Bár az Alma együttesben és a Tankcsapdában látszólag semmi közös, mégis keresztezték egymás útjait. Az Alma Együttes vezetője, Buda Gábor ugyanis szerepelni fog a Tankcsapda legújabb klipjében, ahol még egy tortával is arcba vágták őt. Buda Gáborral készített interjúnkat olvassák. 

Látom, most is a hátadon gitárral, a hónod alatt laptoppal érkeztél, ezek szerint nem unatkozol?

Nem, arra nincs időm, szerencsére rengeteg koncertünk van, dalokat kell írnunk, klipet forgatni, ott van a két gyermekem, szóval zajlik az élet.

Jól érzed magad az új formációval?

Igen, imádom a srácokat! Mindketten óriási figurák! Andrisnak hatalmas tárgyi tudása van, nagyon szeretek vele beszélgetni, Alex pedig egy igazi zene- és élet-őrült, virtuóz muzikális tudással! Mindketten elképesztően feldobták a műsort. Végre újra jól érzem magam a bőrömben, jó velük utazni, sosem unatkozunk, szénné nevetjük magunkat. Írják a dalokat, a szövegeket, kreatív, alkotó légkörben dolgozunk, és ez már nagyon hiányzott.

Milyen újdonságokkal tudtok szolgálni, min dolgoztok most?

Folyamatosan születnek a dalok, a repertoárba már három új dal is helyet kapott, mindegyikhez forgatunk klipet is. Amivel már elkészültünk, az a Sárvárfürdőnek komponált új dalunk. Izgalmas kihívás volt, hogy egy esős borongós napon hogyan lehet vidám nyári, karibi hangulatú klipet forgatni.

Tényleg, ha már a filmeknél tartunk, készül-e a Khumbához hasonló mozis klip?

Igen, folyamatosan készülnek a műhelyünkben ilyen típusú mozis projektek, az újabbak közül való a Karácsony mentőakció amelynek egyik főszereplője volt Audrey Tatou) , és a legújabb pedig Manu a fecske . Ehhez a rajzfilmhez kölcsönözte a hangját Kate Winslet és William Defoe. Ezek nem piskóta munkák, nagy kreativitást és odafigyelést igényelnek, hiszen az alkotó filmstúdiók nem akármihez adják a képkockáikat. Minden esetben megnéznek minket, a dalt, a dalszöveget és ha tetszik nekik a végeredmény, csakis úgy engedélyezik a produkciót. Szeptemberben pedig jön az újabb titkosügynökös mese, és nemsokára forgatok a Tankcsapdával.

A Tankcsapda és az Alma Együttes közös dalon dolgozik?

Nem, közös dalról szó sincs, a Tankok írtak egy dalt, és az ehhez készülő klipben kaptam egy kis szerepet.

Kit fogsz alakítani?

Saját magamat, és azt hiszem egy durva klipben nem fognak kímélni Lukácsék! Valami arcon csattanó torta is szóba került, remélem fincsi túrós lesz!

Szerinted a Tankcsapda sokszor durva, szókimondó szövegei összeegyeztethetők az arculatoddal?

Ez egy nehéz kérdés volt számomra is. Elfogadtam a rendező érvelését, miszerint ez ugyanolyan szerep, mint bármelyik karakter egy filmben. Egyébként ez a klip felnőtteknek készül. Nem fogok spoilerezni, de több ismert színész is szerepet kapott a produkcióban. Ismerve a Tankcsapda munkásságát a dalokban előforduló trágárság soha nem öncélú, mindig a dalt szolgálja.

Izgalmasan hangzik. Az első klipetek hogy hasít?

A Kackac kukac kiváló koncertdal, hatalmasakat buliznak rá a gyerekek, holott a dal megszületésének apropója egyáltalán nem volt humoros; a hosszú kórházi kezelések következtében megkopaszodott gyerekeknek akartunk egy kis bátorítást, erőt küldeni. A dal elkészítésében Várkonyi Attila alias DJ Dominique volt a segítségünkre, nála hitelesebb közszereplőt nem ismerek, aki ennyit segített már a beteg gyermekeken.

Feltűnően erős a zenekar társadalmi felelősségvállalása, ez mennyire szerep, és mennyire vagytok Ti valójában? Hitelesnek érzitek magatokat?

Mint piacvezető gyerekzenekarnak van felelősségünk a társadalom formálásában. Az Alma Együttes fennállásának 23 éve alatt rengeteg jótékonysági koncertet adott. Ahol tudunk, tényleg segítünk, szerintem elhihető, hogy ez nem csak egy póz. Nem akarjuk túltolni a szerepünket, de igenis hiszünk a személyes példamutatásban. 

Az együttes Facebook-oldalát nézegetve szembeötlő a humor, másrészt nagyon sokat foglalkoztok a környezetvédelemmel, a fenntartható fejlődéssel.

Humor nélkül borzalmas lehet élni. A humor, a derű a legnehezebb pillanatokban is segít. Sokszor erősebb is egy vicces üzenet mintha sírnánk. És ha tudsz magadon nevetni, akkor nagy baj már nem történhet veled. A zöld gondolat pedig mindig is jelen volt az életünkben. Már hosszú évekkel ezelőtt megkapta a zenekar a Környezetvédelem Nagykövete megtisztelő címet a szakminisztériumtól. Amióta gyermekeim vannak, még inkább foglalkoztat az, hogy mit hagyok rájuk örökül. Nem szeretném elkiabálni, de úgy néz ki, hogy sikerül tető alá hoznunk egy projektet, ami talán segít egy környezettudatos generáció kinevelésében, de erről majd később. Egy kis stábot hoztunk létre, és elkezdtük összerakni a programot.

Azért egy teljes generáció környezettudatossá formálásához alighanem kevés egy gyerekzenekar, nem?

Persze, ezért mondtam, hogy összehoztunk egy stábot szakemberekből, más izgalmas területeken mozgó csapatokból, akik eddig is kitűnő munkát végeztek. Úgy gondolom, hogy egy olyan aktivitást dolgoztunk ki, amely igenis képes lehet ennek a hatalmas feladatnak a megvalósításához. Ennek csak az egyik építő eleme az Alma.


szöveg: Grünhut Tibor