Zöldlámpa címmel jelent meg életrajzi könyve Matthew McConaughey-nek, amiből nemcsak az derül ki, hogy a színész egy végtelenül szerencsés embernek érzi magát, aki szerint a világegyetem azon fáradozik, hogy boldog és teljes élete legyen, hanem az is, hogy a családja (elsősorban a szüleire viselkedésére gondolunk) korántsem nevezhető átlagosnak. 

A könyvből már a magyar és külföldi megjelenése előtt is cikkeztek, szóba került például, hogy McConaughey-t 18 éves korában molesztálta egy férfi, 15 évesen pedig belezsarolták szüzessége elvesztésébe

Az 51 éves színész szülei, Mary Kathleen és Jim McConaughey háromszor házasodtak össze és kétszer váltak el, apja szeretkezés közben halt meg.  McConaughey szerint szülei kapcsolata több mint viharos volt, amit a Zöldlámpa elején leírt jelenettel is alátámaszt: amikor Jim McConaughey munka után hazaért, és vacsorázni szeretett volna, ám végül látszólag minden ok nélkül borzalmasan összeveszett a feleségével, aki először egy telefonkagylóval vágta arcon a férfit úgy, hogy az orra vérezni kezdett, majd: 

Anyám az egyik konyhaszekrényhez szaladt, kikapott egy harminc centis szakácskést, és az apámra szegezte: Gyere csak, DAGADÉK! Felhasítalak a golyódtól a kobakodig! 

A családfő sem volt rest, ő egy ketchupos üveggel támadt a feleségére, de nem vágta hozzá, csak a szószt öntötte rá. Végül megnyugodtak, majd megölelgették egymást – így működött az ő szerelmük.

McConaughey pár oldallal arrébb azt írta le, milyen erőszakosan viselkedett az apja a színész bátyjával, Mike-kal. A báty és az apa éppen „csőgurítottak", ami azt jelenti, hogy valaki az autójával elmegy egy másik ember csőtelepére, és a saját autójára pakolva elrabolja a másik csöveit. Amikor McConaughey bátyjának nem volt kedve a lopáshoz, a 190 centis, 120 kilós apja rátámadt, de Mike sem hagyta magát: egy faléccel, egy marék kaviccsal, ami csak a keze ügyébe került, támadt vissza apjára, aki végül kidőlt.  Miután az apa magához tért, büszkeség és örömkönnyek jelentek meg az arcán. 

Attól a naptól Mike egyenrangú volt apával, és apa így is kezelte. Soha többet nem tette próbára Mike-ot, sem testileg, sem erkölcsileg, sem lelkileg. A legjobb barátok lettek. 

Később, amikor az apa megtudta, hogy Matthew fia fizetés nélkül távozott egy pizzázóból, szintén össze akart verekedni vele, hogy férfivá avassa, a színész azonban nem állt bele a helyzetbe, elkerülte a verekedést. Bár a Zöldlámpát olvasva McConaughey gyerekkori, apjához fűződő élményeinek egy jelentős része kendőzetlen erőszakosságról árulkodnak, a színész nem egy erőszakos, agresszív emberként emlékezik meg az apjáról, könyvében nyoma sincs neheztelésnek, sőt, szeretettel és elismeréssel beszél az apjáról.