A színésznővel arról beszélgettünk, hogy mi a helyzet a mai magyar sorozatokkal, a színészeknek milyen lehetőségeik vannak a tévén túl a színházban, de az ökotudatosság, illetve a nullás géppel letolt haja is szóba került. Interjú.

Mit érzel most, hogy az Aranyélet lett a legjobb sorozat a tévés újságírók szerint?

Örülök, hogy részese lehettem ennek a csodálatos dolognak. Szerintem valami korszakalkotót sikerült alkotnunk. Abból a szempontból is, ahogy ezt többször elmondták a díjátadón, hogy elindult valami fejlődés a magyar sorozatok területén, és ez az Aranyélettel kezdődött. Nagyvonalúnak tartom azt is, hogy méltósággal lehetett befejezni, nem kellett a végtelenségig nyújtani, hanem a színvonalat megtartva, ott és akkor lehetett abbahagyni, amikor kellett.

Mi a véleményed a sorozat befejezéséről?

Szerintem abszolút méltó lezárást kapott a történet. Nem akartuk kielégíteni minden álmodozó igényeit. Az nem lett volna hiteles, ha egy magyarországi aranyéletnek az a vége, hogy lelépünk Thaiföldre és, Márk szavaival élve: addig hepázunk a homokon, amíg vén trottyok nem leszünk. A magyar aranyélet az konkrétan a Szomszédok, hogy egy panelban élsz tisztességes körülmények között. Szerintem ez tök szép és szívbemarkoló. Gagyi lett volna egy ennél giccsesebb befejezés.

Amikor kiderült, hogy Amerikában is leadják a sorozatot, az milyen hatással volt rád?

Jó érzés volt. Néha még most is random rámírnak tengerentúli arcok az Instagramon, hogy most nézték meg a sorozatot, gratula, király lett. Számomra tök hihetetlen, szinte felfoghatatlan, hogy úgy jutottam el valahova, hogy igazából sosem jártam ott, hogy a sorozatban szereplő karakterem előbb volt Amerikában, mint én magam .

Nem érzed úgy, hogy ezzel kicsit, sőt, talán túl magasra lett téve a mérce, amit nehéz lesz egy következő szerepben megugrani?

Poénkodtunk ezen Renátóval, hogy valószínűleg ez volt életünk legkirályabb melója, és innentől már csak rosszabb lesz, de igazából nem szabad ezen bestresszelni. Az elmúlt pár évben is sokat fejlődött a magyar filmipar, így bőven lehetnek még ehhez hasonlóan jó produkciók. Plusz ott van még a színház, amiben szintén vannak lehetőségek.

Te is mondtad, hogy elindult egy elég látványos tévés, filmes fejlődés, egy markáns minőségbeli változás. De mi a helyzet a színházakkal. Te, mint színházban is szereplő színésznő egymás mellé tudod rakni a tévés, filmes és a színpadi alakításaidat?

Nem lehet ezeket összehasonlítani. A színházak manapság nehéz helyzetben vannak. Nem lehetetlen, de nehéz jót csinálni. Mert vagy nagyon sok elvárásnak megfelelve dolgozol, de pénzért; vagy pedig bevállalsz valamit, amibe szabadon beleadhatod a művészi elképzeléseidet, és az olyan lesz, amilyen te magad is vagy, viszont nem keresel vele egy forintot se. És nem lehet hibáztatni senkit, ha valaki az egyiket választja, ahogy azért sem, ha valaki kiég az egyikben.

Visszatérve az Aranyéletre. Az utolsó évad premierjén sokan a hajadról kérdeztek. Nem idegesített, hogy állandóan erről kellett beszélned, miközben egy hajvágás nem egy akkora truváj?

Általában idegesít, ha a külsőmmel vannak elfoglalva az emberek, de azt én is elég nagy dolognak éltem meg, hogy letoltam a hajamat nullás géppel. Szóval az színésznőként elég nagy truváj volt, már bocs. :) Figyelj, kicsit több, mint másfél év telt el az utolsó forgatási napom óta. Voltam 5 millió castingon kopaszon, és egyiken se válogattak be. Amikor elhatároztam, hogy letolom a hajam, akkor tudtam, hogy kicsit azért kicseszek magammal, de úgy gondoltam, hogy megéri, mert ez tök nagy cucc. Egyébként egyáltalán nem bántam meg, mert nagyon jól esett. Elismerték az emberek is, hogy bátor dolog volt, ami szintén jólesett. Oké, hogy mostanában divat kopasz nőnek lenni, de a saját bőrödön megtapasztalni, így járni az utcán, a boltba, szórakozóhelyre, az más. Ott lebeg a fejed felett egy felkiáltójel.

Negatív atrocitás nem ért. De kellett hozzá energia, hogy ezt lekommunikáljam, hogy erről beszéljek emberekkel. Cserébe rengeteg pozitív energiát kaptam vissza, egészséges és beteg lányok is írtak, hogy kösz, hogy megerősítem őket abban, hogy nem attól függ a nőiességük, hogy hány loknira sütik be a hajukat reggelente.

Mi lesz a következő projekted?

Arról nem beszélhetek, mert még nem biztos. Viszont már szervezzük a Zengető fesztivált, ahol az elektronikus mellett van folk és világzene, plusz kézműves foglalkozásokon lehet részt venni, előadásokat tartunk a kender felhasználásáról, hogy ez miként menti meg a Földet. Az egész fesztivál műanyag mentes lesz. Idén kicsit jobban rámegyünk az ökotudatos életmód témára.

Az Instagramomon is igyekszem felhívni erre a figyelmet. Van egy kihívásom, #watchmywaste hashteggel. Ahogy az ilyen posztok alatti kommenteket nézem, látom, hogy sikerül elindítani egy párbeszédet, gondolkodást. A WWF nagykövete lettem, illetve az Instyle is jelölt, mint az év ökotudatos híressége.