Rendhagyó koktélpartin mutatta be új, Keverd, rázd, öntsd! – Klasszikus koktélok, egyszerűen, mindenkinek című könyvét Kocsis Lilla és Nagy Zoltán, a világ legjobb 50 koktélbárja közé sorolt Boutiq Bar tulajdonosa. Az eseményen a Szex és New York című sorozat két magyar hangja, Spilák Klára és  Létay Dóra keverte ki karaktereik, Carrie Bradshaw és Samantha Jones egyik kedvenc italát, a Cosmopolitant. A színésznők a Velvetre is szántak időt, hogy kifejtsék véleményüket a nagy sikerű széria folytatásáról, az És egyszer csak... című 10 részes minisorozatról.

A Szex és New Yorkban szinkronizált karaktereitekhez hasonlóan ti magatok is élitek a 'cosmopolita' létet?

Létay: Amikor elkezdtük szinkronizálni a sorozatot, előfordult, hogy csajos programokat is szerveztünk négyen. Ha nem is koktélozni, de munka után beültünk ebédelni, és ment a csacsogás, eszmecsere mindenről. Ez nagyon jó volt. Ma már külön veszik fel az összes szereplőt, így ez már nem jöhetne létre. Nem mellesleg az új sorozatban én már benne sem vagyok.
Spilák: Én magánemberként, hasonlóan Carriehez, elég közösségi ember vagyok. Imádok beszélgetni, előbb kapom fel a telefont, minthogy levelezgetésbe kezdjek. Sokkal személyesebb, és gyorsabban is tudom átadni, amit szeretnék. Hetente több alkalommal is beülök valahova a barátaimmal, ez nagyon feltölt. Akár nevetünk, akár valamilyen szomorúságunkat, esetleg pasis ügyeinket osztjuk meg egymással, nekem ez hozzátartozik a mindennapjaimhoz.

Mi a helyzet a divatos öltözködéssel, vásárlással?

Létay: Én szeretek néha vadászgatni, főleg, miután szanálom a régi ruhadarabjaimat. A pandémia alatt azonban elszoktam ettől. A színház is parkolópályára került, így nem a vásárolgatás mostanában a legfőbb elfoglaltságom.
Spilák: Én imádok. A Carrie-féle cipőmániát nem tudom magaménak mondani, nem érdekelnek a lábbelik, de mániám, hogy minden alkalommal csinosan menjek ki az utcára. Szerintem egy színésznőnek mindig oda kell figyelnie arra, hogy néz ki, mert valamiféle ideált testesítünk meg az emberek szemében. Sminkelni is rendszeresen sminkelek, kivéve nyáron, amikor nyerek egy kis természetes színt.

Említettétek a pandémiát. Ti hogyan éltétek meg a színházak bezárását?

Létay: Sok produkció nem valósult meg, nekem jelenleg egyetlen szerepem van a Veres 1 Színházban, az Acélmagnóliákban. Mindenki fut a pénze után, a színházak próbálják újraéleszteni a társulataikat, leginkább az elmaradt darabokat pótolják.
Spilák: Nekem inkább filmes és szinkronos munkáim vannak. A filmezés szerencsére csak rövid időre állt le, utána szigorú biztonsági intézkedések mellett ismét elindultak a forgatások.

Úgy látom, elég közel álltok egymáshoz. A Szex és New York szinkronizálásának ideje alatt köztetek is szorosabb barátság szövődött?

Spilák: 
Persze, abszolút. Nagyon jókat nevettünk a felvételek során. Nyilván nagyon más emberek vagyunk és nem mindenkivel lett olyan szoros a viszony négyünk közül, de Dórával mondhatom, hogy barátnők lettünk a sorozatnak köszönhetően.

A szinkronrendezők a filmbéli karakternek megfelelően, vagy hangtónus alapján választják a színészt?

Spilák: Inkább karakterre. Azt gondolom, a rendezők ismerik ezt a szakmát, a színészeket, akikkel dolgoznak. Mindenki ott van a fejükben, és ha meglátnak egy figurát, tudják, hogy ki az a 3-4 ember, aki passzol rá. Sarah Jessica Parkerrel mi például külsőre is hasonlítunk. Kaptam olyan megjegyzést is, hogy az övénél jobb az én hangom Carrie figurájához.
Létay: Sharon Stone kapcsán is ezt mondták annak idején. Básti Julitól lett az Elemi ösztön című film olyan revelatív, mert az eredeti színésznő hangja sokkal kevésbé izgalmas.

Mit szóltatok hozzá, hogy nem lett harmadik Szex és New York-film?

Létay: Számomra már a második film is csalódás volt, nem tudtak érvényes sztorit kitalálni ennek a négy karakternek, inkább átment egy sivatagi divatbemutatóba. Gondolom most, hogy ennyi idő eltelt, újra lehetett értelmezni ezeket az ötvenes nőket. De ezt a sorozat kapcsán már csak Klári tudja...

