Sok-sok éven át nemcsak az egész családja, hanem emberek ezrei is Németh Lajos szavaihoz igazították öltözéküket. A meteorológus volt a Palikék Világa by Manna Futtában című műsorának vendége. Lajos mesélt arról, hogy miért kezdett negyvenévesen aktívan sportolni, és azt is elárulta, családi körben hogyan hasznosította szakmáját.

Hetven felett is aktív életet él Németh Lajos, aki a Futtában című műsorban kerékpárral kísérte a futó Palik Lacit. A meteorológus fiatalon nem volt a sportok szerelmese, sőt, még a busz után se futott, ha nem volt muszáj. Egy családi esemény azonban rádöbbentette, ez nem mehet így tovább. A Margitszigeten egy családi futóversenyre nevezett be gyermekeivel, ami nem várt eredményt hozott.

Elindultunk a háromszáz méteren, és 100-150 méter után úgy éreztem, hogy világos nappal sötét van, csillagokat láttam. De nagyon kellett az ajándék, ezért a két gyerek szabályosan behúzott a célba. Negyven voltam, és az én egyik drága jó gyermekem megkérdezte: »apukám nem kéne neked azon elgondolkodni, hogy ha az idősek otthonába kerülsz, akkor egy utcára, vagy udvarra néző szoba kell-e neked? Mert akkor elkezdünk szervezkedni.« Megsemmisültem, végem volt. Akkor elhatároztam, hogy én biztosan nem szeretnék negyvenéves koromban ilyen öregember lenni, és elkezdtem illegalitásban futni. A feleségem tudta, kellet az alibi, hogy miért járok el minden nap otthonról.

– elevenítette fel a meteorológus ezt a történetet 1992 környékéről. Németh Lajos aztán 50 évesen futotta le élete első maratonját, később pedig térdsérülése miatt átnyergelt bringára. Lajos azt is elmesélte Palik Lászlónak, hogyan használta ki a családja a meteorológiai ismereteit.

Amikor a gyerekeim óvodások voltak, a feleségem minden reggel megkérdezte, hogyan öltöztesse őket. Mint egy öltözési tanácsadót, aki tudja, milyen idő lesz. Nagyon kellett igyekeznem, hogy olyat mondjak, hogy a gyerek ne fázzon meg, ebből voltak is összezördülések, hogy »miért nem mondtad, hogy eső lesz«. A másik, a családi programok, síelés, szabadság tervezése esetén.

– mondta Németh Lajos, aki hozzátette: „a hétköznapokban magam elé nézek, nem azt nézem, hogy milyen felhők vannak”.