Sztarenki Dóra 2016-ban  tűnt fel először az RTL Klubon. Azóta már megnyerte a Konyhafőnök VIP-t tavaly év végén, most pedig a csatorna két egymást követő műsorában szerepel hétvégén. A színésznővel aktuális projektjeiről, tabutémát pedzegető sorozatáról, a karanténról és annak túléléséről beszélgettünk. Interjú.

Az RTL Klub szombati főműsoridejének két műsorában is szerepet kaptál. Milyen érzés?

Ezt egy szerencsés véletlennek könyvelem el. A Mellékhatást már régóta vártam, hogy műsorra kerüljön. Aztán nemrég megkerestek, hogy lenne-e kedvem a Made in Karantén zsűritagjának lenni.

Utóbbi műsort a koronavírus adta helyzet szülte. Mennyire érződött a forgatáson, hogy ad hoc jelleggel kellett elkészülni a háttérmunkálatokkal?

Nem árultak zsákbamacskát az RTL Magyarországnál, az elején megmondták, hogy nyilvánvalóan a jelenlegi helyzet miatt készítik a műsort, aminek az ötlete akkor született meg a fejükben. Az elején persze izgultam, hazudnék, ha azt mondanám, nem így volt. Nem volt könnyű feladat zsűrizni, Gáspár Laci és ByeAlex már nagyon rutinosak, jó volt figyelni őket, és tanulni tőlük, hogyan tudnak minden helyzetet profin kezelni.

Mi volt a legmeghökkentőbb produkció, amit láttál a műsorban?

Eddig egy srác végignyalt egy vécédeszkát, aztán kiszippantotta a lefolyóból a vizet. Később lesz egy bűvészfiú is, aki nagyon durva dolgokat csinál!

Négy eléggé elérő karakter van a zsűriben: Gáspár Laci, ByeAlex, Szabó Győző, és te. Könnyen meggyőzhető voltál, ha nem egyezett a véleményed a többiekével?

Eddig így vagy úgy, de mindig konszenzusra tudtunk jutni. Amíg vannak érveink, amiket egymásnak tudunk ütköztetni, meg lehet győzni a másikat.

Te hogy viseled a bezártságot?

Nagyon hullámzóan, próbálom a pozitív oldalát megfogni. Nehéz, mert hiányzik a színház, és fogalmam sincs, mikor áll vissza a korábbi rend. Megnyugtató, hogy van a Made in Karantén, de utána fogalmam sincs, mi lesz. Figyelem a külföldi híreket, hogy máshol milyen intézkedéseket hoznak, mennyi idő alatt csillapodott a helyzet náluk. Most nem áll az a közhely, hogy megszoksz, vagy megszöksz, ezt ki kell bírni. Ugyanakkor sokszor gondolok arra, a felmenőinknek mennyivel nehezebb helyzetekben kellett helytállniuk, gondolok itt például a háborúkra. Lehet, ez most picit furcsán hangzik, de nem szabad elfelejteni, hogy mindig lehet rosszabb.

Kialakult valamilyen új rutinod?

Próbálok arra figyelni, hogy kevésbé kapkodjak és rohanjak, mint ezelőtt, jellemző rám hogy túlvállalom magam, aztán szétesve érkeztem haza. Most reggel nem az az első dolgom, hogy a telefonomat nyomkodjam, míg megiszom a kávét, csak bámulok ki a fejéből, lassan ébredezem, nem sietek.

Beszéljünk egy picit a másik, jelenleg futó műsorodról az RTL-en, a Mellékhatásról. A sorozat, ami a béranyaság témáját járja körül, hangulatában és témájában is eltér a csatorna többi sorozatától. Ezt rizikósnak élted meg, vagy inkább inspirálónak?

Örültem, hogy végre van egy olyan sorozat, ami be mer vállalni egy olyan társadalmi témát, amit kábé tabuként kezelnek, pedig nagyon fontos lenne beszélni róla. Ma Magyarországon a csapból is az folyik, hogy aki teheti, vállaljon gyereket, folyamatosan különbözőféle családsegítő programokat hirdetnek, de arról már nincs szó, hogy mi van olyankor, ha egy nő nem tud természetes úton teherbe esni. Idehaza már lassan a lombikprogram is szitokszó, a béranyaságról még nehezebb beszélni, holott vannak olyan országok, ahol ez nem ördögtől való. Teljesen természetes, ha egy párnak igénye van rá, hogy saját gyerekük szülessen. Idehaza örökbefogadni olyan hosszas tortúra, hogy megértem, hogy sokan meggondolják előtte, kitegyék-e egyáltalán magukat ennek.

Milyen érzés volt ilyen neves színészekkel együtt dolgozni?

Nagyon jó volt mindenkivel a közös munka. Borzalmas és téves közhely, hogy akinek neve van a szakmában, azzal lehetetlenség együtt dolgozni, én nem így tapasztaltam. Teljesen mindegy, kinek milyen vastagon szedik a nevét az újságokban, ha belebújunk egy karakterbe, akkor munka van, dolgozni kell. Én nagyon élveztem a forgatást, és nagyon megszerettem az egész stábot.

Nemrég szerepeltél a Konyhafőnök VIP-ben, most a Mellékhatásban és a Made in Karanténban is. Melyiket élvezted a legjobban?

Egyértelműen a Mellékhatást, nekem az a munkám, hogy belebújjak mások bőrébe, ezt tartom a fő csapásiránynak, ez az, ami engem motivál. A Konyhafőnök VIP egy izgalmas tanulmányi kirándulás volt a gasztronómiába, egy életre szóló élmény, és még jól meg is tanultam főzni. Ettől függetlenül nem gondolkodom azon, hogy részt vegyek egy másik realityben. A zsűrizés teljesen más műfaj, ezt is nagyon élvezem, sokat tanulok a Made in Karanténnak köszönhetően.

Pedig én már pont azon kezdtem el gondolkodni, mikor fogsz feltűnni a Reggeliben műsorvezetőként. 

Vicces, hogy ezt mondod, régebben voltam a castingján. Nem tudom, nem szeretnék elzárkózni semmi elől, de én inkább a jó filmekre, sorozatokra, színházi darabokra, színészi kihívásokra várok.