A Trónok harcából ismert Emilia Clarke eddig soha nem látott képeket mutatott kórházi felépüléséről, miután 2011-ben aneurizmát találtak nála. A sztár nyíltan beszélt erről és a halálfélelméről. 

Clarke-ot 2011-ben egy váratlan rosszullétekor, edzés közben olyan súlyos sztrókkal szállították kórházba, amibe általában az emberek egyharmada belehal. 

Az edzőm azt mondta, csináljak egy planket. Ekkor úgy éreztem, mintha egy gumiszalaggal összeszorították volna az agyam. Próbáltam figyelmen kívül hagyni a fájdalmat, de nem tudtam, ezért szóltam az edzőmnek, hogy szünetet kell tartanom. Szinte négykézláb másztam be az öltözőbe, ahol még erősebbek lettek a fájdalmaim. Tudtam, hogy valami nagyon rossz történik velem

– emlékezett vissza a színésznő. Clarke  az A Battle For My Life című, The New Yorkernek írt esszéjében fejti ki, mennyire megviselte a betegsége. A legjobban az rémisztette meg, hogy az aneurizmája akár derékba is törhette volna a karrierjét. Az agyi erek kitágulása, meggyengülése vérrögök képződéséhez és agyvérzéshez is vezethet. 

Sosem éreztem még ekkora félelmet, mintha a balsors utolért volna. Láttam, hogy mi vár rám – ezt nem lehetett életnek nevezni. Színész vagyok, a munkám legfontosabb része, hogy emlékezzem a szövegemre. Most meg még a nevem se jut az eszembe. A legrosszabb perceimben ki akartam húzni a csöveket magamból, arra kértem az ápolókat, hogy hagyjanak meghalni. A munkámban, abban a szakmában, amire mindig is vágytam, a beszédnek és a kommunikációnak kulcsszerepe van. Ha nem tudok beszélni, semmi értelme az egésznek. 

A kórházban készült képeit nemrég mutatta meg egy amerikai reggeli műsorban, ahol azt is elárulta, hogy arra kérte a Trónok harca stábját még 2011-ben, hogy senkinek ne beszéljenek egészségi állapotáról.

A legnagyobb őszinteséggel írom, hogy minden nap minden percében azt éreztem,  meg fogok halni. 

– írta a The New Yorkernek készített esszéjében. Két évvel később ismét aneurizmája lett, sokkal súlyosabb, mint először. Ezúttal ugyanis az agyának annak a része, mely egy ideig nem kapott vért, leállt. Ezt nyilatkozta:

Másodjára még nehezebb volt a felépülés a műtét után. Úgy éreztem, sokkal pokolibb csatát kellett megvívnom, mint a Trónok harca-béli karakteremnek. 

 Arról, hogy miért éppen most beszélt a betegségéről először a publikum előtt, így írt:

Az utóbbi évek titkolózása után elmondom az igazat. Kérlek, higgy nekem: tudom, hogy kicsit sem egyedi az esetem, nem én vagyok az egyedüli, aki így járt. Megszámlálhatatlanul sok ember szenved sokkal jobban mint én, ráadásul anélkül a gondoskodó figyelem nélkül, amiben nekem részem volt. 

Hogy szavainak hitelt adjon, megalapított egy jótékonysági szervezetet, a SameYou-t, aminek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a sztrókra, és lépéseket tegyen a megelőzése érdekében. 

A szervezet megalapításáról egy instaposztban is megemlékezett, amit rengeteg rajongó kommentált lelkesen, melyben nagyszerűnek és bátornak  nevezik a sztárt és gratulálnak neki a kitartásáért.