Feloldódni látszik a divatiparban a tökéletességre való törekvés. Egyre több különleges karakterű modell kerül a figyelem középpontjába, közülük mutatunk be néhányat. Olyanokat, akik valamilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal élnek együtt. 

A cikket a milánói divathét ihlette, ahol a Fendi és a Versace közös divatbemutatóján színpadra lépett Kate Moss lánya, a 19 éves Lila. Bár a fiatal modell remekül festett a barokkmintás fürdőruhában, és az aranyszínnel szegélyezett, válltöméses blézerben, a nézőknek mégsem ezen akadt meg a szeme: Moss combján egy úgynevezett OmniPod látható, mely nagyban megkönnyíti az 1-es típusú cukorbetegséggel élők mindennapjait. Ez a vezeték nélküli inzulinpumpa ugyanis szükség szerint adagolja az inzulint egy bőr alá juttatott katéteren át.

Nézzünk még olyan modelleket, akik bátran felvállalják a betegségüket

Caitin Stickels – macskaszem-szindróma

Stickels úgynevezett macskaszem-, vagy más néven Schmid–Fraccaro-szindrómával született. Ez a ritka kromoszóma-rendellenesség olyan eltorzulásokért felelős, mint a szájpadhasadék, illetve a szem egyik részén lévő apró hiány, amely a jellegzetes tekintetért felelős. A fiatal nő megjelenésére az Instagramon figyeltek fel, mostanra pedig több híres újság címlapján is szerepelt, például a V magazinban.

Madeline Stuart – Down-szindróma

Az ausztrál származású Madeline Stuartot semmi sem akadályozhatta meg abban, hogy valóra váltsa álmát, és profi modellé váljon. Első nagy sikerét egy 2015-ös sportruházati kampány hozta el, ami után egyenes út vezetett a New York-i divathét kifutójára.

India Janee –  Treacher Collins-szindróma

Az atlantai India Janee Treacher úgynevezett Collins-szindrómával született. Ez egy olyan genetikai rendellenesség, amely a fül, szem, arccsont és az áll deformitásával jár. A fiatal lány édesanyja is ezzel a betegséggel küzdött, melyet egy dédnagyszülőjétől örökölt. Janee mindig is modell akart lenni, hogy olyan megjelenésű nőket képviselhessen, akik eltérnek a megszokottól. 

Blake Beckford – fekélyes vastagbélgyulladás

Bár ez a férfi nem Crohn-beteg, hanem fekélyes vastagbélgyulladása van, a hasára szintén sztómát varrtak, és kolosztómiás zacskóval kell élnie. Testépítőnek indult, ám az edzést a betegsége miatt nem folytathatta, így fitneszmodell lett belőle.