Tényleg, mit szólsz, hogy Samantha karaktere már nincs a sorozatban?

Létay: Van, aki tőlem kérdezi, hogy miért vesztünk össze Carrie-vel. Teljesen abszurd... Én egyébként elhiszem, hogy Kim Cattrall azt érezte, kinőtt már ebből a szerepkörből, vagy elmondott benne mindent. Én szívesen csinálnám újra, érdekelne is, hogy mi van vele, de ő idősebb volt a többieknél, így meg tudom érteni, hogy nem érdekelte már a szexi nő karaktere.

Mindenesetre Samantha karakterének aranyköpései a mai napig feledhetetlenek...

Spilák: Nekem az van meg Samanthából, amikor az egyik, éppen aktuális pasijával elkezdenek szexelni, majd azt mondja: „jöhetsz!", mire a pasi válaszol: „már bent vagyok". Hát én kész voltam.
Létay: „Képzeljétek, akkora, mint egy bébirépa!". Hát, nagyon jókat nevettünk…

Megnéztétek utólag a kész részeket? 

Létay: Persze, annyit játszották! A mai napig ismétlik. Ha meglátom, most is ott ragadok. Szeretem hallani magunkat, úgy gondolom, profi munkát végeztünk Nikodém Zsigmond szinkronrendezővel. Az új sorozatnak is csak akkor kezdek neki, ha kijön szinkronnal.

Tudni már, hogy abból mikorra várható a szinkronos verzió?

Spilák: Eddig öt részt szinkronizáltunk le. A nézők kérdezték az HBO Facebook-oldalán, de még maga a csatorna sem tudta megmondani. Idén már biztosan nem. Szerintem először próbálják eredeti nyelven nézetni a sorozatot a nézőkkel.

Eddig mi a te véleményed a sztoriról? Ami Biggel történt, ahogy Samanthát kiírták...?

Spilák: Szerintem a karakterhez nem méltó módon írták ki Samanthát. Ő nem az a fajta nő, akit ha lecserélnek, mint sajtóst, megszakítja a barátságot. Én egyébként majdnem biztos voltam benne, hogy kiújul nála a rák és meghal.

És Big halála?

Spilák: Jó ötletnek tartom, hiszen nehéz lett volna 10 részen keresztül azt továbbvinni, hogy mennyire boldogan élnek Carrievel. A válás nem jöhetett szóba, hiszen mindig elmondták, hogy élete nagy szerelme Big. Gyereket sosem akartak, ezért ezt a vonalat sem igen lehetett volna behozni. Így viszont Carrienek újra kell gondolnia az egész életét, új kihívásokkal kell szembenéznie és meg kell próbálnia megtalálni ismét a boldogságot, amiért korábban is annyit harcolt.

Sok kritika érte azonban Big halálának körülményeit. Ti mit gondoltok erről?

Létay:  Ez kicsit olyan, mint amikor az Othellóban a címszereplő megfojtja Dezdemónát, aki utána még elmond egy monológot. Ha infarktust kapsz, összeesel, és vége.
Spilák: Carrie reakciója ugyanakkor nehéz kérdés. Én is tuti leblokkolnék, ha a szemem előtt történne. Szerintem egyéne válogatja, hogy valakinek van-e akkora lélekjelenléte, hogy azonnal hívja a mentőket és elkezdi az újraélesztést. Én speciel nem is tudom, hogyan kell újraéleszteni valakit. El sem hinném hirtelen, hogy mi történik.

Az új sorozatban neked milyen változások szúrtak szemet?

Spilák: Ami számomra a legnagyobb változás, hogy megszűnt a narráció. Korábban az egész sorozatot narráltam, mindig fűztem valamit a történésekhez, miközben írtam a cikkeimet. Most nem tudom, hogy mi történik a csajokkal, mert nem kommentelek semmit. Megdöbbentem vettem észre például, hogy megsüketítették Steve-et...
Létay: Hogy mit csináltak?!
Spilák: Hát, Miranda alkoholproblémákkal küzd, Steve meg süket. Viszont behozták a fiatalabb generációt, ami pedig tök jó. Érdekes az is, hogy Carrie bekerült egy podcastbe, ahol azt várják tőle, hogy beszéljen a szexről. Ott szembesül azzal, hogy egészen más írni, mint beszélni arról, hogy milyen b***ni vagy maszturbálni. Az első részben például megkéri Biget, hogy masztizzon előtte, mert aztán beszélnie kell róla a podcastben.

