Az instant hírnév idejében élünk, amikor naponta bukkannak fel újabb és újabb énekesek, akik percek alatt több tíz- vagy akár százmilliós megtekintést érnek el videóikkal a YouTube-on. De vajon mi van azokkal a hírességekkel, akik 10-20 éve vezették a slágerlistákat? 10 olyan énekest és együttest gyűjtöttünk össze, akik nélkül régebben nem lehetett elképzelni bulit, mára viszont csak elvétve halljuk a dalaikat a retró rádión vagy a házi bulikban, ahol üvölt a Youtube-diszkó. 

1. Alicia Keys

Első megjelent albumával 2002-ben 5 Grammyt zsebelt be, 2007-ben pedig az As I am című CD-jéből  6 milliót vásároltak világszerte. 2012-ben a Girl on Fire című száma ugyan még próbálkozott a slágerlisták meghódításával, de amikor 2016-ban az amerikai The Voice tehetségkutató műsor zsűrijében kötött ki, szerintünk már ő is megérezte, hogy ennél már nincs feljebb. Csak lejjebb...  

2. Usher

Az énekest az anyja rángatta el egy tehetségkutató versenyre még kiskorában, aztán néhány évvel később, 1994-ben már ki is adta első lemezét. Bár 2012-ben és 2016-ban is jelent meg albuma, a legutolsó kasszasikerét 2010-ben könyvelhette el, a Raymond vs. Raymonddal. 

 3. Nelly Furtado

Az ezredfordulón sajátos világzenei stílusban nyomuló Nelly Furtado 2006-ban merészen újragondolta magát. Összefogott az akkori legnagyobb producerekkel, elsősorban Timbalanddel, és piacra dobta a Loose című CD-jét, amiről több szám is listavezető lett. Ezt követte egy spanyol, majd még két angol nyelvű album, de ezt a két utóbbit annyira nagy hallgatás övezte, hogy nem is vagyunk biztosak benne, hogy tényleg megjelentek. 

4. Crazy Town

Íme egy tipikus egydalos banda. A Crazy Townról leginkább a 2000-es slágerük, a Butterfly juthat az eszébe, ami elég szép sikert aratott. A 3 albumot megélt banda tagjai szinte gyakrabban cserélődtek, mint ahány kislemezt össze tudtak hozni. De legalább a Butterfly tényleg nagyon jóra sikerült. 

5. Evanescence

Az 1995-ben alakult rockbanda a 2000-es évek elején ért a csúcsra. A Bring Me to Life és a My Immortal című számaikkal instant dallamtapadást okoztak, ám ezután látszólag elhallgattak. Merthogy az együttes továbbra is piacra dobott néhány CD-t, de azokra már szinte senki nem volt kíváncsi. A rajongók annak tudták be az együttes bukását, hogy a banda egyik oszlopos tagja, Ben Moody 2003-ban kiszállt a formációból. 

 6. Natasha Bedingfield

Az angol énekesnő pályája a csúcson kezdődött, hogy aztán látványos zuhanórepülésbe kezdjen. 2004-ben megjelent Unwritten című albuma és kislemeze először az európai piacra tört be, aztán Amerikát is meghódította. A stílusát picit elvesztve, a mainstream trendekhez és hangzáshoz formálódó Bedingfield végül már nem tudta lekötni a nagyérdemű figyelmét, mára szinte teljesen elfelejtették a dalait, leszámítva a Pocket Full of Sunshine-t, ami a Könnyű nőcske című filmben is elhangzott egy elég vicces jelenetben, amely úgy kezdődik, hogy Emma Stone kijelenti, hogy ez minden idők legrosszabb dala, majd ezt énekli körömlakkozás és zuhanyzás közben is.

 7. Pussycat Dolls

A banda erőssége sosem igazán a dalokban, hanem a lányok külsejére összpontosító klipekben volt keresendő. Az egy énekesnőből és megszámlálhatatlanul sok táncosból álló Pussycat Dolls 2010-ben feloszlott. Nicole Scherzinger négy éve is kiadott egy klipet, ami 84 millió kattintást elért a Youtube-on, de a tévében is látható, szóval ő nem tűnt el. 

8. LMFAO

LMFAO, vagyis Laughing My Fucking Ass Off. Fantáziadús név, ugye? A 2006 és 2012 között munkálkodó duó legnagyobb durranása a Party Rock Anthem volt, ami akkorát szólt, hogy még  Madonna is meghívta a fiúkat a Super Bowlos fellépésére. Talán a fiúk is érezték egy idő után, hogy kifogytak az ihletből, ezért jobbnak látták, ha a második, kevésbé sikeres lemezük után leteszik a lantot. 

 9. Anastacia

Anastacia is az ezredfordulón tűnt fel a zeneiparban, és ekkor keltette a legnagyobb visszhangot I'm Outta Lova és Paid My Dues című számaival. Az énekesnő karrierjének  valószínűleg a megnövekedett konkurencia vetett véget. 1-2 évig még el tudott döcögni a lemezlisták alsó végén, de a 2010-es évek elejére már nem tudott érvényesülni Lady Gaga, Rihanna és társaik mellett. Ettől függetlenül még koncertezik: 2018-ban is meg lehetett nézni élőben a Tüskecsarnokban.

 10. Mika

Ez a már-már fülsértően magas hangú brit énekes Life in Cartoon Motion című lemezén több slágerrel is megajándékozta az utókort, azután viszont elfogyott a lendület. Így köthetett ki az olasz X-Faktor zsűrijében, azután pedig, na igen, agyunk ritkán használt, leghátsó zugaiban. 

 + 1 Fergie

Noha Fergie nem tűnt el, de kétségtelenül átalakult  - és most nem a szépítkezési beavatkozásokra gondolunk, hanem arra, hogy egy áttetszőbbé vált a szakmában. Fergie a Black Eyed Peas énekesnőjeként lett ismert, noha előtte, a '90-es években egy lánybandában is énekelt. 2006-ban szüneteltette a Black Eyed Peas-t és kiadott egy szólóalbumot, ami hatalmas siker lett. Ezután újra összeállt a BEP-szel, aminek köszönhetően még nagyobb diadalmámorban úszhatott. Ezt követően megint otthagyta az együttest és 2017-ben újra kiadott egy szólólemezt, ami finoman szólva sem hozta az énekesnőtől megszokott eredményeket. Fergie hiába hívta meg a videoklipjébe Kim Kardashiant és énekelt együtt Nicki Minaj-zsal, a bő 10 évvel ezelőtti sikereit már nem tudta megismételni. Viszont bizonyos vörös szőnyeges eseményeken még mindig ott van.