Az RTL Klubon az Életünk története című tévéműsor második évada megy éppen. Ha eddig valamiért nem találkoztak volna vele, Friderikusz Sándor minden adásban két összetartozó embert interjúvol meg, az alanyokat pedig egy profi stáb alakítja át jövőbeli önmagukká. Na de kik ők, és hogyan dolgoznak?

Kikből áll a csapat?

Prosthetic supervisor: Novák Balázs; 

Key prosthetic artist: Erdész Franciska;

Haj-és parókakészítő: Hufnágel Mariann;

Prosthetic artist: Tesner Anna, Fekete Rita, Ipacs Szilvia, Volentics Ádám, Gazdag Ágnes;

Szobrász: Hardi Ágnes, Solti András;

Öntőforma-készítő: Kis Richárd Lajos;

Kontaktlencse-specialista: Bódor Erzsébet.

Mint az RTL Klubtól megtudtuk, az Életünk története öregítéseiért Novák Balázs és csapata felelt (a részletes névsort lásd a keretesben!). A szakembert a műsort gyártó Magyar Film- és Média Akadémia producere, Máté Krisztina kérte fel, hogy vegyen részt a produkcióban. 

Azt szinte meghatározni sem lehet, mennyi idő, amíg egy-egy alannyal elkészülnek, a folyamat ugyanis két részből áll. A műsor felvétele előtti hónapokban a szereplők arcáról egy speciális anyag segítségével mintát vettek (ez az a kék színű szilikonanyag, amit a műsor közösségimédia-oldalain is látni a werkfotókon), majd ezt a mintát felhasználva készítettek egy gipszöntvényt, és ezen dolgozták ki a műsorban is látható maszkokat. Kihívást csak egyszer, a maszklevétel folyamata alatti „bezártsági érzés” jelentett mind a stáb, mind az alany számára. 

Hogy érzékeltessük a feladat összetettségét: Balázs és csapata egy átlagos, öregítéssel kapcsolatos projektben egy ember arcának elkészítését egy-másfél hónap átfutási idővel vállalja. Ebben benne van az egyeztetés, a kitalálás és a technikai kivitel is. Az Életünk történetében két hónap alatt kellett a két évad összes szereplőjét ugyanilyen minőségben szállítaniuk.

Egy-egy epizódhoz a szereplőket két szakaszban öregítik a felvétel napján: az első fázisban két órát, a másodikban négy órán át dolgoztak a szakemberek. A szereplők maszkjai párhuzamosan, de egymástól elkülönítve készültek, eközben pedig 

minden olyan tárgyat, amiben esetleg megláthatná magát a szereplő – így tükröket, tükröződésre alkalmas felületeket – lefedtek, és olyan apróságokra is figyelni kellett, hogy például a mosdókban lévő tükrökön is molinó legyen.

Így érik el, hogy a páros valóban akkor és úgy lássa meg egymást először, ahogy azt a nézők is látni fogják az adásban.   

A maszkok készítése előtt Nyári Gábor kreatív producer, Varró Szabolcs főszerkesztő és csapata alaposan kikérdezte a résztvevő párokat: feltérképezték a családfát, rengeteg fényképet néztek meg a felmenőkről, és ezeket is figyelembe véve készültek el a maszkok, így kerültek elő olyan apró részletek – például bőrfoltok, jellegzetes ráncok, vagy hajviselet –, amikre aztán az alany az adásban csodálkozik rá. 

A felvételi napon a maszk került fel elsőként a vendégek arcára, majd a haj/paróka, legvégül pedig ruha következett. A szereplőkkel előzetesen készült interjúkban szóba került a szülők, nagyszülők öltözködési stílusa is, volt, aki mutatott ruhákat. Ezeket, valamint a kapott fényképeket is figyelembe véve alakította ki Cserjés Csaba stylistcsapata a műsorban is látható jelmezeket.

Előfordult viszont már olyan, hogy a saját „kollekcióból” érkezett egy ruhadarab: például Peller Mariann tudatosan készül az öregkorra, és már most vásárol olyan ruhákat, amiket majd idősen hordani szeretne – ez egyébként annak az adásnak egyik emlékezetes pillanata is volt. 

Az Életünk története hétfő este 22:15-kor kezdődik az RTL Klubon, a következő adásban Cseh Lászlóék fognak szerepelni.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Így alakulnak át a szereplők az Életünk történetéhez

Hónapokig tartó munka, családi fotók és molinóval letakart tükrök segítik, hogy tökéletes legyen a meglepetés.

13 · Mar 28, 2021 05:48pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments