Gordon Ramsay-nek van egy új tévéműsora, az Uncharted, amelyben mindenfelé utazgat a világban, és olyan ételeket fogyaszt, amelyek hozzávalói máshol szokatlan alapanyagnak számítanak, de pont ott nem. Így került egy louisianai mocsárba, ahol nutriaraguval kínálták.

A nutriát hódpatkánynak, illetve mocsári hódnak is hívják, így már talán érthető, miért nem ezeken a neveken szokták emlegetni. Magyarországon is igyekeztek divatba hozni a fogyasztását néhány évtizeddel ezelőtt, mert nem egy különösebben igényes állat, viszont elég szapora. Nem jött be, és mint a Wikipedia írja, „2010 óta kedvtelésből való tartása, szaporítása és forgalomba hozatala tilos, mivel az őshonos növény- és állatvilágra ökológiai szempontból veszélyes fajnak minősül”. Tulajdonképpen Ramsay séf jól tette, hogy evett ilyet.

Mint a videón Ramsay megjegyzi, lehet ezt az állatot bárminek hívni, de azért mégiscsak patkány marad. Ettől függetlenül ízlett  neki. „Olyan, mint a nyúl. Egyáltalán nem zsíros, semmi zsír sincs a számban. Komolyan mondom, ízletes.”

Ha követné a példáját, jó esélyekkel indulhat a vadászatnak, mert egyre több van belőle. Elkészítési mód itt, kedves anekdota itt.

Enne hódpatkányt?