Lékai-Kiss Ramóna az Ökumenikus Segélyszervezet A szeretet nem árt online kampányában a párkapcsolaton belüli erőszak ellen szólal fel, több hírességgel az oldalán. A színésznő/műsorvezetővel karitatív tevékenységeiről beszélgettünk, és arról is megkérdeztük, mit tenne, ha bántalmazó kapcsolatban találná magát.

Miért érezted fontosnak, hogy szerepet vállalj az Ökumenikus Segélyszervezet új kampányában?

Több éve segítem már az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Nem is gondolnánk, hogy a covid-okozta bezártság miatt milyen meredeken megemelkedett a családon vagy párkapcsolaton belüli erőszakos esetek száma. A karácsonyi időszakban talán még érzékenyebbek vagyunk az ilyen típusú felhívásokra, úgyhogy számomra nem volt kérdés, hogy szerepeljek ebben a kampányban is.

Nemcsak ennél a szervezetnél, máshol is szerepet vállaltál már karitatív kezdeményezésekben. Mióta jótékonykodsz?

Tiniként a veszprémi közgázzal segítettünk a rászoruló gyerekeknek, hajléktalanoknak szerveztünk gyűjtést.

Szerintem ha az ember úgy szocializálódik, hogy segíteni kell a rászorulóknak, teljesen természetesen, szinte láthatatlanul válik a karitatív tevékenység az élete részévé.

Most, ismert emberként arra gondolok, ha száz emberből csak egynek is segíteni tudtam, már megérte.

Te hol húzod meg a vonalat, szerinted mikortól lehet párkapcsolaton belüli erőszakról beszélni?

A kisfilmben sokféle mondat elhangzik, például az, hogy

a szeretet nem az, amikor ellenőrizget a párod, amikor szexre kényszerít, vagy fenyeget a gyerekeddel.

Bízom benne, hogy a legtöbb ember szerint a kisfilmben elhangzottak semmiképp sem lehetnek egy egészséges párkapcsolat velejárói. A vonalat mindenesetre nagyon nehéz meghúzni, amíg te nem vagy ott, nem éled át azt, amit az adott párkapcsolatban élők, nehéz rájuk húzni a vizes lepedőt. Volt egy időszak, amikor Rékasi Károllyal egy olyan házaspárt alakítottunk, ahol a férfi először csak érzelmileg, majd fizikálisan is terrorizálta a feleségét. Teljesen megdöbbentem, mennyi üzenetet kaptam ekkor olyan nőktől és tinédzserektől, akik hasonló élményeket szereztek.

Neked volt bármikor hasonlóban részed?

Szerencsére elkerült a dolog. Az az igazság, hogy elképzelni sem tudom, hogyan reagálnék erre. A pszichológusok szerint ez általában úgy kezdődik az erőszakos fél részéről, hogy elhiteti az áldozattal, hogy ez a normális.

Ha pedig elhiszed, hogy ez a normális, nagyon sok idő kell, hogy felismerd az igazságot.

Sokan ilyenkor titkolóznak, nem merik elmondani az anyukájuknak, testvérüknek, hogy mi történt velük. Pont ezért jó a mostani kampány, mert titokban is segítséget kérhetsz, elég egy kattintás.

Szülőként nem félsz, hogy a gyermeked egyszer hasonló helyzetbe kerül? Hogyan próbálod majd megvédeni őt az ehhez hasonló helyzetektől?

Mivel a fiam másfél éves, édesanyaként leginkább most arra koncentrálok, hogy megrágja az ételt, amit a szájába tettünk, a családon vagy párkapcsolaton belüli erőszak még nem foglalkoztat a fiam kapcsán, a mi családunkban hál' Istennek ezek nincsenek jelen. Ettől függetlenül természetesen édesanyaként nincs olyan dolog, amitől ne félteném a gyerekem, a legjobbat akarom neki.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Lékai-Kiss Ramóna: „Ha elhiszed, hogy ez a normális, nagyon sok idő kell, hogy felismerd az igazságot”

Megdöbbentette, mennyien írtak neki, amikor egy bántalmazó kapcsolatban élő nőt alakított Rékasi Károly oldalán a Barátok köztben.

47 · Nov 20, 2020 07:55am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments