Évek óta tart a fegyverkezelési botrány az Egyesült Államokban, ahol bizony legális otthon pisztolyt tartani. Az énekesnő új videoklipjében egy lövöldözési tragédiát rekonstruál, és mindenkit felszólít, hogy vegyen részt a mozgalmában, amelyben igyekszik elérni, hogy a kormány végre engedélyhez kösse a fegyvertartást.

Akinek esetleg problémája lenne a képi anyaggal, annak elmondanám, hogy igen, így néz ki egy lövöldözés.

− nyilatkozta az énekesnő a CNN-nek.

Madonna sosem volt szégyenlős fajta, a tegnap debütáló God Control című klipjében azonban tényleg naturalista módon ábrázolta a borzalmakat. Madonna és stábja egy 2016-ban történt tragédiát játszott újra, ahol egy bárban lövöldöző férfi 49 embert végzett ki.

Az énekesnő egyébként 2003-ban már megpróbálkozott egy hasonló klippel, ami az American Life című számához készült volna, ráadásul szintén Jonas Akerlund rendezésében. Az anyag azonban olyan brutálisra sikeredett, hogy végül nem mutatták be.

A videóban többször is feltűnik a „wake up (ébredjünk fel!)” felirat, majd a képsorok végén olvasható egy felhívás, amely arra szólítja fel a kormányt (és az embereket), hogy azonnal kössék engedélyhez a fegyvertartást.

A művészetemen keresztül szeretném elérni az embereket. Megpróbálom meggyújtani a tüzet, és elérni, hogy fókuszáljanak erre a válságra. Demokráciában élünk. Változtathatunk a törvénykezésen, de ehhez szervezés és összetartás kell.

−  mondta az énekesnő, akit 6 gyermek édesanyjaként még inkább felzaklat, hogy az ámokfutók célpontjai sok esetben iskolák.

Furcsa véletlen, hogy 2012-es turnéján még pisztolyokkal hadonászott. Ekkor többen is sérelmezték, hogy glamurizálta a lövöldözést. Madonna azzal védekezett, hogy a pisztolyokat metaforaként használta.

Ez inkább egy szimbólum, annak a metaforája, hogy erősnek akarok tűnni, és szeretnék fellépni az egyház hazugságai, és a szűklátókörű kultúrák társadalmi intoleranciája ellen, amit egész életemben tapasztaltam.

−  hárított nyílt levelében akkor az énekesnő, aki azóta lehet, hogy picit megbánta a turné pisztolyos elemeit.