor szerkesztőinek felelőssége.

Az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm rendezője, Deák Kristóf a következőt mondta:

 Egészen megdöbbentő. Ko­moly malőr, el sem tudom képzelni, mi történhetett, hogy az ő neve nem került fel a listára. Ennyire komoly mulasztás oka csak valamilyen emberi tévedés lehet, egészen biztosan nem szándékos.

(Bors)

Címlapkép: Huszti István / Index