Pusztai Olivér elsőként képviselte Magyarországot a Mr. Gay World versenyen, ahol harmadik helyezést ért el, és a közönségdíjat is megnyerte. Az influenszert a versenyről és az LMBTQ-nagykövetként előtte álló problémákról és azok legyőzéséről kérdeztük.

Nyomasztónak vagy motiválónak élted meg, hogy te voltál a verseny történetében az első magyar induló?

Semmiképpen nem mondanám, hogy negatív érzésekkel gondoltam rá. Azért indultam el a magyarországi versenyen, hogy megnyerjem, kimehessek a nemzetközi versenyre, és felhívjam a figyelmet Magyarországra és azokra a problémákra, amikkel nap mint nap találkozunk. Emellett szerettem volna megismerni a többi jelöltet és az ő országukat érintő LMBTQ-problémákat. Chilétől kezdve a Fülöp-szigetekig a világ különböző pontjairól érkező delegáltak történetét ismerhettem meg.

Melyik ragadt meg benned a legjobban?

A szobatársamé, aki Namíbiából jött. Az anyukájával el kellett menekülnie a szülővárosából, amiért felvállalta a melegségét. Az édesanyját többször meg is verték a városukban emiatt. Egy 21 éves, joghallgató fiúról van szó, akin érezni lehetett, mennyire megviselték a történtek.

A Mr. Gay Worldön nem szépségkirályt, hanem LMBTQ-nagykövetet választanak. Te mit szeretnél elérni Magyarországon ezzel a titulussal?

Az engem ért negatív kommentek ráébresztettek, hogy először is az a legfontosabb, hogy mi, melegek hogyan kommunikálunk egymással. Ha ezt helyre tettük, következhet, hogy mit és hogyan kommunikálunk a társadalom felé, majd a politika szintjén is foglalkozni kell vele.

Mi a probléma a melegek egymás közötti kommunikációjával?

Erős a homofóbia a melegek között is. A feminin, filigrán meleget nem fogadja el a maszkulin, szőrös pasi, akivel egyébként együtt gyűlölik a transzgendereket, miközben ugyanazokat a jogokat szeretnék elérni.

Politikai színtéren is történt némi elmozdulás, az egyik parlamenti képviselő nemrég comingoutolt nyilvánosan.

Egyik párt sem akar szavazókat elveszíteni azzal, hogy beleáll ebbe a témába. A magyarok 5-6%-a tartozik LMBTQ-k csoportjába, ha ebből elvesszük a 18 éven aluliakat, még kisebb arányról van szó, akiért harcba kellene szállniuk. Mivel ők nem nyitnak, ezért kell a társadalom felé megtenni az első lépést. Rá kell jönniük, hogy lényegében mi semmiben sem különbözünk a heteróktól.

Hogyan képzeled el ezt a folyamatot?

Többek között úgy, hogy a Youtube-csatornámon van egy lejátszási listám, ami kizárólag meleg témákat érint. Mindenképpen célom, hogy edukáljam az embereket, szép lassan közelebb hozzam hozzájuk a melegeket.

Az is beleillik ebbe a szép lassú fejlődésbe, amikor a sminkelési tippekről meséltél férfiaknak?

Könyörgöm, trendekről beszélgetünk. Időszámításunk előtt is sminkelték magukat a férfiak. Ott van Mick Jagger, aki szexszimbólum volt a nők számára, és sminkelte magát. Lehet, hogy megosztó, hogy korrektort és alapozót használok, de itt az ideje, hogy beszéljünk erről is. Talán ettől nem lennék elég férfias valaki szemében? Egyáltalán mit jelent férfinak lenni?

Te hogyan válaszolod meg ezt a kérdést magadnak?

Szerintem az a férfi, aki képes felelősséget vállalni a környezetéért, családjáért. Ha lesz gyerekem, fel fogom tudni nevelni, vagy ha arra kerül a sor, tudom támogatni édesanyámat. Olyan példát szeretnék mutatni a családomnak és a környezetemnek, ami értéket képvisel.

Ezek szerint szeretnél gyereket?

