Hamarosan indul az RTL Klub új reality párkereső show-ja, a Love Island, ahol egy festői szépségű környezetben szingli nők és férfiak tesznek rá kísérletet, hogy megtalálják az igazit. Párokba rendeződnek, feladatokat hajtanak végre, a nyertes pár pedig 20 millió forinttal lehet gazdagabb. A műsorról Herman Péterrel, az RTL Magyarország drámai és szórakoztató műsorok igazgatójával és annak műsorvezetőjével, az Éjjel-Nappal Budapestből ismert Lalival beszélgettünk.

A Love Islandet 2015-ben, Angliában tűzték műsorra először. Hogyan került a ti utatokba a Love Island?

Herman Péter (HP): Globalizált világban élünk, nem volt túl nehéz rábukkanni a műsorra. Mint a többi meglehetősen nagy pénzeket mozgató ipar, a tévés piacon is állandó vásárok vannak. Évente 2-3 nagy olyan konferencia van, ahol a világ összes tévése eladói és vásárlói részről is találkozhat egymással, egy ilyenen bukkantunk rá mi is a Love Islandre. Az eladó ilyenkor prezentálja, hogy milyen műsora van, milyen eredményeket ért el vele. A Love Island esetében inkább az volt a kérdés, hogy a saját piacunkra alkalmazható-e, mi a sorozat múltja, mihez hasonlít, milyen eredményeket várhatunk tőle.

Fontos számotokra, hogy magyarosítsátok a sorozatot a nézők számára?

HP: Nem feltétlenül akarjuk. Ha nagy szükség lenne rá, akkor inkább mást csinálnánk. Ugyanakkor egy intelligens eladó tisztában van azzal, hogy minden piac egy picit más, és hagyja, hogy árnyalatnyit finomhangoljuk a show-t. Miközben bizonyos szempontból Londontól Moszkváig ugyanolyanok vagyunk, tagadhatatlanul vannak finom kulturális különbségek.

Például? Miben különbözik az angol és a magyar tévénéző?

HP: Semmiben. A hétköznapi valóságuk különbözik egy picit. Nem ízlésbeli, inkább társadalmi különbségek vannak, bár nagyjából még a két ország társadalmi metszete is hasonló. Az emberek alapvető érzései is azonosak. Düh, csalódottság, szerelem. Ezeken belül persze változó, hogy mennyire nyitott egy ország a szélsőségesebb megnyilvánulásokra, mint mondjuk a szex vagy például az erőszak.

Több párkereső show is futott már idehaza az utóbbi években. Miben különbözik a Love Island tőlük?

HP: A Love Island felvállaltan egy vidám és fiatalos műsor. A párkeresést fel lehet fogni kedélyesen is, és nyomasztóan is, amikor arra gondolunk, hogy már elmúltunk 30 évesek, de még nincs párunk.

Lali: Mi a lazább felfogással közelítjük meg. A versenyzők már akkor is jól érzik magukat, ha csak részt vesznek a játékban, de esetleg nem nyernek.

Lali, hogyan lettél a reality show műsorvezetője?

Lali: Pierre (Herman Péter – a szerk.) kért fel, aminek nagyon örültem. Életem egyik legszebb, ha nem a legszebb pillanata volt. Annál, hogy egy tévécsatornánál műsorvezető legyek, szerintem nincs is feljebb. Nem gondoltam, hogy már most eljuthatok idáig.

HP: Lalit már sok-sok évvel ezelőtt kiszúrtuk, a VV4 castingján, ahova a testvérével indult. Végül ebben a kategóriában Gigi és Béci került be a villába. Valami azt súgta nekünk akkor, hogy nem a Való Világ Lali asztala, de tudtuk, hogy nem fogjuk elfelejteni. A mai napig úgy látom, hogy a lehető legjobb felállás volt, hogy Lalit nem a Való Világban láthatták először a nézők, hanem számára egy jóval testhezállóbb szériában, az Éjjel-Nappal Budapestben.

Lali, benned hogy él ez az emlék?

Lali: Nagyon szerettem volna a tesómmal bekerülni a VV-ba, nagyon belelkesítettem a környezetemet, fogalmam sincs, hány barátom jött fel a falumból és csináltatott egyenpólót és nagy molinókat, hogy szurkoljanak nekünk. Amikor nem jutottam be, nagyon elkeseredtem. A műsor készítői, Stohl Andris is azt mondta, hogy higgyük el, jók leszünk még valahova, nagyon megszerettek és szólnak, ha lesz lehetőség máshol. Azt hittem, csak vigasztalni próbálnak, mivel a sírás határán álltam, de egy kis idő múlva tényleg hívtak. Én lettem szinte az első, aki bekerült az Éjjel-Nappal Budapestbe.

