Döbrösi Laurának szívügye a fenntarthatóság. A színésznővel a JOY Social Media Award díjátadóján (az #ökoharcos kategóriában volt jelölt) találkoztunk, ahol röviden arról beszélgettünk, ő hogyan próbálja tudatosan élni a hétköznapjait.

Ha jól tudom, nem szívesen vásárolsz új ruhákat, számtalanszor megfordulsz például turkálókban.

Pontosan! Nem hiszek abban, hogy minden héten ruhaüzletbe kéne járnom a legújabb kollekciókért!

Erre a díjátadóra is a nagymamám ruhájába jöttem, mely azért is különleges, mert gyerekkoromban ebben játszottam királynőset.

Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a second hand menő. Néha a barátnőimmel is cserélgetünk darabokat. Az, hogy egy ruhának története van, hogy ezt valaki szerette, hordta és élt benne csak emel az értékén. Jó lenne, ha a jövőben az lenne ciki, ha újat veszel, és az a trendi, ha használtban járkálsz.

Hogyan óvod még a környezetet?

Hetente, másfél hetente egyszer járok vásárolni, akkor is célirányosan, legtöbbször piacra. Nem költök csomagolásra, nem veszek import zöldséget, gyümölcsöt. Magamra főzök, nem rendelek. Nem használok olyan vegyszereket, melyekre rá van írva, hogy élővizekre veszélyes.

A sminktermékeidet is így választod?

A hétköznapokban egyáltalán nem sminkelem magam, amikor tudom, hogy eseményre megyek, felteszek egy alapot, de akkor sem viszem túlzásba a dolgot. Amiket használok, mind természetes anyagokból készültek, nem tartalmaznak hozzáadott adalékot. A sminklemosót például olívaolajra cseréltem.

Mit tanácsolsz azoknak, akik még csak ismerkednek a fenntarthatósággal és a környezettudatossággal?

Nézzetek körül otthon, és lássátok, hogy mi minden van már. Ha mondjuk van kulacsotok, felesleges újat vásárolni, csak mert szép a mintája. Szerintem a féktelen vásárlás, és a rengeteg felesleges termék felhalmozása óriási bajt okoz.

Az influenszernek, és hírességnek továbbra is nagy a felelőssége, mert ha ebből a pozícióból beszélsz, valószínűleg figyelni fognak rád, és talán utánozni is fognak.

Én ezért is kezdtem el erről beszélni! Több mint húszezer emberhez szólhatok az Instagramon arról, miért és hogyan kell óvnunk a környezetünket.