Nem mindennapi keretek között nyílt lehetőségünk a TV Paprika mesterszakácsával beszélgetni. Bede Róbert omlettkészítés közben mesélt arról, hogy életcéljának tekinti az ifjú szakácsok tanítását, illetve azt is elmondta, miért nem ért egyet a meséből ismert állítással, miszerint főzni bárki tud. Interjú.

Mi kell ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a forgatásokon? Hogyan készülsz a műsorokra?

Azt gondolom, hogy jó műsort, és ugyanakkor jó ételt csak jó kedvvel lehet készíteni. Nem szabad úgy nekiindulni, hogy az embernek nincs jó kedve. A rossz dolgokat ilyenkor félre kell tenni, és ezután ha bejön a szettbe, minden sokkal gördülékenyebb. Magabiztosnak kell lenni, érteni kell a főzéshez, alaposan föl kell készülni az ételekből. Fontos az is, hogy kikkel dolgozunk együtt. Kell az, hogy jól működjünk csapatként. Nálunk ez Gertivel nagyon jól megy.

Hosszú évek tapasztalata ide vagy oda, izgulsz a kamera előtt?

Mindig. Egy nagyon híres színésztől hallottam egyszer azt a mondatot, hogy akkor van baj, amikor föláll valaki a színpadra vagy ki az emberek elé, és már nem izgul. Én ezzel tökéletesen egyetértek. Szerintem ha valaki már nem izgul, akkor rutinból csinálja.

Előfordul, hogy nem sikerül valami? Ilyenkor mi a bevett szokás?

Persze. Benne van, hogy nem jön fel az a felfújt, és akkor készítünk egy másikat. De ezt bevállalom, szerintem pont ettől lesz hiteles egy műsor. Egyébként nem igen megy kárba semmi. A stábtagok mindig jönnek, és elintézik a kajákat.

Az új műsorotokhoz már előre leforgattátok a karácsonyi részt. Milyen érzés volt a nyárból hirtelen télbe csöppenni?

Nagyon nehéz volt. Teljes tudathasadás. Imádom a karácsonyt, az adventet. Mindig nagyon várom. Gyönyörűen fel volt díszítve a stúdió, együtt voltunk, főztük a a jó karácsonyi kajákat, közben pedig izzadtunk a 40 fokban. Aztán haza kellett menni augusztusban azzal a tudattal, hogy még nagyon messze vannak az ünnepek.

A tévézés mellett vendéglátós diákokat is oktatsz. Szeretsz tanár lenni?

Nagyon! Három életcélom van. Legfelül van a főzés, és abból ágazik ketté a televíziózás és a tanítás. Ez utóbbi egy nagyon régi vágyam volt, és megadatott ez a lehetőség jó néhány évvel ezelőtt. Szerintem nem az a művészet, amikor nagyon jó képességű, már-már felnőtt embereket tanítasz meg főzni, vagy juttatsz el egy bizonyos tudásra, hanem az, amikor 15-16 éveseket terelgetsz, akik még nem tudják, hogy mit szeretnének. Jó dolog példaképnek lenni. Nem mondom, hogy nem vagyok szigorú, de azt gondolom, hogy ez kell.

Mi a legnehezebb a tanításban?

Tanítani nem nehéz, de megtanítani valaki főzni nem lehet. Ráébreszteni arra, hogy hogyan kell jó ételeket készíteni, azt lehet. Én azért vagyok, hogy fönntartsam az érdeklődését, segítsek neki képbe kerülni a konyhával.

Ezek szerint nem igaz a L'ecsóból ismert mondás, hogy főzni bárki tud?

Én azt gondolom, hogy nem. Ha persze kifordítom, akkor de. Főzni bárki tud, csak jól főzni nem. Azt szoktam mondani, hogy rossz étel nincsen, csak lelketlen szakács. Aki például nem szeret enni, kóstolni, az biztosan nem tud jó ételt készíteni.

Kinek ajánlanád ezt a hivatást, amit olyan régóta űzöl?

Csak megszállottaknak. Ezt máshogy nem lehet, vagy csinálod, vagy nem. Ahogy Yoda mester mondta: nem próbálkozunk, csináljuk.

*

Bede Róbert az Egy sima, egy fordított című műsor második évadában lesz majd látható szeptember 16-ától a TV Paprikán, Kapusi Gertivel az oldalán. Magyarország legnépszerűbb főzőcsatornája a nyár elején új stúdióba költözött, amelynek köszönhetően egy csokor újdonsággal készülnek majd nézőiknek.