GettyImages-872178540

„A feleségem mindig azt mondta, hogy a magyarok nem szeretik” – Interjú Gábor Zsazsa utolsó férjével

2019.05.22. 11:57 Módosítva: 2019.05.22. 12:14

Gábor Zsazsa utolsó férje (az egyetlen, akitől nem vált el vagy akivel nem érvénytelenítette a házasságát), Prinz Frédéric von Anhalt 3 napig Budapesten volt, hogy  személyesen adhassa át meghalt felesége üzenetét: a magyar származású amerikai sztár szereti a magyarokat és nem akarja, hogy ezt elfelejtsük.

Prinz Frédéric von Anhalt, a német származású exkatona a Gellért Hotelben mondta el, mit gondolt Gábor Zsazsa a kutyamosásról és azt is, miért játszott Kirk Douglas óriási szerepet a kapcsolatukban.

Mesélt önnek arról Gábor Zsazsa, hogy 1941-ben hogyan tudta elhagyni az országot?

Nem volt más választása, mint a menekülés, de szerencséje volt, mert megismerkedett egy török hivatalnokkal, aki útlevelet tudott neki szerezni. Cseleznie kellett, hogy átlépje a határt. Először Indiába ment, de mivel nem akart ott maradni, továbbutazott New Yorkba.  Az anyjának, Gábor Jolie-nak egyébként ékszerüzlete volt a belvárosban, amit a második világháborúban elvettek tőle, zsidó származásuk miatt szinte az összes tulajdonuktól megfosztották őket, amiket a világháború után a kommunisták sem adtak nekik vissza. Ha visszakapták volna a jogos tulajdonaikat, talán Zsazsa sem maradt volna kint.

Több alkalommal is meglátogatták Magyarországot, miután Gábor Zsazsa kiköltözött. Hogyan emlékszik vissza ezekre az alkalmakra?

Mindig örömmel fogadták őt, de érezhető volt a magyarok és a közte lévő távolság. A feleségem mindig azt mondta, hogy a magyarok nem szeretik, mert azt hiszik róla, hogy egy másik világhoz, tartozik. Igaz, ő megcsinálta a szerencséjét Amerikában, amikor Magyarország még a vasfüggöny árnyékában élt. Ettől függetlenül nagyon élvezte a budapesti kirándulásokat, egyszer például emlékszem, hogy egy étterembe mentünk, ahol egy cigány zenész énekelt és hegedült, ami annyira megtetszett Zsazsának, hogy táncra perdült és énekelni kezdett. Ha az úton megállították, mindig magyarul beszélt, még csak nem is szabadkozott előttem, hogy nem értem, amit mond. Természetesnek vette, hogy magyarul beszél Magyarországon.

Mi hiányzott legjobban Gábor Zsazsának Magyarországról?

Budapest gyönyörű épületei, az életteli emberei, de a magyar zenét és persze az ételeket is hiányolta. Nagyon jó szakács volt, amikor főzött, mindenkit elküldött a közeléből. Isteni gulyást készített, még a 7 kutyánknak is ő főzte az ételt. Amikor Magyarországon jártunk, mindig vásárolt pirospaprikát, hogy Amerikában is meg tudja főzni a magyar ételeket.

Önnel volt a leghosszabb házassága a színésznőnek, aminek (ellentétben Zsazsa többi házasságával) nem a válás, hanem Gábor Zsazsa halála vetett véget. Mikor és hogyan találkoztak először?

Sidney Sheldon házibuliján, aki abban a korban a legismertebb író volt, akinek minden könyvéből filmet készítettek. Zsazsa jött oda hozzám, mert hallotta, hogy németül beszéltem, mivel pocsék volt az angolom, ő pedig tudott németül. Beszédbe elegyedtünk, aztán 10 perccel később már úgy mutatott be az embereknek, mint a legjobb barátját. Hollywoodban így működnek a dolgok.

Hogyan lett ebből házasság?

Nem akartunk megházasodni, a családja sem támogatta, sokan egy dzsigolónak tartottak, aki csak a pénzére utazik. 1986-ban keltünk végül egybe, 3 évvel az első találkozásunk után. Sokáig ingáztam Kalifornia és Németország között, míg egyszer azt mondta nekem Zsazsa, hogy ne költsek szállodára, ha Amerikába megyek, szálljak meg nála. Akkor odaköltöztem hozzá és ott is maradtam.