Igen, ha mentálisan, egzisztenciálisan és párkapcsolatilag is készen állok rá. Nem fontos, hogy saját legyen, főleg, hogy az összes árvaház dugig van gyerekekkel. Az sem számít, hogy fiú-e vagy lány, a lényeg, hogy segítsek egy emberéleten. Egyedül viszont nem vállalnék gyereket. Csonka családból jövök, 5 éves voltam, amikor a szüleim elváltak. Nagyon nehéz megfelelni az élet minden területén úgy, hogy gyereked van, de társad nincs.

Milyen a viszonyod édesapáddal?

Hosszú ideig nem tartottuk a kapcsolatot, közben megöregedett, és rájött, hogy mindene megvan, de senkije nincs, a barátnőjén kívül. Nyilván tudja, hogy mi a helyzet, elmondtam neki is, amikor comingoutoltam, de nem beszélünk róla. Nem neki fogok beszámolni a párkapcsolatomról, ha majd lesz, de nincs is rá igényem, mert az életem más területén történt dolgokról sem számolok be neki feltétlen.

24 évesen comingoutoltál, amikor már egy menyasszonyod is volt. Hogyan rendeződött vele a kapcsolatod?

Amikor elmondtam neki, hogy meleg vagyok, elküldött egy pszichológushoz, aki ugyanazt mondta, amit én is gondoltam: tényleg meleg vagyok. Nagyon szerettem volna, ha jóban maradunk ezután, de nem így lett. Másfél hét után összepakolt, és többet nem láttam. Nem akarom kitörölni az életemből, egy fantasztikus ember, akit nagyon szerettem. Egyébként ha comingoutolsz, annyira felszabadulsz, hogy talán sokkal jobban megtalálod magad, mint egy heteró, aki még mindig meg akar felelni a társadalmi elvárásoknak és 25 évesen már szülni akar.

Nyomon követed, hogy milyen hozzászólásokat írnak a rólad a közösségi oldalaidon közzétett bejegyzéseidre?

Nagyon sokan kérnek tőlem tanácsot, ami nagyon megterhelő feladat, mivel felelősséggel tartozom minden egyes válaszomért. Mindig megírom nekik, hogy én nem vagyok pszichológus, csak a saját véleményemet mondhatom el, az ő döntése, hogy mihez kezd vele. Egy háromgyerekes anyuka is írt nekem, akinek a középső fiáról kiderült, hogy meleg, és nem tudta, hogyan kezelje a helyzetet, aztán egy héttel később írt, hogy minden elrendeződött. Egy erdélyi skinhead is megtalált, akinek a haverjai mutatták meg a csatornámat. Az illető az iskolájában mindennap megvert egy meleg fiút a nemi identitása miatt, de az egyik videóm megérintette, és bár még mindig nem fogadja el teljesen a melegeket, sokat változott a megítélése rólunk.

Mennyire érintenek meg a negatív kommentek?

Azoknak kifejezetten örülök, amikre lehet válaszolni és egy beszélgetés alakulhat ki belőlük, de sajnos vannak másmilyenek is. Az egyik kommentelő azt írta, hogy szíve szerint elvágta volna az anyám torkát, csak hogy ne születhessek meg. Ez nemcsak fáj, borzalmasan rosszulesik. Egy ilyen hozzászólással nem lehet mit kezdeni, belerokkannék, ha minden egyes negatív kommentet komolyan vennék.

A hazai ismert melegek közül tartasz valakit olyan személynek, akiből építkezhet a magyar LMBTQ-közösség?

Örülök, ha többen megmutatkoznak és felvállalják magukat, mivel ez hatással van az elfogadásunkra is. Az, hogy ki mire használja az ismertségét, mennyire áll bele a melegtémába, mindenkinek a saját döntése. Nem akarom őket megítélni, mindenki a lelkiismerete szerint tesz annyit ezért a közösségért, amennyit.

Mit gondolsz Kajdi Csaba vagy Steiner Kristóf online jelenlétéről?

Senkit sem szeretnék lejjebb vagy feljebb pozicionálni. Csabát nagyon intelligensnek tartom, aki hatni tud a társadalomra. Az már más kérdés, hogy egy show köré építi a melegségét, érdekes karakter, egy pozitív értelemben vett bohóc. Imádom Kristóf nyitottságát és azt, hogy milyen szépen tudja megfogalmazni a gondolatait. Azért jók, hogy ők vannak, mert így a társadalom is lassan megérti, hogy nemcsak egyfajta meleg létezik és felülíródhatnak a melegekről alkotott sztereotípiák.