Nemrég adták ki az első előzetest a Ridley Scott rendezésében készülő House of Gucci című gyilkossággal megspékelt drámához, melyben a Paolo Guccit alakító Jared Letót a felismerhetetlenségig elmaszkírozták. A hamarosan mozikba kerülő hollywoodi film kapcsán összegyűjtöttük azokat a színészeket, akik Letóhoz hasonlóan drasztikusan megváltoztatták a testüket egy-egy filmszerep kedvéért.

Jared Leto

Vannak olyan filmcsillagok, akik az egészségüket is képesek veszélyeztetni a tökéletes alakításért cserébe: egyesek hetekig koplalnak, mások feltűnően sokat híznak, de vannak olyanok, akiknek sminkmesterek segítenek az adott karakter megformálásában. A Gucci-film előzetesét elnézve Jared Leto igazi kaméleonnak számít. Az Oscar-díjas amerikai színész a Rómában forgatott mozifilmben a Gucci-márka egyik atyjának, Aldónak a fiát játssza, aki kopasz és túlsúlyos is, ám Leto ehhez a szerephez nem hízott több tíz kilót, öltözékét csupán kitömködték – írja a huffpost.com.

Bár sokakat megdöbbentett a drámai átalakulásával, nem a House of Gucci az első film, amely miatt Jared Leto vállalta, hogy teljesen felismerhetetlenül áll a kamerák elé. Az Oscar-díjas színész a 2007-es Chapter 27 című filmben kapott szerepéért mintegy 30 kilót szedett fel. A moziban John Lennon gyilkosát, Mark David Chapmant alakította.

Natalie Portman

Ahhoz, hogy a 2010-es Fekete hattyú című filmben az ártatlan és kecses balett-táncost, Nina Sayers-t alakíthassa, Natalie Portmannek rengeteg mindenen keresztül kellett mennie. Az Oscar-díjas amerikai színésznőnek szigorú diétát kellett tartania, 9 kilót adott le, de mivel alapból vékony alkatú, így a produkcióhoz csont és bőr lett. Portman, aki a diéta mellett napi öt-nyolc órán át gyakorolta a balettet, kinézetével a filmrendezőt, Darran Aronofsky-t is megrémítette. A színésznő korábban úgy fogalmazott, a forgatás idején úgy érezte, az életével játszik. Úgy fogalmazott: azt hitte, meg fog halni – írja a huffpost.com. Az az alakításáért végül Oscar-díjat kapott.

Christian Bale

Drasztikus súlyváltozással járó szerepet Christian Bale több alkalommal is kapott. Az Oscar- és Golden Globe-díjas brit színész egy igazi átváltozóművész: az első döbbenetes átalakulást a 2004-es A gépész című filmhez vállalta, csontsoványra fogyott: összesen 27 kilót adott le. A mérleg aztán mindössze 54 kilót mutatott alatta – írja a Men's Health. Nagyjából fél évvel később azonban már igazi izomkolosszusként mutatkozott, a Batman: Kezdődik! című film miatt gyúrta ki magát, ehhez a szerephez 45 kilót hízott. A 2013-as Amerikai botrányban már sörpocakkal látható. Eddigi pályafutása során a legkövérebb a 2018-as Alelnök című alkotásban volt. Mindezek után úgy döntött, nem vállal több olyan szerepet, amelyhez drasztikusan híznia vagy fogynia kellene.

Gwyneth Paltrow

Úgy tűnik, nem őriz túlságosan szép emlékeket A nagyon nagy ő című film forgatásáról Gwyneth Paltrow, aki nem tagadja, utálta, hogy tökéletes alakját teljesen egészében el kellett takarnia a 2001-es mozifilmhez. Az Oscar-díjas színésznő egy túlsúlyos nőt alakított. Úgy tudni, négy órába telt, mire átmaszkírozták minden porcikáját. Paltrow-ot az utcán sem ismerték fel így. Elmondása szerint ezt a szerepet szerette a legkevésbé, vagy ahogy ő fogalmazott: az egész katasztrofális volt – írja a Daily Mail.

Tom Hanks

A 2000-ben megjelent Számkivetett című alkotás kedvéért Tom Hanks előbb hízókúrába, majd fogyókúrába fogott. A filmben egy olyan férfit alakít, aki egy repülőgép-szerencsétlenséget követően egy trópusi szigeten küzd az életben maradásért. Hanks ezért a főszerepért előbb 22 kilót hízott, a forgatás alatt pedig 25 kilótól szabadult meg, a szakállát és a haját is megnövesztette – írja a cheatsheet.com. Hanks-et színészi alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb színész kategóriában.

Renée Zellweger

Ahhoz, hogy a szőke szingli, Bridget Jones bőrébe bújhasson, Renée Zellweger körülbelül 14 kilót hízott a CBS News információi szerint. A romantikus vígjáték miatt leállt az edzéssel, kalóriadús étrendet követett. Hízókúrát kétszer is kellett tartania az első két rész miatt, ám a pluszkilókat később leadta.

Joaquin Phoenix

 Az igazán elhivatott színészek bármire képesek egy főszerep kedvéért, élő példa erre Joaquin Phoenix. Az Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész nagy kockázatot vállalt: Joker szerepéért megközelítőleg 24 kilót adott le. A 2019-es alkotásban a bordái is kilátszottak. Phoenix nem tagadta, a fogyás nagyon megviselte elmondása szerint majdnem beleőrült. Az alakításért egyébként Oscar-díjat kapott.

Az összeállításunkban felsorolt színészeken kívül számos filmcsillag van még, aki igazi átváltozóművésznek számít. Matthew McConaughey a 2013-as Mielőtt meghaltam, John Travolta a 2007-es Hajlakk, Rooney Mara a 2011-es A tetovált lány, Ryan Reynolds a 2004-es Penge – Szentháromság, Jake Gyllenhaal a 2015-ös Mélyütés,  Tom Cruise pedig a 2008-as Trópusi vihar című film kedvéért alakult át.