Robin Williams (aki komoly drogproblémákkal küzdött egy időben) mondta egyik stand upjában jó pár évvel ezelőtt, hogy a kokainfüggőség egy jelzés Istentől, hogy az embernek túl sok pénze van. Ez a kijelentés számos sztár esetében fedi a valóságot, mert ami először csak mulatság, buli, az később mindent megmérgez, lassan, de biztosan tönkretéve élvezőjének teljes életét, így karrierjét is. Ebben a cikkben ilyen hírességekkel foglalkozunk: akik esetenként a nyilvános drogozástól sem riadtak vissza, aztán a rehab, egy új párkapcsolat, vagy az idő orvosolta függőségüket, most pedig újra szárnyal a karrierjük. 

Robert Downey jr.

Downey korán került a szórakoztatóiparba és már gyerekkora óta kábítószer-problémákkal küzdött. Élete első füves cigijét apjától kapta nyolcéves korában, egy hollywoodi bulin. A Fagypont című filmben egy függőt alakított, visszaemlékezésében azt mondta, nem volt nehéz dolga.

Egy drogfüggő csávót alakítottam, és ez a szerep olyan volt számomra, mint az eljövendő karácsonyok szelleme [a Dickens-történetre utal]. A karakter saját magam eltúlzott változata volt. Aztán ahogy telt az idő, bizonyos értelemben én lettem a karakter eltúlzott változata

– emlékezett vissza egy korábbi interjúban.

1996-ban a rendőrök megállították gyorshajtásért, a kocsiban pedig a heroin és kokain mellett még egy töltény nélküli 357 Magnumot is találtak. Ez csak egy volt a híressé vált letartóztatásai közül. Szökött ki hawaii ingben és kórházi nadrágban a rehabról, találtak rá kiütve a szomszéd 11 éves fiának ágyában és tartóztatták le kokain birtoklásáért egy hotelszobában, miközben Wonder Woman-jelmezt viselt. A drogos ámokfutása egy év letöltendő börtönbüntetést és egy válást eredményezett. Második felesége, Susan Levin ultimátumot adott neki: vagy a drogok, vagy ő. A színész ezt követően megcsinálta a 12 lépcsőfokból álló rehabilitációs programot, azóta rendszeresen jógázik és terápiára is jár. Karrierje pedig szárnyal, a Vasember óta ő az egyik legfoglalkoztatottabb hollywoodi színész. 

Drew Barrymore

Közismert tény, hogy Barrymore már nagyon fiatalon küzdött a függőséggel. 1985-ben Golden Globe-díjra jelölték a Kibékíthetetlen ellentétek című filmben nyújtott alakításáért. A nagyon fiatalon jött siker pedig hozta magával a gondokat: kilencévesen alkoholt, tízévesen marihuánát, tizenkét évesen pedig már kokaint fogyasztott rendszeresen. Drogfüggőségét először 15 évesen kezelték, aminek következtében középiskolai tanulmányait sem tudta elvégezni. Számos elvonós kitérő és kezelés után "újrakódolta" magát, s bár az utóbbi időben nem pattint percenként toplistás filmeket, producerként nagyon aktív, és kapott egy saját sorozatot, a Dél-kaliforniai diétát

Demi Lovato

(...) a drogot mindenhová el tudtam rejteni. Szó szerint felcsempésztem repülőkre is, és amikor az első osztályon mindenki elaludt, ott használtam, vagy kimentem a mosdóba. Ha pedig volt velem olyan ember, aki nem drogozott, és mindig figyelt rám, akkor is megtaláltam a módját, hogy kokainhoz jussak

– árulta el egy 2018-as interjúban Demi Lovato. Az énekesnő hosszú pihenőt tartott egy rehabilitációs intézményben. Utána, hogy más függők szemét is felnyissa, több interjúban is mesélt saját problémáiról. Elárulta, hogy 19 évesen csak a szer motiválta és hajlandó volt mindenkit, még az édesanyját is becsapni azért, hogy szívhasson, vagy ihasson. Jelenleg józan, saját bevallása szerint a sport és a jóga lett az új szenvedélye. Karrierje pedig tovább ível fölfelé, a drogokkal kapcsolatos történetei és új, józan élete még népszerűbbé tett rajongói körében. 

Ben Affleck

Affleck 2017-ben beszélt először alkoholproblémáiról, és hogy kezelteti függőségét, egy évvel később azonban visszaesett, a malibui The Canyon rehabilitációs központba került. A színésszel a The New York Times készített hosszabb interjút februárban, melyben egy film kapcsán mesélt problémáiról.

A kényszeres embereknek – én is ilyen vagyok – állandó, alapvető kellemetlenségérzetük van, amely elől megpróbálnak elmenekülni. Megpróbálod evéssel, ivással, szexszel, szerencsejátékkal vagy vásárlással jobb kedvre deríteni magad, de ez csak ront az életeden. Aztán egyre többet teszel annak érdekében, hogy ez a kellemetlenség megszűnjön. Akkor kezdődik az igazi fájdalom. Ördögi körré válik, amit nem tudsz megtörni. Legalábbis, ez történt velem

– mondta, majd elmesélte, hogy hosszú ideig viszonylag normálisan ivott, ám amikor szétesett a házassága – 2015-2016-ban – egyre többször nyúlt az alkohol után. A színész folyamatosan próbál szembenézni alkoholizmusával, jelenleg épp egy jobb periódust él meg saját bevallása szerint. 

Stohl András

Itthon is akad pár sikertörténet.  Legutóbb Curtis a média előtt járta meg a poklot, veszett össze zenésztársával Majkával, majd elvonóra ment és ma újra a sikerek határozzák meg a munkáját. Mégis az egyik legismertebb történet Stohl Andrásé, aki még a börtönt is megjárta, mivel drog és alkohol befolyása alatt balesetet okozott. A színész járt elterelésre is és a mai napig előadásokat tart a függőségről. Karrierje pedig nem is szárnyalhatna jobban, hisz a számos filmszerep mellett a TV2 egyik meghatározó arca lett, és sorozat sem nagyon készül az országban, melybe ő ne kapna szerepet. 

( Forrás: IGN, Times, Variety, Story magazin)