Idén negyedjére rendezték meg a Szuper WMN díjátadót, ahol olyan közéleti nőket díjaznak, akik bátorságukkal másokat is inspirálnak. A díjak kiosztása után Péterfy Borival beszéltünk, akit arról is kérdeztük, az ő életében ki a leginspirálóbb, legbátrabb nő. Interjú. 

Melyik jelölt állt hozzád a legközelebb?

Mindegyik, a jelöltekhez hasonló inspiráló bátor nők száma végtelen, ahogy a képviselendő ügyek száma is. Nekem a L. Ritók Nóra személyes kedvencem már évek óta, nagyon örülök, hogy ő is nyert.

Ki a legbátrabb nő az életedben?

Nagyon sok olyan nő volt a történelemben, akik nem élhették azt az életet, amit kellett volna nekik, nem tudták önmagukat megteremteni a férjeik árnyékában. A nagyanyám, a dédanyám, az ükanyám is nagyon bátor volt, utóbbit férfinak nevelték fel. A szépapám 8 lány után fiút szeretett volna, és mikor megszületett a 9. lánya, elhatározta, hogy nem érdekli, fiúnak neveli fel. Vívott, lovagolt, rengeteg férfias tevékenységet csinált. Talán ő a legérdekesebb alakja a családi legendáriumunknak, gyakran beszélünk róla.

Te mikor mikor viselkedtél utoljára nagyon bátran?

Általában minden nap annak érzem magam (nevet). Szerintem az életünk folyamatosan tele van kihívásokkal, főleg egy olyan társadalomban, mint a miénk. Valamilyen szempontból már ahhoz is bátorság kell, hogy nő legyél, ha nem olyan vagy, mint amilyennek központilag elvárják tőled.

Szerinted mennyire patriarchális a magyar társadalom?

Kukkantsunk csak be a parlamentbe. Abszolút patriarchális. Nálunk még gyerekcipőben jár a nők érdekérvényesítése, de egyre több szupernő van, ez a helyzet változni fog, változnia is kell, mert már tarthatatlan.