Mikor kezdett el rólad másképp gondolkodni a közvélemény?

2005-ben autóbalesetet szenvedett, aminek következtében stroke-ot kapott. Szinte magatehetetlenné vált, de én nem hagytam magára, nem adtam idősek otthonában, hanem ápoltam őt. A legjobb emberek vették körbe, akik mind nagyon szerették.

Melyik a kedvenc közös élménye vele?

Szerettem a közös partikat. Miután véget értek a nálunk rendezett bulik, mindig bezártam az ajtót, ő pedig odajött, még egyszer elfordította a kulcsot a zárban és azt mondta: „Na, most végre egyedül vagyunk, azt csinálunk, amit akarunk.” Elvitt a Buckingham-palotába és a Fehér Házba, csupa olyan helyre, amiről én, az egykori vidéki kisgyerek addig csak álmodoztam.

Mi volt a házasságuk sikerének a titka?

Több is van. Az ő családja nagyon pesszimista volt, én voltam az, aki megpróbálta optimistábban láttatni velük az életet. Zsazsa testévre, Éva szintén színésznő volt, sokat rivalizáltak egymással. Éva volt a híresebb Amerikában, Zsazsa inkább Európában, a divatfővárosokban, például Rómában, Párizsban, Londonban örvendett nagyobb népszerűségnek. Megpróbáltam békés légkört teremteni és segíteni őket a karrierjükben, szinte a menedzserük voltam. A másik titok, hogy határozottan kellett vele bánni. Rendben, ő a sztár, a híresség, én pedig a vidéki, névtelen férfi mellette, de vannak dolgok, amikből nem vagyok hajlandó engedni. Zsazsa ilyenkor sosem mondott ellent, tetszett neki a határozottságom.

Mondana egy példát?

A feleségem egy szenvedélyes magyar asszony volt, aki, ha veszekedtünk, mindig összetört valamit. Amikor a folyosón vitáztunk valamin, egy kávéscsésze volt nála, és tudtam, hogy el fogja vágni. Pont mellettem volt egy nagy antik váza, amit felemeltem, és azt mondtam neki, ha el meri vágni a csészét, én is összetöröm a vázát. Először nem akarta elhinni, hogy komolyan beszélek, de amikor rájött, hogy nem viccelek, visszafogta magát. Azután az incidens után nem tört össze többé soha semmit.

Mi az, amit nem élvezett felesége társaságában?

Volt egy étterem Kaliforniában, ami péntekenként állandóan tele volt hírességekkel. Nekem mindig fehér ingben, nyakkendőben kellett mennem,  Zsazsa ragaszkodott hozzá. Egyszer, amikor körbenéztem, ráböktem egy melegítőnadrágos férfire, és azt mondtam a feleségemnek, hogy bezzeg az a férfi milyen szerencsés, hogy így jöhetett. Mire Zsazsa azt válaszolta, hogy lehet, de én nem vagyok Kirk Douglas. Akkor esett le, hogy kire is mutattam. Sok évvel később, amikor stroke-ot kapott, azt mondtam, a végsőkig kitartok mellette, de csak egy feltétellel: ha olyan lehetek, mint Kirk Douglas, és hordhatok melegítőnadrágot, bárhová is megyünk. Mosolyogva válaszolta, hogy persze, hogy lehetek, én pedig öltönyről melegítőre váltottam. Most is abban vagyok.

Lételeme volt Gábor Zsazsának a hírnév?

Csak Magyarországon gondolják úgy, hogy imádta a hírnevet, mert annyit láttak belőle, hogy egy gazdag nő, aki mindig tökéletesen néz ki, kicsit talán még arrogáns is. Pedig a feleségem nagyon is földhöz ragadt volt. Ezt bizonyítja az is, hogy a 7 kutyánkat mindig kutyakozmetikushoz vittük fürdetni, de az egyik alkalommal, amikor megkérdeztem tőle, hogy nem fürdethetnénk-e meg mi a kutyáinkat, egyből beleegyezett. Onnantól kezdve nem vittük kutyakozmetikába az állatainkat. Amerikában könnyen meg lehet gazdagodni, de csak keveseknek jut eszébe, hogy akiknek sokat adott a sors, azoknak adni is kell. Zsazsa ezt sosem felejtette el, jótékony szellemű volt, aki még a storke-ja után is figyelmeztetett rá, hogy adományozzak pénzt a hajléktalanoknak.