Mádai Viviennél, a Mokka műsorvezetőjénél idén januárban diagnosztizáltak melanomát, vagyis bőrrákot. A betegségéről ma már picit könnyebben beszél, így tett az egyik baba-mama bőrápolással foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen is. A műsorvezetőt ezen az eseményen kérdeztük.

Hogy derült ki, hogy melanomád van?

Az elmúlt években rendszeresen jártam szűrésre. Tavaly szilveszterkor az év utolsó perceiben jutott eszembe, hogy 2018-ban ez kimaradt, ezért januárban első dolgom volt, hogy bejelentkezzem. A szűrés után 2 héttel jött meg az eredmény, hogy a combomon találtak egy elváltozást. Azt javasolták, sürgősen keressek fel egy onkológust. Orvos is megvizsgálta, másnap megműtöttek. Miután levették az anyajegyet, vártuk a szövettan eredményét, csak így lehet ugyanis megtudni, hogy miről is volt szó egyáltalán. Azt a pár hetet senkinek nem kívánom, nagyon szidtam magam. 

Miért?

Ez a nap már nem az a nap, ami szüleink idejében volt. Édesanyám sosem égett le, pedig kint volt a napon és szépen lebarnult. Természetesnek vettem, hogy nem kell a napfény ellen védekezni, hiszen szüleim sem tették. Ráadásul elkövettem azt a nagy hibát tinédzserkoromban, hogy hetente 2-3-szor jártam szolizni, azt gondoltam, ez milyen jó dolog. Óriásit tévedtem.

Visszatérve a szövettan eredményére, mi derült ki belőle pontosan?

Az, hogy melanomám van, ez a bőrrák legsúlyosabb típusa, hetek, hónapok alatt áttétes lehet. Ha várok májusig, sokkal komolyabb következményei lehettek volna, a véráramba is bekerülhetett volna. Óriási mázlim volt, hogy ilyen hamar észrevették. Az onkológián több súlyos történetet is hallottam, például egy 21 éves lányról, akinek agyi áttéte volt, és egy hónapot jósoltak neki. Amikor megkérdeztem, hogyhogy ilyen fiatalon lett rákos, azt válaszolták, a szoláriumozás és a felelőtlen napozás tehet róla.

Mit tehetsz azért, hogy ne forduljon ez veled még egyszer elő?

3 havonta ultrahangra járok, az anyajegyeimet is 3 havonta ellenőriztetem, különböző krémekkel védem a bőröm. Az első két évben nagyobb az esélye, hogy áttét alakul ki, ahogy múlik az idő, úgy csökken ennek a valószínűsége. Balatoni lány vagyok, imádom a nyarat, a napozást, a vízpartot, ami nem feltétlenül szerencsés a bőrrák elleni védekezés szempontjából. Számomra a Balaton nem egy helyszín, hanem egy létezési állapot. A megfelelő mennyiségben, és ésszel természetesen, de nem mondok le a balatoni leruccanásokról, nem is tudnék.