A New York Times kritikája szerint két, egymással ellentmondásos szálon fut a sorozat, amit nem tudtak jól összehangolni. Az egyik, hogy hogyan küzdenek meg a szereplők az 50-es éveikben felmerülő problémákkal. A másik a mai korban nagy figyelmet kapó egyenlőség és diverzitás fontossága, a különböző genderek kiemelése. A kritika szerint utóbbi túlságosan hangsúlyos és a főszereplők történetéhez nem kapcsolódik, így szétesik a sorozat, és valójában nincs meg a sava-borsa, ami a régi sorozatot jellemezte. Erről mit gondolsz Klára?

Spilák: Maximálisan egyetértek. Kicsit átment a sztori Született feleségekbe. Ez a sorozat mindig a szabadságról, a szabadszájúságról és a bátorságról szólt. Ez a szereplők 50-es éveiben már nem ugyanúgy működik. Így aztán óhatatlanul sokkal inkább a családi problémák, a gyerekekkel kapcsolatos dolgok kerülnek előtérbe, és persze a korral járó nehézségek, legyen az akár fizikai, akár lelki kérdés. Ugyanakkor azt a savat-borsot vissza kell csempészni valahogy, amit az újabb karakterektől várunk. Ennek a kettőnek az összefésülése sajnos tényleg nem sikerült tökéletesen. Mégis, a sorozat sokkal jobb annál, mint amit vártam. Helyes és szerethető. Én azt hittem, ebből már nem lehet többet kihozni.

A színésznők elég jó formában vannak. Szerintetek mi áll a háttérben?

Spilák: Én nagyon meglepődtem, sokkal jobban néz ki Parker és Nixon is, mint az előzetes fotók alapján gondoltam. Nyilván szét vannak plasztikázva, de legalább nem látszik rajtuk. Ellentétben a Charlotte-ot alakító Kristin Davis-szel.
Létay: Sajnos igen. Joker-szindróma.
Spilák: Szerintem az amerikai filmsztároknak ez már szinte kötelező. De ezek a beavatkozások nem mindig sikeresek. Elég ha Renée Zellwegert vagy Meg Ryant nézzük. Jennifer Annistonon és Lopezen viszont egyáltalán nem látszik...
Létay: Nekem ez azért furcsa, mert közben mindenki tudja, hogy hány évesek...

Samantha karaktere a korábbi sorozatban pártolta a botoxot. Dóri, te hogyan állsz ehhez a kérdéshez?

Létay: Nem pártolom a dolgot. Annyira rettegek a tűtől, nekem hozzá nem érhetnek az arcomhoz. Én havi rendszerességgel járok kozmetikushoz, pakolásokat, jó krémeket használok, és arcmasszázst is rendszeresen csinálok magamnak. Rettegnék attól, hogy egy plasztikai beavatkozás után más nézne rám vissza a tükörből...
Spilák: Ennek az a csapdája, hogyha egyszer elkezded, nem tudod abbahagyni. Kénytelen vagy újra és újra elmenni, mert különben megereszkedik az arcod. Egy idő után pedig egyre merevebb leszel. Bár én nem idegenkedem a szépészeti beavatkozásoktól, nagyon megnézném, hogy pontosan mi az, és ki csinálja.

A Szex és New York  óta ti állandó hangjai vagytok Sarah Jessica Parkernek és Kim Cattrallnak. Utóbbival hol találkozhatunk legközelebb?

Létay: Samantha szerepén túl összesen három alkalommal szinkronizáltam Cattrallt. A Szellemíró című 2010-es filmben, a 2016-os A vád tanújában, valamint a Piszkosul gazdagok című, 2020-as sorozatban. Utóbbit még nem adta le a TV2. A sorozatnak Cattrall nemcsak a főszereplője, de producere is volt. A karaktere egy hihetetlenül magabiztos családanya, aki folyamatosan hazudik, mint egyházalapító. Valójában egy pénzmosodát működtet. Bűntényekkel és gyilkosságokkal tűzdelt, izgalmas sorozat egyébként.

Klára, te is sokat szinkronizáltál a Szex és New York előtt és után is, Parkernek is többször kölcsönözted a magyar hangját egyéb filmekben. Bár már beszéltünk arról, mennyi értelme volt vagy sem, te összességében örülsz a folytatásnak?

Spilák: Igen! annyira az életünk része volt évekig, imádtuk, szerettük ezt a sorozatot. Engem a mai napig Carrie Bradshawhoz kötnek.

Említetted, hogy külsőleg hasonlítotok is. Személyiségében is hasonlítasz Carrie Bradshaw karakterére?

Spilák: Sok mindenben. A szabadság és a boldogság utáni vágy bennem is nagyon erősen megvan. De volt egy Samanthás korszakom is. Az azonban egy idő után kevés lesz, kiüresedsz. Van egy-egy jó affér, de ennyi. Lelkileg semmi pluszt nem kapsz tőle.
Létay: Én néha irigyeltem Samanthát, ahogy kezeli a pasikat. Vele ellentétben én ugyanis inkább lelkizős típus vagyok. Ahogy Klári mondaná: „Egy drámakirálynő!”.