A múlt hét pénteken, április 9-én reggel elhunyt Nikki Grahame brit realitysztár. Itthon nem sokan ismerték őt, de Nagy-Britanniában a Big Brother által 19 évad alatt kitermelt sztárok közül a legismertebbek közé tartozott, és a műsor kanadai verziójában is feltűnt egyszer. Nem valószínű, hogy Magyarországon sok lap megemlékezne a haláláról, pedig Grahame története sok szempontból nagyon tanulságos lehet sokaknak.

Muszáj előrebocsátanom egy személyesebb hangvételű bekezdést, mert sors úgy hozta, hogy Nikki Grahame karrierjét én nagyjából 15 éve kísérem figyelemmel. 2006-ban ment a briteknél a Big Brother 7. évada, addigra itthon lepörgött már a műsor és a Való Világ is kifulladóban volt. A hazai adások alapján azt állapítottam meg, hogy ezek a műsorok engem nem kötnek le, de 2006-ban az akkor újdonságnak számító YouTube-on találtam egy Big Brother-részletet, ami rádöbbentett, hogy ebben a műfajban sokkal több van, mint amennyit a magyar kereskedelmi televíziózás hőskora ki tudott hozni belőle, és onnantól kezdve realityrajongó lettem. Mindezt Nikki Grahame alábbi, a mai napig legendás kiakadása okozta: arról panaszkodik, hogy egyik játékostársa megette az összes kukoricapelyhet. A legjobb rész 0:40-nél kezdődik.

A fenti videó jól mutatja, miért lett Nikki Grahame egy csapásra roppant népszerű: iszonyatosan viccesen tudott panaszkodni-hisztizni bármiről. A leghíresebb jeleneteiben fázik, nem hajlandó ásványvíz helyett csapvizet inni, nem indul be az mp3-lejátszója, nem akar részt venni a közös feladatban, illetve bepöccen, mert frissen érkezett játékostársa kiesőnek jelölte. Nem szeretem az ikonikus szót, de a Who Is She?-videóval kapcsolatban nem tartom túlzásnak.

Ez a különleges idegrendszerű és felejthetetlen stílusú figura megosztotta a közönséget, de rajongtak érte annyian, hogy végül az ötödik helyen fejezte be a vetélkedőt. Csak ezután vállalta fel a nyilvánosság előtt betegségét, illetve annak súlyosságát: Grahame 8 éves volt, amikor a szülei elváltak, és röviddel ezelőtt anorexia nervosa alakult ki nála. Még kamaszodni is alig kezdett, amikor már olyan súlyosan koplaltatta magát, hogy intézetbe kellett vinni, ahol csöveken keresztül táplálták. Ennek következtében a menstruáció be sem indult nála, és a melle sem fejlődött ki, a társadalombiztosítás fizetett számára később egy mellműtétet. Huszonéves korában az állapota javult, ekkor került be a Big Brotherbe, bár utólag azt mesélte, hogy még ekkor is hatalmas erőfeszítés volt számára például, hogy a realityházban élve mások előtt kellett ennie.

Betegségéről két könyvet is írt, és őszinteségét igencsak értékelte a brit nagyközönség. 2010-ben az addigi legnépszerűbb Big Brother-játékosoknak rendeztek egy újabb Big Brothert, és Grahame a második helyezett lett, azaz a műsor első 11 évének második legnépszerűbb személyiségévé választották.

Az azóta eltelt 10 évben Grahame itt-ott vállalt szerepléseket, és tavaly év vége felé azzal került be a hírekbe, hogy a közösségi médiában egyre gyakrabban írta, hogy mennyire nehezen bírja a covid miatti bezártságot. Táplálkozási zavarai és más mentális problémái roppant súlyos formában jelentkeztek újra, és a GoFundMe nevű oldalon gyűjtöttek neki pénzt, hogy egy intézetbe vonulhasson.

Be is vonult, édesanyja ekkor nyilatkozta azt a This Morning című műsorban, hogy bezártság miatt vészesen súlyosbodott Grahame anorexiája, elszigetelve érezte magát és nem evett. Sajnos az intézetbe túl későn jutott be, és már nem tudták megmenteni az életét. Mindössze 38 éves volt, és a sajtó, többek között a The Sun cikke, illetve a Sky News videója arra hívja most fel a figyelmet, hogy a koronavírus miatti korlátozások mennyire megnehezítik a mentális problémákkal élők mindennapjait: Nikki Grahame emiatt halt meg. Az alábbi az egyik utolsó Instagram-posztja, tavaly nyári, és jól látszik rajta, hogy a jobb oldalon álló Grahame már ekkor is milyen rossz állapotban volt. Többször is írtunk már anorexiából meggyógyult fiatal nőkről, nos, Nikki Grahame nem tartozott ezen szerencsések közé, őt elvitte a betegség.

És még egy megjegyzés a végére: a brit Big Brother első számú legnépszerűbb játékosa, aki a realityszereplésből a legsikeresebb nemzetközi karriert tudta kovácsolni, szintén nő volt és szintén tragikusan korán elhunyt: ő 27 évesen, rákban. Jade Goodyról halála idején, 2009-ben rengeteget írtunk, a legutóbb modellkedő fiával kapcsolatosan került szóba.