Petárdadurrogtatás, tűzijáték, trombitaszó: szilveszter éjjelén hangok hada hirdeti az újév jöttét, az emberek színes holmikban, különböző kellékekkel vonulnak utcára, hogy elbúcsúztassák az óévet, és köszöntsék a következőt. Legalábbis a pandémiát megelőző időszakban ez volt a jellemző, az új szabályozások pedig idén is többeket csalhatnak a szabadba. Ez azonban kevésbé jó hír kis kedvenceinknek, a petárda-stop feloldásával ugyanis ismét többszörösen kitetté válnak a robbanószerű, számukra rémisztő hangoknak.

Demcsák Zsuzsának hét éve van meg a kiskutyája, Panni. Az imádni való kis keverék hat hetesen került a műsorvezetőhöz, azóta hűséges társa. Szilveszterenként mindig olyan programot választ a család, amelyen Pannika is részt vehet.

Őt nem lehet egyedül hagyni, évről évre jobban fél a petárdázástól, erős hangoktól. Ilyenkor szorosan hozzánk bújik, 20 centire sem mozdulhatunk arrébb. Legtöbbször olyan helyre megyünk ünnepelni, ahova őt is vihetjük, ha azonban nagy ritkán ez nem lehetséges, akkor a szüleim vigyáznak rá

– árulta el Demcsák.

Kriston-Csigás Zoltán állatpszichológus szerint kutyája válogatja, hogy melyikőjük számára mennyire traumatikus élmény egy szilveszteri durrogtatás.

Ha egy kutyának gyengébb az idegrendszere és nincs hozzászoktatva a hangosabb zajokhoz, akkor okozhatnak problémát a tűzijátékok, petárdák. Ezek a hangok csak abban az esetben jelentenek a jószágnak tartós traumatikus élményt, ha egy fizikálisan őt ért negatív élményhez, például lőtt sebhez köti azokat. Ellenkező, normális esetben elfelejti az ijedtséget. Egyébként könnyű hozzászoktatni őket a hirtelen hang- és fényhatásokhoz. Ha például etetjük a kutyánkat, tapsolhatunk neki és villanthatunk egyet a telefon vakujával, majd idővel egyre erősebb zajokkal, például zacskók kidurrantásával szoktathatjuk hozzá az erős zajokhoz. A lényeg, hogy társuljon hozzá egy pozitív élmény, kapjon jutalomfalatot

– fejtette ki a szakértő. Hozzátette: az idegeskedést szigorúan kerülni kell.

Ha stresszelünk, idegeskedünk, azt a kutya érzi. Ilyenkor azt fogja gondolni, hogy a gazdi valós veszélyt érez, amit később a hirtelen jött hang- és fényhatásoknak tulajdonít majd, és félni fog. Ha azonban a kutya fél, nekünk úgy kell viselkednünk, mintha semmi sem történt volna

– szögezte le Kriston-Csigás.

Demcsák Zsuzsa szerencsére nyugodtan kezeli a hasonló helyzeteket, ugyanakkor nem szeretné hozzászoktatni ilyesmihez Pannikát.

Nem akarjuk egyedül hagyni, így nem is próbáltuk hozzászoktatni őt a szilveszteri zajokhoz. Ugyanakkor hermetikusan sem zárjuk el magunkat, hogy így óvjuk őt minden beszűrődő hanghatástól. Általában összerezzen kicsit, de egy idő után lenyugszik, bevackolja magát az ölünkbe és elvan. Szökni sem szökött el soha. Ebben az évben remélhetőleg kifejezetten jól is fogja érezni magát, ugyanis a szomszédban élő barátainkhoz készülünk, ahol négy kutya van, hozzájuk szinte hazajár

 – mesélte a műsorvezető.

Demcsák mellett Tornóczky Anita sem megy messzire szilveszter éjjel. Ő 15 kutyával várja az éjfélt.

Közülük hat az enyém, a többi panziós vendég. Ilyenkor sokáig egyikőjüket sem lehet magára hagyni, így mindenki lakáson belül van, zárt területen. Idén mindössze 2-3 órára hagyjuk majd magukra őket, amikor elmegyünk vacsorázni. De még mielőtt a zajongások elkezdődnek, kutyarelaxációs zenét indítok a YouTube-on, ami mellett kevésbé érzékelik a csattogásokat. Azt javaslom, akinek nagyon pánikolós a kutyája, zárja olyan helyre, ahol a lehető legkevesebb kárt tudja tenni magában. Neki kifejezetten állatoknak gyártott, gyógynövényes nyugtató cseppeket, pasztát, tablettát is lehet adni, ha szükséges

– magyarázta a híresség.

Otthon van a baj?

Kriston-Csigás Zoltán szerint nagyon fontos, hogy milyen viszonyban van kutyájával a gazdi. Ha ugyanis az állat bárminek is a hatására elszökik otthonról, akkor feltehetőleg eleve nem érzi magát otthon biztonságban.

Vasa Viktória, az EB OVO Közhasznú Egyesület kinológusa szerint más a helyzet akkor, ha például mentett kutyáról van szó.

„Ha problémás a kutya előélete, vagy esetleg változik a családi dinamika, például történt egy költözés, akkor ezek a feszültségek kijöhetnek rajta egy tűzijáték vagy petárdadurrogtatás hatására. Ha azonban a gazdi nyugtalansága és idegeskedése okozza a problémát, és ez teremtett a kedvencében akár évek óta fokozódó, rossz reakciókat, az sem egy visszafordíthatatlan állapot. Ha dolgozunk rajta, már a következő évben tapasztalhatjuk a munkánk pozitív hatásait."

Vasa Viktória segítségével összeírtunk néhány tippet, hogy felelősségteljes kutyatartóként mire érdemes odafigyelnünk szilveszter éjjel.

Velvet Tipp

1. Mozgassuk le a kutyánkat napközben, hogy estére fáradtabb, nyugodtabb legyen.

2. Szoktassuk különböző zajokhoz.

3. Viselkedéséhez mérten maradjunk vele otthon, vagy biztosítsunk felügyeletet a számára.

4. Sötétítsük el a lakást, kapcsoljuk be a televíziót, indítsunk kutyarelaxációs zenét.

5. Társítsuk olyan, kevésbé ijedős kutyával, amellyel jó kapcsolatban van és amelyre felnézhet.

6. Ha nagyon pánikolós, írassunk fel neki kisállatnak való nyugtatót.

7. Felkészülve egy esetleges szökésre, ellenőriztessük a chip működését és az azon található adatokat.

8. Helyezzünk telefonszámmal ellátott bilétát a nyakörvére.