Aki rajongott a Való Világért, és már a külföldi streameknél is csak a realityt keresi, most örülhet, mint az a bizonyos majom, mivel a hazai műsorszóró csatornák az elmúlt időszakhoz képest extrém mennyiségű valóság show-t rittyentettek össze a könnyed szórakozás jegyében, hogy a lombhullás nem fájjon annyira.

Az RTL egyszerre többel is támad. A Házasodna a gazda és a Love Island is egyfajta romantikus párkeresés, de míg az egyik a hazai vidékre koncentrál, addig a másikban a laza erkölcsű brit párkapcsolatokon edződött tanga bikinis lányok adják a műsor esszenciáját. A TV2 a már bevált és ráncfelvarrt Ázsia Expresszel igyekszik a reklámidő szempontjából fontos nézői csoportra hatni, míg a Sláger Tv az Emilio család által kitaposott ösvényen most egy buldózert is bevetni készül, nevesül a Berki Krisztiánra fókuszáló Überkirályt. A realityben egyébként erős Viasat3 egyelőre hallgat, de néhányan már csepegtettek arra vonatkozóan információkat, hogy a Feleségek luxuskivitelben szereplői visszatérnek, sőt már forgatnak, mivel a Michael Kors az utóbbi időben nem kapott elég teret a kereskedelmi tévékben.

Love Island

A formátumról és sikeréről az Indexen egy elég komoly cikkben értekezett Sixx, így az alapok ismeretében meglátásunk szerint rögtön lehet habzsolni a hazai gyártás produktumát, ha valaki szereti a cybertérből leképezett párkeresést a kereskedelmi tévék prizmáján keresztül prezentálva. A casting egyébiránt nem sikerült rosszul, akadnak keménytökű nők, akik ugyan biztosan nem idéznek majd Nietzschet, de a hasonló formátumokban megszokott szú sercegésnél azért többre képesek (legalábbis első blikkre). A kifőzdei abrosznál is kockásabb pasik pedig, akik határozott elképzelésekkel akarnak párba rendeződni, már az első percektől olyan life coach-i magasságokból tüzelnek, hogy a PUA adja a másikat. Mindeközben gyakorlatilag szénfeketére sülnek a luxi medence partvidékén, hogy a helyszínről, Ciprusról se feledkezzünk meg.

Tehát az is kielégülésre lelhet, aki a taktikázást és a nyíltvizi Tinderezést szereti, de azért az attenboroughi szemlélődésnél nem mélyebben, illetve az is bőven rajongóvá lehet, aki a Glamour modellek likeolása közti szünetben rácsodálkozna, hogy a női vagy férfi szereplőkön lassan mindössze az ötvenes naptej marad, fürdőruha már csak jelzésértékkel.   

Házasodna a gazda

A formátumot egyszer már próbálta bekurblizni a csatorna, akkor a közepesnél gyengébb érdeklődés mellett tűnt el a lucernaszagú Nagy Ő. A jelenlegi évadban az első adások (kettő volt eddig) alapján jól sikerült a válogatás, a gazdák és a potenciális szerelmek is érdekesebbek a megszokott formátumokban jellemző egydimenziós karaktereknél. A szerkesztőség kedvence Drotár Adrienn, a fejtől lábujjig dekoltált hölgy, aki már korábban is kokettált a mezőgazdasággal. Akkor még politikai alapokra akarta helyezni a kapcsolatot, méghozzá a Kisgazdák utódpártjának óvó ölelésben, azonban első és egyben utolsó interjújával mindössze a mémkultúrában sikerült markáns helyet biztosítania magának.

Ennyit a múltról. A műsorban Adrienn remekül működik, az egyik legizgalmasabb játékos a gazdákon túl. Kellően harsány és nyitott (több szempontból is), hogy a randikon a hátán elcipelje a showt. A többi majd a következő adásokban derül ki, ugyanis eddig csak két gazda rajongói tábora került feltárásra. Folyt. köv.  

Ázsia expressz 2

A koncepció ugyanaz, mint korábban. Hazai hírességek próbálnak érvényesülni külföldön kisebb-nagyobb feladatokat végrehajtva. A műsor rengeteget fejlődött az első szériához képest, mégis még mindig lenne min javítani.  Az egyik gond a végtelennek tűnő műsoridő, és az, hogy a szereplők sok esetben túlságosan is komolyan veszik magukat. Annyi biztos, hogy Demcsák Zsuzsa remek találat volt, mivel annyi indulatot generál adásonként, mint a teljes brigád egy hét alatt. Evelin és Zsolti pedig szállítja a trash kontentet, méghozzá bőségszaruban, igaz, a kommentek alapján sokaknak már nem vicces, hogy a Gáspár család csetlik-botlik és proliskodik idegenben. A műsor tehát megosztó, szerkesztőségünkben is akad, aki nehezen tud ráhangolódni és olyan is, aki az ázsiai kalandok hatására találta újra szórakoztatónak a reality műfajt.  

Überkirály

Az első adás alapján nehéz mit mondani. Szerkesztési szempontból láthatóan Emillióékból építkeznek, de persze ott az egész család sem képes akkora egóval lépdelni, mint a lehetséges budapesti főpolgármester. Berki kellően arrogáns, családja pedig épp annyira cuki, hogy az ilyen tartalomra nyitott egyszeri nézőnek legyen miért savlekötővel ledőlnie, ha bezárta aznapra a reality-ládát. Az első részben Cipruson korzóztak éppen, Berki ott akar ingatlan mogullá válni. 

A továbbiakban figyelemmel kísérjük majd az adásokat és, ahogy a többi műsor esetében, úgy ennél a shownál is igyekszünk heti összefoglalókban értekezni a történésekről.