Mennyire folyhatsz majd bele műsorvezetőként a játék menetébe?

Lali: Szeretnék minél hamarabb eljutni arra a pontra a műsorban, amikor már teljesen saját magamat tudom adni, a saját gondolataimat oszthatom meg. Pierre is azért választott, mert szeretik a személyiségemet. Persze, valamilyen szinten behatárol, hogy műsorvezető vagyok, de ezen belül szeretnék a legtöbbet adni magamból.

HP: A műsorvezető megválasztásával nyilván a nézőknek is üzenünk, hogy milyen jellegű műsorra számítsanak. A Love Islandben nem mély kérdéseket fogunk boncolni, egy könnyed műsorról van szó, ahol jókat nevethetünk a kialakult helyzeteken és megoldásaikon. Lali egyik erőssége a humora, ez nagyon illik a show-hoz.

Még tart a casting. Milyen embereket kerestek?

HP: Olyan szórakoztató, érdekes, mai embereket, akik valóban motiváltak abban, hogy megtalálják a párjukat. Sok jelentkezőnek már önmagában a szereplés is örömet okoz, és a hírnévért bármire hajlandó. Itt fontos, hogy a jelentkező valóban egyedülálló legyen, meg akarja találni a szerelmet. Vannak olyan helyek, ahol csak hasonló emberekkel dolgoznak, de az RTL-nek az a védjegye, hogy a reality az tényleg reality. Ami a műsorban történik, az valós, azért lesz erős a show.

Lali: A szereplőválogatás a szerkesztőség feladata, de az előválogatók után én is csatlakozni fogok hozzájuk, hogy megnézzük, a leendő versenyzőkkel hogyan tudok kommunikálni és persze, hogy jobban megismerjem őket.

Hogy tudjátok eldönteni, hogy valaki csak a hírnévre hajt, vagy tényleg érdekli a műsor?

HP: Nem könnyű kiszúrni, de már 15 éves tapasztalata van a stábnak, 9 Való Világ, A Farm, Házasodna a gazda! és sok más műsorral a háta mögött. Ha nem is első találkozásra, hát a másodikra már el tudjuk dönteni. Plusz a közösségi média idejében félóra alatt kiderül, hogy a jelentkezőnek van-e pasija vagy barátnője.

Ha nem te lennél a műsorvezető, jelentkeztél volna a Love Islandba, Lali?

Lali: Száz százalék, hogy elindulnék, ezt a műsort nekem találták ki.

Mit gondolsz, meddig jutnál versenyzőként?

Lali: A végéig. Szerelmes és nagyon lelkes típus vagyok, mindig szerelmes is vagyok valakibe, aki sajnos nem viszonozza. Ha találnék valaki hozzám hasonlót, a határ a csillagos ég lenne, a következő évben már gyerekünk is születne.

HP: Híres reality hőst csináltunk belőle, de mivel nem tudunk belőle házaspárt faragni, ezért most megpróbáljuk híres műsorvezetővé tenni. Az egész valójában azért van, hogy rajta segítsünk. (nevet – a szerk.)

Egyébként hogy néz ki a nőideálod, Lali?

Lali: Álmaim nője külsőre olyan, mint Beyonce, belsőre meg legalább olyan jó fej, mint én. De mivel én a Love Island műsorvezetője leszek, nem áll fenn az a lehetőség, hogy itt találom meg az igazit.

Péter, mit gondolsz, miért van létjogosultsága a Love Islandnek Magyarországon?

HP: Azért fog működni a show, mert ha belegondolsz, a beszélgetésünk 70%-a pletykálkodás. Arról beszélünk, hogy ki kivel jött össze, ki kivel, kit csalt meg. Még a munkahelyeken is furcsa oknál fogva sokkal fontosabb, hogy kinek hogy telt az előző éjszakája, kinek teszi a szépet, mint az, hogy kinek mennyi a fizetése, vagy ki mit mondott a parlamentben. Bármennyit képesek vagyunk a szerelemről, párkapcsolatokról beszélni, ez a műsor pedig erről szól. Az emberi viszonyrendszerekre és azok alakulására kíváncsibbak vagyunk, mint bármi másra.