Egy különleges pár, Gergő (Mészáros Béla) és Saci (Tenki Réka) hazugságokkal tarkított kalandjait mutatja be a Seveled című film, melynek férfi főszereplőjével, Mészáros Bélával beszéltünk többek között arról, hogy ő szokott-e füllenteni, és mit tanulhatnak a 40-es éveiben járó férfiak a filmbéli Gergőtől. Interjú. 

Milyen érzés volt először megnézni a filmet?

Sok érzés kavargott bennem, még párszor meg kell néznem, hogy jól meg tudjam fogalmazni a véleményem. Először mindig a saját alakításomat elemzem ki, de az biztos, hogy nem unatkoztam a másfél óra alatt. Igaz, ez egy vígjáték, de nagyon sok apró szépség, megható rész van benne, amit jó megfigyelni.

Mennyire áll hozzád közel a filmbéli karaktered, aki az édesanyja miatt keveredik egy álpárkapcsolatba?

Abból a szempontból könnyű volt megformálnom, hogy Dénes (Orosz Dénes, a rendező – a szerk.) már jóval a forgatása előtt elmondta, hogy szeretne egy ilyen filmet csinálni. Az viszont, hogy a karakterem az anyja miatt belekeveredik egy hazugságspirálba, már nem áll hozzám közel. Lényegében arról is szól ez a film, hogy a férfiaknak mennyire nehezen megy a felelősségvállalás, az elköteleződés, régebben nekem is voltak ezzel gondjaim. Szokták mondani, hogy a 40 az új harminc, ezek a problémák most kicsit később vagy tovább jelentkeznek a férfiaknál.

Ha hazugságspirálba nem is keveredsz, füllenteni azért szoktál?

Szituációfüggő. Néha egy apró füllentést én is megengedek magamnak, például azért, hogy ne bántsak meg valakit, de egy pont után már nincs értelme hazudni. Valakinek jobb megmondani az igazságot, hogy ne ringassa magát álomvilágban.

Azt mondtad, a film rendezője már jóval korábban szólt neked, hogy le szeretnék forgatni a Seveledet . Mennyi ideig tartott, míg az ötletből film lett?

Abba, hogy mennyi ideig vártak Dénesék arra, hogy elnyerjék a pályázatot, pénzt kapjanak rá, nem láttam bele pontosan. Amikor felkért a szerepre, úgy voltam vele, hogy jó, majd ha tényleg megkapja a film a támogatást, és elkezdhetjük forgatni, tényleg elhiszem. 9 hónappal a film készítése előtt már szólt nekem Dénes, maga a filmforgatás pedig 39 napig tartott.

Nehezen találtátok meg, ki alakítsa a film női főszerepét, Sacit. Neked is volt beleszólásod abba, hogy végül Tenki Rékáé lett a szerep?

Volt beleszólásom a castingba, eléggé hasonló az ízlésünk Dénessel. A próbák alatt ugyanazokat a jeleneteket játszottuk újra és újra: nagyjából 50 színésznőt hallgattunk meg 4 hónap alatt, ami nagyon kimerítő volt. Több lánynál is éreztem úgy, hogy jól tudnánk együtt dolgozni, de a végső döntést Dénes hozta meg. Persze, én is örültem annak, hogy Rékáé lett a szerep.

December 5-én, a karácsonyi láz elején mutatják be a filmet. Rajtad mennyire szokott ilyenkor úrrá lenni az ünnepi hangulat?

Karácsonyi embernek tartom magam, örülök, hogy a szeretteimmel lehetek. Várom a halászlevet is, meg a bort, általában sört iszom, de az ünnepek alatt kivételt teszek. A karácsonyban a családi együttlétet szeretem a legjobban, a tárgyi ajándékok szerintem ez nem is lényegesek. Szerencsére a családom is így van ezzel.

Szerinted ki fog leginkább beülni a filmre az ünnepi vásárlás után vagy előtt?

Ezerszer válaszolták már azt az ilyen kérdésekre, de szerintem mindenki megtalálja ebben a filmben azt, ami tetszhet neki, a férfiak is. Nekik talán az lehet a legfontosabb üzenete a történetnek, főleg az ünnepek előtt, hogy tök jó lenne, ha egy kicsit vissza tudnának venni magukból, az egójukból, hogy inkább a szeretteinkre figyelhessenek egy picivel jobban.