Val Kilmer I'm Your Huckleberry című memoárjában beszélt arról először nyilvánosan, hogy 2015-ben torokrákot diagnosztizáltak nála, írja a People. A bajban a színész jó barátja, Cher volt a legnagyobb segítségére. 

A színész és az énekesnő kapcsolata messzire nyúlik vissza, a '80-as években ugyanis randizgattak, bár ebből végül nem lett párkapcsolat. Amikor Cher 2015-ben megtudta, hogy Val Kilmer rákos, felajánlotta, hogy szálljon meg a vendégházában, míg felépül. 

Egy éjszaka arra ébredtem, hogy vért hányok, az egész ágyamat beterítette. Olyan volt az egész, mint egy jelenet a Keresztapából. Azonnal hívtam a 911-et, aztán értesítettem Chert is a történtekről

 - emlékszik vissza a színész, hozzátéve, hogy Cher ura volt a helyzetnek, még megnevettetnie is sikerült 

A szépségről és a vágyakról viccelődtünk, miközben úgy néztem ki, mint egy kaszkadőr Tarantino Kutyaszorítóban című filmjéből, és igen, amikor úgy tűnt, az életem forog kockán. Hangosan röhögtünk, míg ellenőrizték az életfunkcióimat, majd egy oxigénmaszkkal hallgattattak el. 

A színészen légcsőmetszést hajtottak végre, kemoterápián is átesett, a kezelések alatt sokat imádkozott, megerősödött a hite. Azóta teljesen felépült a rákból, a betegsége egyszer sem újult ki.